20

В отговор на интервюто със съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев в ефира на предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA в неделя (*Вижте във видеото), компанията "Информационно обслужване" изпрати своя позиция. 

Асен Василев за провалените преговори: Борисов каза, че не трябва да се чупи всичко

Оттам заявяват, че не организират избори и не управляват машините за вота.

"Информационно обслужване" никога не се е занимавало с „организация на изборите“, както твърди г-н Василев. "Информационно обслужване" никога не е „управлявало машините“ за изборите, както отново той твърди в интервюто. Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на "Информационно обслужване", без значение кой е той", заявяват от компанията, цитирани от NOVA.

Финансовият министър в оставка каза, че се притеснява „да не се направи манипулация, да не може да се гласува на машини, гражданите да гласуват само на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни”.

"Когато ГЕРБ загуби изборите през юли и ноември 2021 г., нямаше Министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път в кабинета "Петков". Машините тогава се управляваха от "Информационно обслужване", с ръководител Ивайло Филипов, който е там вече десета година", заяви в ефира на NOVA на 31 март Асен Василев. 

"Ако някой е мислил, че се манипулират машините, организацията, която се занимаваше реално с изборите, е "Информационно обслужване". Шефът на компанията е назначен от ГЕРБ преди 10 години. Не е сменян нито по време на служебните кабинети на Радев, нито по времето на кабинета "Петков", нито по времето на правителството на "Денков". Един и същи човек е организирал всички тези избори", допълни Василев. 

Ето и пълния текст на позицията на "Информационно обслужване":

"Във връзка с изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме Промяната“ Асен Василев пред NOVA в предаването „На фокус с Лора Крумова“ за ролята на "Информационно обслужване" в изборния процес, заявяваме категорично следното:

"Информационно обслужване" никога не се е занимавало с „организация на изборите“, както твърди г-н Василев.

"Информационно обслужване" никога не е „управлявало машините“ за изборите, както отново той твърди в интервюто.

Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на "Информационно обслужване", без значение кой е той.

И тъй като очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите, като професионална и национално отговорна компания "Информационно обслужване" държи да припомни отново на всички заинтересовани някои базисни факти относно изборния процес, защото все пак „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти“:

Информационно обслужване не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера.

Компанията никога не е управлявала или съхранявала машините, както и никога не е имала отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на машините, включително на място в СИК.

От въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до сега доставчик на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“. Това е видно от профила на Централната избирателна комисия в информационна система ЦАИС ЕОП (https://app.eop.bg/buyer/28596) на Агенция за обществени поръчки (директно подчинена на министъра на финансите) - за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със СУЕМГ директно със „Сиела Норма“ АД.

В цитираните от г-н Василев избори през юли 2021 г. (за парламент) и ноември 2021 г.(за парламент, президент и вицепрезидент) Централната избирателна комисия отново обявява процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД (https://app.eop.bg/today/142287 и https://app.eop.bg/today/162014).

Съгласно Изборния кодекс, Информационно обслужване е изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването. Ролята на компанията в изборите е описана в чл. 57. (1) т. 33. (изм. – ДВ, бр. 88 от 2020 г.), според който Централната избирателна комисия „определя изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и възлага изпълнението на "Информационно обслужване" АД“.

В заключение припомняме, че Информационно обслужване е участвало в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент няма нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Нашата работа е прозрачна и всяка грешка би била лесно установима и видима - всички заинтересовани организации и лица имат възможност да проверяват въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и дигитализирани на официалната интернет страница на ЦИК.

Компютърната обработка на изборните резултати винаги е приемана без забележки или възражения от различните състави на ЦИК, както и от всички останали участници в изборния процес. ЦИК също е орган, чийто членове са представители на различни политически партии.

За Информационно обслужване

Информационно обслужване е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. Информационно обслужване е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. Информационно обслужване разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 640 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015 за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2018 за управление на предоставяните ИТ услуги, ISO 37001:2016 за борба с подкупването и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати". 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 1 час

Обвиняемият: Това беше погрешно

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 7 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 7 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 7 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

За щастие при инцидента няма пострадали