4
Президентът Георги Първанов освободи Павлин Димитров от длъжността генерален комисар на МВР и на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на България и чл. 184, ал.1 от Закона за МВР, назначи главен комисар Калин Георгиев, директор на Главна дирекция "Криминална полиция" на МВР, на длъжността генерален комисар на МВР.

Калин Георгиев е роден на 1 юни 1969 г. в Пловдив. Завършил е руска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", говори и английски. Преминал е обучение в Националната академия на ФБР в САЩ през 2004 г.

Работи в системата на МВР от 1996 г.: в група "Престъпления в икономиката и финансовата система, корупция", "Контрабанда", "Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм". Има черен колан по карате.

От една година е шеф на „Криминална полиция". Сред журналистите е известен с това, че говори с медиите само когато му наредят и това се налага.

В годините като оперативен работник Георгиев създава близки контакти с агенти от "Сикрет сървис", "Европол", "Интерпол" и ДЕА, допълва днес биографията му в. "24 часа".

Авторите на публикацията посочват, че когато през юни 2002 г. тогавашният шеф на службата за борба с организираната престъпност Йордан Кюмюрджиев е назначен за регионален директор в Пловдив с личното одобрение на главния секретар по онова време ген. Бойко Борисов, Калин Георгиев поема поста на антимафиот № 1 в града.

Ръководи поредица акции, при които бяха заловени наркотрафиканти, разбити канали за дрога и спипани фалшификатори на пари. Шефове от партньорските европейски и американски служби започват да сипят похвали по адрес на Георгиев след операцията "Лунна светлина", при която бе задържан кокаин за милиарди долари.

Докато той бе шеф на антимафиотите в Пловдив, бяха спрени и няколко сайта за детска порнография.

След успешните акции, проведени под негово ръководство е бил спрян незаконен завод за цигари с оборот за милиони, както и няколко цеха, които правели фалшиви банкноти евро.

Заради особени заслуги през 2007 г. Георгиев е награден с почетен знак на МВР "За доблест и заслуги", а след това със специална награда на церемонията "Полицай на годината".

През 2007 г. Георгиев участва в залавянето на сочения от МВР за наркобос Будимир Куйович, а после се обяви против политизирането на случая и шума по него в медиите.

При ръководена от него операция и съвместно с прокуратурата е бил прибран соченият за един от основните наркобосове у нас Златомир Иванов-Баретата, на няколко наркобанди в столицата и други градове.

Преди месец лично шефът на "Европол" Роб Уейнрайтдойде в София, за да благодари на Георгиев за заловени фалшификатори, които са пуснали над 16 млн. евро менте.

Генералният комисар не крие, че любимият му филм е "Гладиаторът", а на главния герой Максимус е кръстен синът му Максим.

"Не ходя с охрана, защото ми се струва смешно шефът на криминална полиция да се обгражда с гардове", казва за "24 часа" професионалист номер 1 в МВР и допълва, че и него го пази полицията, както всеки друг в България.

 


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@