69

Е дна идея за спорния все още 9 септември разбуни духовете през лятото. Инициативен комитет има идея да маркира 9 „места на паметта“ в центъра на София, свързани с комунистическия режим. На  9.9. 2019 г. ще организират и „Обиколка на паметта“ с участието на млади хора, родени след 10.11.1989 г.

Софийската организация на БСП реагира с остра позиция, като обяви идеята за „опит да се възроди чудовището фашизъм“.

Най-противоречивата дата в новата история на България

От комитета „Памет за утре“ искат да поставят пречупени червени звезди на няколко знакови места, свързани с 9 септември 1944 г.:

  • На мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров – днес пл. Независимост
  • На арестантски килии на Държавна сигурност – ул. „Московска“ 5  
  • Хотел „Славянска беседа“, първият щаб на Народната милиция - ул. „Славянска“ 3
  • Катедрален храм Света Неделя – пл. „Света Неделя“ 20, където през 1925 г. Военният комитет на БКП организира атентат
  • Партиен дом (сега Народно събрание 2) – пл. „Княз Александър I“ 1
  • ЦК на ДКМС – ул. „Съборна“ 13
  • Държавен съвет (сега Президентство на Република България“ – бул. „Дондуков“ 2
  • Отечествен фронт – бул. „Витоша“ 18

В инициативни комитет са журналистът Калин Манолов, историците доц. Михаил Груев - председател на Държавна агенция Архиви,  проф. Евелина Келбечева, доц. Лъчезар Стоянов, адвокат Марио Топчийски.

От "Памет за утре" обясняват, че тази година се навършват 75 години от болшевишкия преврат в България, докарал на власт БКП и левите партии в България със сигурност ще отбележат тържествено тази дата. Инициативата ни предлага алтернативна гледна точка на спорната дата, фокусирана върху младите хора, допълват те.

От БСП-София обаче видяха в проявата „опасност България да бъде заразена от "кафявата чума".

„На 1 септември – денят, в който човечеството ще отбележи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората световна – неолибералите организират поставяне на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади момичета и момчета, родени след 1990 година.

Ние, социалистите от София, призоваваме кмета Йорданка Фандъкова, както и всички оторизирани органи в държавата, да използват законовите си правомощия и да се противопоставят на това престъпно деяние. Правителството на Република България и столичният градоначалник не трябва да допускат страната ни да се нареди сред държавите, в които се създават условия за възраждането на фашизма“, заявяват социалистите.

"Обратното на комунизма не е фашизмът. Обратното на комунизма е демокрацията", отговориха от „Памет за утре“. Те припомниха, че през май 2000 г. Народното събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В него ясно се казва, че „Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа“. Според закона това управление „е отнемало на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля; системно е нарушавала основните човешки права и основните принципи на демократичната и правова държава; служела си е с екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия, освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, лишаване от право на собственост, възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия; възпрепятствала е свободното движение в и извън страната; лишавала е от гражданство. Това правеха и комунистите, и фашистите, и нацистите по време на своите тоталитарни управления“, посочват от Инициативния комитет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@