6

К метът на Община Ивайловград обяви частично бедствено положение на територията три населени места - с. Ленско, с. Соколенци и с. Меден бук.

Заповедта на Диана Овчарова идва след падналия пороен дъжд, като през последното денонощие е достигнал 100 л/кв. м и наводнил въпросните три села. Има унищожени настилки на пътните платна и прилежащите им зони, има паднали дървета. Заповедта е издадена, за да може да се проведат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи с цел ограничаване и на въздействието и ликвидиране на последствията от проливните дъждове.

Климатолог: Типична синоптична обстановка за зимата

Мощен циклон отлага лятото, опасност от наводнения

Лошото време се връща, очакват ни бури, градушки и студ

Поради големия водосбор в района на Халка тепе край с. Ленско и придошлата вода нивото се е вдигнало до 2 метра. Оотнесени са части от пътното платно, образували са се дупки от по 250 кв. м. Нарушено е водоподаването и електрозахранването.

Второто населено място, където е въведено частично бедствено положение, е село Соколенци. Поради големия водосбор там се е събрало голямо количество вода и има компрометирана пътна настилка. На пътя преди селото е образувана дупка с дълбочина 50 см и дължина 25-30 метра. Вторият засегнат участък е на около 200-300 метра от Соколенци и е с ширина 2 метра, дължина 50-60 метра. Част от пътя е непроходим, заради натрупани наноси и лепкава кал от нивите.

В село Меден бук от придошлата река по дерето на с. Черна черква е отнесено половината от пътното платно между два водостока. Ширината на участъка е над 1,5 метра, дължината е около 5 метра.

Вече е въведен в изпълнение Общинският план за действие при наводнение. За овладяване на кризисното състояние са сформирани екипи от общинска администрация за проучване на обстановката в районите на бедствието, компрометираните участъци вече се описват, почистват се от наноси и други материали, осигуряват се транспортни връзки между селата.

Ивайловградско
Ивайловградско Източник: БГНЕС

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@