8

В ече са известни повечето от лекторите на предстоящото издание на форума за идеи TEDxVitosha, който тази година минава под слогана „Намерете х“. Интерпретация на тази тема ще дават 18 лекции, като сферите на лекторите са многообразни: право, наука и психология, човешки права, дизайн, дипломация, предприемачи с оригинални идеи за нови продукти, самоусъвършенстване, пълноценно хранене и т.н.

14 от 18-те лектори са обявени, като сред тях е станалият известен след Нова година Кирил Радев, който изкачи Черни връх по шорти. Макар че се очаква да сподели повече за случилото се, темата му няма да бъде инцидентът, тъй като правилата на формата TEDx изискват лекторът да има градивна идея, която си струва да бъде споделена и предавана нататък.

Друг интересен лектор от вече обявените е англичанинът Шед Симоув, наричан още The Ideas Man (Човекът на идеите), чиято книга „За какво мисли всеки мъж освен за секс“ му носи рекорд на Гинес за книга с най-много празни страници… Той има и други шеговити изобретения: приложение за срещи Shinder, където той е единственият мъж, с когото можете да излезете, един куп играчки и весели подаръци, и дори собствена валута.

Три деца ще свирят заедно на пиано на 6 ръце, датчанската аниматорка Тина Клемменсен ще показва с пластилинови кукли как можем да играем и на работното място, а българският изследовател с монголски корени Филип Лхамсурен ще отведе публиката отвъд границите им. Вижте всички лектори ТУК.

Организаторите обещават 9 март да бъде ден, пълен със смислени идеи и преживявания, като всеки зрител получава и специална раница с подаръци. Билети за TEDxVitosha: Намерете х се продават през мрежата на Eventim ТУК.


За TEDx, x=самостоятелно организирано събитие

В духа на идеите, които си струва да бъдат споделяни, TED създава програма, наречена TEDx.

TEDx е програма от местни, самостоятелно организирани събития, които събират хората заедно, за да споделят преживяване в духа на TED. Нашето събитие се казва TEDxVitosha, където x=самостоятелно организирано TED събитие. На TEDxVitosha ще съчетаем видеа от TED Talks и лектори на живо, за да запалим искрата на вдъхновена дискусия и да стимулираме създаването на условия за обмен на идеи.

Конференцията TED предоставя общи насоки за програмата TEDx, но отделните TEDx събития, включително и нашето, се организират самостоятелно.

За TED

TED е неправителствена организация, посветена на „идеите, които си струва да бъдат споделяни“, обикновено под формата на кратки, въздействащи лекции, изнесени от водещите мислители и дейци на деня. Много от тези лекции идват от годишната конференция на TED във Ванкувър, Канада, от конференциите TEDWomen и TEDGlobal, и от хилядите независимо организирани TEDx събития по света, които после стават достъпни безплатно на TED.com и в други канали. Безплатните и отворени инициативи на TED за споделяне на идеи включват TED.com, където нови TED Talk видеа биват качвани всеки ден; TEDx, който дава лицензи на хиляди личности и групи, създаващи месни, независимо организирани събития по света в стила на TED; програмата TED Fellows, която подбира иноватори от цял свят, за да умножи въздействието от техните забележителни проекти и дейности; и образователната инициатива TED-Ed.

Следвайте TED в Twitter, във Facebook , в Instagram , в Snapchat на tedtalkshq.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@