11

С кок на цената на хляба от тази есен предвиждат хлебопроизводителите.

Причините – увеличението на тока, природния газ и лошата реколта. На някои места в страната поскъпването вече е факт.

В Пазарджик цената на хляба е по - висока с между 10 и 15 стотинки, а в Хасково с 10 стотинки, така масовият хляб е станал близо лев. От браншовия Съюз на хлебари и сладкари смятат, че тези цени са дело на малки търговци, за да пробват пазара, а не на производители.

Пекар и икономист, Ботьо Борисов лесно може да си направи сметката как покачването на тока и горивата се отразява на цената на хляба, който продава.

"В зависимост от това каква от себестойността на хляба е цената на тока, толкова горе-долу процента ще бъде и увеличението. На този етап ние не сме го увеличили по простата причина, че през летните месеци се яде по-малко хляб и няма кой знае колко да спечелим”, коментира Ботьо Борисов, пекар и икономист.

И въпреки че по-високите сметки за ток още не са дошли, в Пазарджик и Хасково вече ядат по-скъп хляб.

На този етап производители отказват да коментират защо цената се е покачила. 

От Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите заявиха, че тези стойности на хляба в Хасково и Пазарджик вероятно са дело на търговци, за да тестват пазара, а не на хлебопроизводители.

Зърнопроизводителите пък се оплакват, че има райони в страната, в които реколтата от пшеница е силно засегната заради дъждовете през изминалите седмици и затова тези до 300 лева за тон пшеница, които в момента се плащат в Северна България, е възможно да се покачат.

На този етап производители отказват да коментират пред камера защо цената се е покачила. В страната хлябът щял да поскъпне през септември. Тогава ще стане ясно дали цената на зърното ще се покачи и с колко са се увеличили разходите на производители, за да стигне хлябът до щанда в магазина.

Реколта 2018 г. сега се жъне, а дъждовете през изминалите седмици влошили качеството на 25% от добива в Северна България, според производителите. Заради ценовия скок на основните източници на енергия у нас скъпият хляб няма да подмине и Благоевград, където пекарите също са притеснени.

За да не зависи цената на хляба от цените на тока и газта, експерти от бранша искат 5% ДДС на хляба.

С колко точно ще поскъпне насъщният - сметките ще са готови наесен.

Какви цени на тока предлагат ЕРП-тата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@