"24 часа": 16 хил. студенти с евростипендии
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

16 хил. студенти с евростипендии, пише "24 часа" на първа страница. Комитетът за наблюдение на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е одобрил 47 млн. лв. за целта, посочва изданието.

По нова схема "Аз мога" 27 000 наети на трудов договор ще се включат в курсове за професионална квалификация, ако преценят, че сегашната им работа е със затихващи функции, е заявила социалният министър Емилия Масларова.

Пет месеца помощи за работниците, отбелязва "Стандарт". Социалното ведомство е отпуснало 373 млн. лева за 12 програми, свързани с обучението и заетостта, информира вестникът.

С пари от ЕС ще се осигурят служителите в затруднено положение по 132 лв. месечно. По програма "Отново на работа" 8000 безработни ще гледат деца от една до три години.

"Дума" акцентира върху нова схема по оперативната програма, оповестена от министър Масларова, която дава възможност за транспортни разходи за период от една година, когато работното място е извън населеното място, където са регистрирани по настоящ адрес заетите.

Вестниците обръщат внимание и на резултатите от международния архитектурен конкурс за новия правителствен комплекс, обявени вчера от премиерът Сергей Станишев.

Правителственото сити готово след 10 години, избраха френски проект, посочва "Стандарт". Мегакомплексът ще струва 2 млрд. евро в оптимистичния вариант, пише "Сега".

"Телеграф" извежда в заглавие "Ситито на властта с метро и тенис корт". В анализ за "24 часа" главният архитект на София Петър Диков посочва, че двата български проекта, участвали в конкурса, са били равностойни участници и дори един от тях е бил класиран от международното жури на финала.

"Кабинетът реже още харчове" - с това заглавие под глава "Труд" съобщава за предвиждано намаление на разходите на министерствата заради икономическата криза. Вместо 90% ведомствата щели да получават 80 на сто от разходите си до края на годината, е решила работна група във финансовото ведомство.

Останалите 10 процента ще бъдат буфер, който ще се даде, ако бъдат изпълнени приходите. Вестникът уточнява, че решенията се предвижда да влязат в проект на постановление, което Министерският съвет скоро ще разгледа.

Президентът Георги Първанов нападна научната стратегия на образователния министър Даниел Вълчев, съобщава "Стандарт". На дискусия на БАН държавният глава е заявил, че планът не е съобразен с приоритетите на страната.

Надявах се поне области като образованието и науката да не влезнат в предизборната битка, но за съжаление не стана така, е заявил пред журналисти в отговор на критиките просветният министър Даниел Вълчев.

В образованието трябва да има приемственост, отбелязва в интервю за "24 часа" министърът. По думите му, ако законът за училищното образование не мине в парламента, има резервен вариант - текстовете за дисциплината, наказанията и поощренията в училище да се въведат с промяна в Правилника за прилагане на закона за народната просвета.

В интервюто, озаглавено "Постигнахме много, но поне една магистрала трябваше да пуснем - срамота е", Вълчев отбелязва, че е готов да оглави листа за мажоритарен кандидат на предстоящите избори.

"Труд" извежда в заглавие на първа страница "Доган в бой с Борисов и Станишев във Варна". Лидерът на ДПС можело да поведе листата в морския град на парламентарните избори, са научили от вестника.

Почти сигурно било, че Доган ще се яви като мажоритарен кандидат на партията в Кърджали. ДПС ще има мажорирани кандидати в още четири района - Търговище, Разград, Силистра и Шумен, продължава темата "Труд" на вътрешна страница.

В интервю за "Стандарт" министърът на външните работи Ивайло Калфин коментира предстоящите парламентарни избори, като отбелязва, че коалиция между БСП и ГЕРБ не е желана и търсена, но ако това е единствен вариант, то тя не се изключва.

Съюз между БСП и ГЕРБ би се направил само в най-краен случай, казва Калфин.

Около 50 депутати от НДСВ и дясната опозиция са подкрепили подписка, с която още днес се очаква да сезират Конституционния съд за осемте процента изборна бариера за коалиции и за въведените 31 мажоритарни района, посочва "Труд".

Основният мотив на жълтите и сините е свързан с тежестта на мажоритарните кандидати в различните райони. "Стандарт" информира, че от сдружение "Видовден" са обявили, че близо 11 000 граждани са подкрепили подписката срещу осемпроцентовата бариера за влизането на коалиции в парламента.

По темата за промените в изборното законодателство в "Труд" е цитирана американският посланик у нас Нанси Макълдауни, според която САЩ не възприема начина на преброяване на гласовете на изборите.

Разочароващо бе, че в последния момент неочаквани промени в закона и противоречиви процедури предизвикаха обществена полемика, е заявила тя.

По думите на дипломата, САЩ одобряват обаче увеличаването на наказанията за купуването на гласове и промените, свързани с финансирането на партиите.

Посланикът на САЩ: Очакваме присъди на знакови фигури, пише "Класа". Според Нанси Макълдауни още нямало доказателства, че са прекратени връзките между политици и мафия.

Нека следващите властимащи да знаят - няма да позволим да ни употребяват, казва в интервю за "Труд" президентът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Той посочва, че с напускането на националния тристранен съвет от синдиката са демонстрирали отношение към кабинета като цяло и неизпълнението на пакта за социално и икономическо развитие на България до 2009 г.

В интервю за "Труд" еврокомисар Меглена Кунева, която оглави листата на НДСВ на изборите за Европарламент, заявява, че се притеснява от предвижданата 27-процентова активност на изборите за български евродепутати.

Целта на кампанията ми е да има висока активност, повече знания и хората да имат повече аргументи за претенции към тези, които ще ни представляват във всяка европейска институция, казва Кунева.

Тя посочва още, че за да участва в кампанията от 17 май ще излезе в отпуск за три седмици. Кунева заявява още, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е подкрепил решението й да се кандидатира за евродепутат.

Тя посочва още, че се е съгласила да участва в изборите след покана не само от партията, а и от много хора в страната. Обсъдих решението и с българския премиер, казва Кунева пред "Труд".

"24 часа" и "Труд" информират за предложение, внесено от ДПС и БСП между двете четения на Закона за публичното радиоразпръскване. То предвижда членовете на Комисията за регулиране на съобщенията да се увеличат с четирима и да стана девет.

Неофициално се твърдяло, че ще бъде увеличена президентската квота, посочва "24 часа". "Труд" пък отбелязва, че със скандалната поправка ДПС и БСП ще си осигурят монопол в електронните медии.

ВСС избра шест съдебни шефове. Веселин Пенгезов оглави Софийския апелативен съд, пише "Експрес". При тайния вот вчера за досегашния военен съдия номер едно са гласували 15 от 25-те магистрати във Висшия съдебен съвет, посочва "24 часа".

"Труд" съобщава за предложението на Националния кризисен щаб да бъде затворено депото за отпадъци в столичния квартал "Суходол". Боклукът на София щял да бъде извозван на друго сметище от 1 януари 2010 г.

Новата площадка била избрана, но се пазела в тайна, допълва изданието.

"24 часа" посочва по темата, че чистенето в столицата на кризисния щаб е струвало 600 хил. лв.

"Труд" помества на вътрешните страници изявленията на българския премиер Сергей Станишев и руския му колега Владимир Путин, направени пред журналисти след срещата на двамата държавници в Москва.

Публикацията е озаглавена "Напрежение между нас? Вече го преодоляхме!", а изданието отбелязва, че премиерите са демонстрирали пред медиите доброто си настроение.

В приветствието си и двамата са признали, че са се водили трудни преговори по отношение на енергийните проекти, които да удовлетворят и двете страни, и няколко пъти са подчертали, че всички противоречия са елиминирани в хода на "конструктивния диалог", пише "Труд".

В изданието са поместени коментарите на президента Георги Първанов за договореностите между Русия и България. Той отбелязва, че с тях националният интерес е защитен.

"Запазихме онези договорености, при подписването на първия пакет от енергийни споразумения, които позволяват на България наистина да бъде един сериозен фактор в лицензията и снабдяванията с природен газ и в сферата на ядрената енергетика, посочва държавният глава.

В интервюто за "Стандарт" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин отбелязва, че различните виждания по проекта "Южен поток" са били решени. Той посочва, че преговорите в Русия са минали без показване на мускули и балканщина.

"Игра на нерви" е заглавието на коментара в изданието на журналистката Валерия Велева за тридневното работно посещение на Станишев. В него тя отбелязва, че Путин се е съгласил с българските искания, защото за Русия е важно газът по "Южен поток" да потече до 2014 г.

Лошите кредити нарастват рязко през 2008 г., сочи доклад на БНБ, внесен вчера в парламента. Към края на миналата година размерът на просрочените и необслужвани кредити в банковата система е 3,96 на сто, информира "Труд".

Повече от два пъти е поевтиняла пшеницата за година, като сега цената й е 210 лева без ДДС, съобщава "Стандарт", като се позовава на шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Очаква се цената да падне и още, допълва изданието.

В друг материал "Стандарт" отбелязва, че общо 669 млн. лева са получили земеделци за нивите си от декември досега. "24 часа" съобщава на първа страница: "Туризмът ни откри: Българите ходят в чужбина от мързел".

Темата е разработена на вътрешните страници на изданието, където се уточнява, че нашенците предпочитат основно Гърция и Турция за почивката си зад граница.

Проучването на Държавната агенция по туризъм сочи още, че посещенията на румънци по нашите курорти са се увеличили с 80 процента за първото тримесечие на тази година.

Българинът пише "тройка" на родните курорти, отбелязва "Сега" по темата.

Проверка на "Телеграф" е показала, че заради страха от свински грип хората масово се запасявали с ваксини. България предстои да получи тестове, чрез които ще се изследват граждани с подозрение за свински грип, а специални термовизионни камери ще бъдат монтирани на летищата във Варна, Бургас и Пловдив.

Такива устройства за мерене на температурата на пасажерите вече са монтирани на летището в София, посочва още "Телеграф".

Депутатите се уплашиха от съжителството без брак, пише на първа страница "Сега" по повод на поправки на правната комисия в парламента в Семейния кодекс. Очаква се текстът за фактическото съжителство да отпадне и при окончателното гласуване на закона.

По темата "Монитор" излиза със заглавие на първа страница "Любовта без брак - незаконна". Депутатите решиха още най-ниската издръжка за дете да е една четвърт от минималната работна заплата, допълва изданието. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 30 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 40 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 51 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа