"24 часа": 400 опасни сгради, аха, да паднат в София
"24 часа": 400 опасни сгради, аха, да паднат в София   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

400 опасни сгради, аха, да паднат в София, отразява тревожната статистика "24 часа". Те могат да се сринат всеки момент, нуждаят се от спешно укрепване и "дебнат" из улиците на София. 300 са частни, сочи справка на Столичната община.

Най-много рушащи се къщи има в районите "Възраждане", "Оборище" и "Сердика". Основният проблем е, че собствениците не полагат грижи за имотите си.

А над 2000 сгради в София не са въведени в кадастъра, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. Сградите не са незаконни, но не са въведени в експлоатация. Столичната община работи заедно със "Софийска вода" и ЧЕЗ, за да се установи кога са издадени партиди за ток и вода на всяка една сграда.

Всеки тежко болен - консултиран онлайн, сподели своята идея за "24 часа" шефът на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски.

Спешните центрове в страната могат сравнително лесно да бъдат организирани в информационна мрежа, така че разкарването на тежко болни да престане.

Той предлага няколко високотехнологични болници като ВМА и ИСУЛ да са ръководещи, а "Пирогов" да консултира онлайн заплетени случаи от спешните центрове в провинцията и да ги насочва към правилната клиника.

Така ще престане порочната практика болни пациенти да се прехвърлят "като горещ картоф" между лечебните заведения.

Сегашният начин за пенсиониране по т. нар. точкова система да остане и през 2011 г., информира "Труд". Такова предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване ще внесат депутати от опозицията между първото и второто четене на проектозакона.

С 90 гласа "за", 37 "против" и трима "въздържал се" той бе приет днес на първо четене. Текстовете променят правилата за пенсиониране от 1 януари 2012 г., но предвиждат сегашната точкова система да отпадне от 1 януари 2011 г.

Това означава около 8-10 хил. кандидат-пенсионери да имат сериозни затруднения, решат ли да излязат в пенсия. Става дума за хора, които са навършили изискваната възраст (60 г. за жените и 63 г. за мъжете), но не им стига стаж. По сегашния ред възрастта е задължително изискване, стажът не е, от догодина стажът също ще бъде задължителен.

Сега, за да излезе в пенсия мъж, трябва да е събрал 100 точки (63 - от възраст и 37 от стаж). За жена точките са 94 (60 от възраст и 34 от стаж.).

Министър Тотю Младенов сигурен, че правата на хората са защитени. Таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне окончателно от 1 януари 2014 г.

Работещите в мините, в металургията, химията, железниците ще могат да се пенсионират по сегашния ред и в идващите 4 г. (до 31 декември 2014 г.) реши парламентът.

Медиите у нас не са свободни и са под натиск, констатира лидерът на БСП Сергей Станишев на международна конференция за свободата на медиите, пише "24 часа".

Това върнало вицовете, както било преди 1989 г. "Сега всеки ден чувам нов виц за властта. Ако в началото на мандата имаше всеобща любов между медии и правителство, днес вече властта демонстрира раздразнение от въпросите на журналистите."

Всеки четвърти кредит у нас бил с проблеми, коментира "Труд". Банките имат резерви "като мечки преди зимен сън", твърди банкерът Стоян Александров.

Добра идея е при необходимост банките да имат достъп до фискалния резерв. Друг е въпросът срещу какво ще се дава достъп до него.

Пред "Дума" проф. Гарабед Минасян, констатира: Правителството е виновно за отлива на чужди инвестиции. Ниската данъчна тежест не може да бъде единственият стимул за чуждия бизнес у нас. Икономистът е един от поддръжниците на идеята за премахването на плоския данък у нас, която финансовият министър Симеон Дянков нарече "малоумна".

Правителството все още не успява да създаде действени условия за привличането на чуждестранен капитал, ето защо бягат инвеститорите. По неговите думи реални грантове от ЕС остават неизползвани и това излъчва отблъскващи сигнали за чуждия инвеститор.

По неговите думи БНБ трябва да поеме своята отговорност за смекчаване на ликвидните затруднения.

Свитият вътрешен пазар ще е спирачка за икономиката ни, твърди Световната банка, пише "Сега". Външните наблюдатели остават по-големи скептици за икономиката ни от българското правителство. Експертите упрекват кабинета за розовите му прогнози.

Анализаторите на "Роял бенк ъв Скотланд" обявиха за утопични плановете на София за 3,6% ръст догодина.

"Правителствените очаквания за БВП трудно може да бъдат постигнати, тъй като потребителското търсене остава слабо", посочва Тимъти Аш, шеф на отдела за развиващите се пазари.

Според експерта бюджетните разчети за 2011 г. са стъпили на прекалено оптимистична база, данъчните приходи може да не се изпълнят и ще се наложи ревизия на бюджета.

"Пари" съобщава, че българските биохрани са по-успешни в чужбина. Фирмите, които предлагат екопродукция у нас, имат по един цех и малко работници.

"Класа" публикува интервю с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, който твърди:

В средата на декември внасяме в МС проектозакона за обществените поръчки. Не е нормално обжалването на процедурите да се точи по половин година.

Искаме да създадем агенция, която трябва да обединява всички съществуващи оперативни програми в едно, за да се ръководи пряко инвестиционният интерес. Агенцията ще се управлява от един човек, който ще носи цялата отговорност.

Мариана Тодорова, един от десетте инициатори на АБВ, е убедена, че АБВ не се дирижира от президента, пише "Труд".

"Всичко около АБВ тепърва предстои да се оформи юридически. Това не е алтернативата с главна буква, нито е необходимо да се членува. Също така това не е президентски проект. Идеята бе предложена на президента, той я е одобрил, но тя не е дирижирана и не е направлявана от него, а от широк кръг личности.

Що се отнася до интереса - вижда се, че в обществото има акумулирано недоволство, което очаква някаква алтернатива. Нормално е то да проявява любопитство. А изразената недобронамереност показва, че има страх. Така си обяснявам слуховете, които циркулираха преди тръгването на АБВ."

Коментарът на "168 часа" изгражда коренно противоположна теза: Първанов най-много натискал за проекта. Гласят ни кабинет на националното спасение.

За "24 часа" Валери Найденов, журналист, коментира проекта за нов избирателен кодекс, с метафоричен акцент върху левитирането - над земята и далеч от реалността - и алюзия за острова на учените хора от произведение на Дж. Суифт.

Никой разумен човек не очаква от парламента някакви демократични избирателни придобивки. Но крайно време е разумните хора да схванат, че депутатите не могат да определят как да бъдат избирани, това решение е суверенно право на народа.

"Дума" е сигурна, че ГЕРБ си гласува служебна победа на изборите догодина с предложения проект за ИК. Кабинетът се скри от дебата по него. С подобно гласуване ще се узакони шмекерлъкът на управляващите за служебно предимство на предстоящите избори, отсече депутатът Мая Манолова.

"Основното е да ограничите правото на глас на хората, ако може избори да не се провеждат, а официалната социологическа агенция на управляващите само да обявява резултатите", обобщи тя.

Заинтригуващо е заглавието на първа страница на "Сега", огледална реплика на предходния материал:

МВР започва ревизия на престъпността на прехода. Целта е да се разсеят съмненията в обществото, че по знакови случаи от последните 20 години не се е работило.

Вечната борба с престъпните прояви е илюстрирана от категоричните намерения и думи на Николай Николов, ръководител на МВР София-област, оглавил дирекцията преди месец, споделени за "Телеграф": Ще махна проститутките от магистрала "Хемус". Колегите не вярват, че ще се справя, смятам да ги опровергая. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 17 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 28 минути

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Парламентът на ЕС обяви, че е отстранил от длъжност "с незабавно действие" сътрудника на евродепутата