Кой влиза в партията на Жан Виденов
Жан Виденов   
155

Н овата партия, с която бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката – „Лява алтернатива”, за първи път излезе с официално съобщение до медиите, в което обяви целите си и обяви още известни имена, които влизат в нея, предаде dir.bg. Формацията, която направи заявка да се яви на предсрочните избори на 11 юли, ще бъде структурирана след 11 юни, когато официално ще бъде избран и неин лидер.

В предизборния си апел от „Лява алтернатива” заявяват,

че: „След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор, отново е на кръстопът. И след последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас.

Жан Виденов се завръща в политиката

Изборите дадоха единствено примери на всеобщо бягство от отговорност за страната. Нараства тревогата, че вотът на 11 юли няма да бъде крачка напред. „Перестройката” завършва с позор и всеобщо презрение пред очите ни, но надеждна, стабилна и общоприемлива алтернатива няма. Нещо повече – рисковете от предателство на националните интереси в периода на политическото безвремие нарастват. Международните тенденции в региона и в света са по-тревожни от всякога през последните три десетилетия.

Но има и лява алтернатива, и ние сме част от нейните бойци, която винаги е била с вас и се е борила – със стиснати зъби и сред всеобщи пошли издевателства – за националната кауза и българската държавност. Само Лявата Алтернатива може да устои на сриването на бездруго скромния стандарт на живот и на самата, постоянно рушаща се, нова българска средна класа. Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията. Нямаме (и никога не сме имали) колебания в борбата срещу безумните и антихуманни идеи за „пост човечество и индустрия”, се казва още в позицията.

От новата партия се обявяват „срещу налагането, окопаването и плоденето на все по-нагла паразитна чиновническа прослойка

– изпълнител на корупционни схеми, с които изсмуква държавните ресурси, събирани от нашите данъци, която арогантно репресира и тормози гражданите и фирмите, вместо да ги обслужва и накрая под „политически и съдебен чадър” дори не носи отговорност за своите безобразия и за вредите, които нанася на гражданите и на обществото. Съмишлениците на Виденов са също „срещу преднамереното ни въвличане в конфликт с традиционните ни приятели – руси, сърби, гърци и румънци; срещу налаганата ни от Запада (под маската на „колективната сигурност в Европа”) на „военно-идеологическа русофобия”.

В съобщението са изредени имената на 32 души от Инициативния комитет на формацията. Част от него са бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, бившият министър на индустрията в правителството „Беров” Румен Биков, Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер в правителството на Виденов, бившия депутат от „Атака” Станислав Станилов, както и Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара”, автор в сайт „НюзФронт”.

На първо място в списъка е Иван Атанасов от Асеновград, сочен за инициатор. Той е представен като последен ръководител на младежката организация на БКП, депутат от 1994 до 1998 г. В момента бил ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт.

Следват още 31 имена по азбучен ред:

Антон Величков – бивш секретар на ЦК на ДКМС, сега бизнесмен и земеделски производител. Бившият кмет на Хасково Атанас Василев също е там.

Атанас Василев – бивш кмет на Хасково, ръководител на БСП в Хасково и няколко мандата член на ВС на БСП

Аргир Бояджиев – бивш директор на Пристанище Бургас, дългогодишен служител на ОДВР Бургас.

Божидар Хаджиев – дългогодишен професор по маркетинг в УАСГ - Пловдив, заемал академични ръководни длъжности на всички нива в Университета.

Вера Кацаркова – професор по икономика в БАН, в момента пенсионер

Владимир Попов – дългогодишен университетски, научен и академичен деец, бивш областен управител на Велико Търново, офицер на академичен орден на Франция.

Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер и народен представител в няколко парламента, бивш директор в „Генплан”. Водещ експерт по въпросите на регионалното развитие. Професор по урбанистика.

Жан Виденов – депутат в VII Велико народно събрание, бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това – външнотърговски експерт в Корпорация „Биотехника” и в българо-съветското смесено предприятие „Автоелектроника”. В момента – проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери.

Емил Милков – бизнесмен

Иво Генов – бивш младежки деец, бивш директор на НАП Варна, в момента управител на голям търговски комплекс

Камен Величков – изтъкнат специалист-международник, работил на отговорни дипломатически постове по цял свят, университетски преподавател, служител в международни организации, понастоящем – в „Международния научно-технически център” – с глобален обхват (Азия, Африка, Америка) – с център за координация в Казахстан.

д-р Илиян Илиев – бивш народен представител от 40-то ОНС

Кольо Колев – бивш организационен и партиен деятел на общинско ниво и ръководител на големи търговски начинания с Катар и страните от Залива. В момента е официален търговски представител на Башкирия за България.

Младен Младенов – собственик и управител на големи частни фирми и бивш генерален директор на големи експортно-ориентирани предприятия в Пловдив. Бивш организационен и стопански ръководител в Пловдив. От 1989 до 1997 г. – първи заместник-председател на КНСБ.

Мони Пенев – бизнесмен

Любомир Стоичков – бивш председател на Контролната комисия на БДМ, в момента бизнесмен

Мария Капитанова – професор по математика и по механика, бивш член на университетските ръководства на БКП и БСП в Пловдивския университет, в момента е пенсионер.

Мими Виткова – бивш депутат във Великото Народно Събрание, бивш член на ВПС на БСП и министър на здравеопазването, ръководител на здравноосигурителен фонд "Доверие"

Николай Петров – бивш член на ръководствата на БСП и БСМ във Велико Търново, адвокат.

Огнян Сурдулов – доктор по изкуствознание

Павел Иванов – ръководител на Комунистическия младежки Клуб „Че Гевара” към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението „Безсмъртният Полк” в България. В момента – художникприложник.

Павел Маринов – бивш председател на БСП в Бургас, общински съветник от БСП, бивш областен управител

Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара”

Петър Ганчев – бивш служител във ВГУ ДС, бивш директор на държавната Пощенска Банка Клон Пловдив

Пламен Младенов – доскорошен дългогодишен областен лидер на БСП Монтана, бизнесмен

Румен Биков – бивш Министър на индустрията в правителството на професор Любен Беров и бивш научен работник в Института по Цветна Металургия. В момента - ръководител на частни фирми в зеленчуковото производство за износ и в експорта на черни метали

Соня Величкова – социолог с огромен практически опит (още от времето на НЦИОМ)

Славчо Славов – арабист и експерт международна търговия в Източното Средиземноморие. Дългогодишен търговски директор в Булгартабак Холдинг (преди – и след приватизацията). В момента – бизнес консултант.

Станислав Станилов – дългогодишен директор на Археологическия Институт (с музей) при БАН, народен представител в няколко парламента

Таско Ерменков – бивш работник във ВТО „Трансимпекс” и секретар в генералното консулство на България в Западен Берлин, ръководител на големи държавни проекти със Световната банка и на новата Агенция по енергийна ефективност. Многократно избиран за депутат – изтъкнат експерт по енергийна дипломация и сигурност.

Христо Христов – депутат от Великото народно събрание и няколко парламента, бивш председател на на Комитета по спорта и на Туристическата агенция. дългогодишен общински администратор и главен секретар в Пловдивска голяма община.

Малко след като информацията беше съобщена на медиите,

Таско Ерменков отрече да влиза в новата партия.

В социалната мрежа Фейсбук той обяви:

„По повод включването на името ми сред подписалите предизборния апел на така наречената „Лява алтернатива” съм длъжен да заявя: Не съм давал съгласие за моя подпис под този апел. Виденов ми се обади и ми каза, че има такъв апел. Изразих уважение към съдържанието, но не съм давал съгласие за включването ми сред авторите. Заявих, че нямам намерение да напускам партията, на която съм член от 1983 г. Надявам се това недоразумение да е плод на техническа грешка”.

Коментари 155
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

155 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 минута

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 17 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 45 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 49 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 49 минути

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 54 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 59 минути

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна