Херо Мустафа: България ще остане важен съюзник на САЩ
Източник: iStock/Guliver Images
25

В първото си интервю за българска медия след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън посланикът на Съединените щати в България Н. Пр. Херо Мустафа изрази увереност, че с новата американска администрация трансатлантическите отношения с Европейския съюз ще станат още по-силни.

„Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му при встъпването в длъжност също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща, каза Джо Байдън. Той каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това”, каза дипломатът пред БНР.

Преди да стане посланик в България Херо Мустафа е била съветник на тогава вицепрезидента Байдън по близкоизточните въпроси.

По думите ѝ мирното предаване на властта и възстановяването на ценностите на управлението чрез избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската демокрация. „Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява”, отбеляза посланикът на Съединените щати в България.

„Ние провеждаме церемонии по встъпване в длъжност на всеки четири години от 1789 г. насам. Тези обвързани с демокрацията институции и традиции са важни и вчерашната церемония ме развълнува истински, както при всяко встъпване в длъжност. Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията”, смята Н. Пр. Херо Мустафа.

„Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта.

Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания”, заяви още посланикът.

Като пример Херо Мустафа посочи възможността на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд. „И по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е силна демокрация“.

В отговор на въпрос какво е основното предизвикателство за президента Джо Байдън, който встъпва в длъжност за пръв път в условията на продължаваща процедура по импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, Херо Мустафа коментира: „Предизвикателството е същото като това, пред което са били изправени всички неотдавнашни президенти – да насърчават единството, както и пътя напред на нашата страна. Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител”.

По отношение на новата външната политика на САЩ и въпросите за връщане към трансатлантическото сътрудничество в пълнота, посланикът на САЩ заяви:

„Рано е да се каже какво би предприела новата администрация,

те са от ден на новата си служба и очевидно приоритет ще бъде справянето с пандемията, наред с това аз съм уверена, че отношенията с Европейския съюз, които са били винаги важни, ще станат по-силни. Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз. Във връзка с предприети по – рано действия можем да откроим важни области със световен приоритет като климат, кибер въпроси и нововъзникващи технологии”.

На въпрос за точките на напрежение и в каква посока ще е промяната на политиката към Русия Херо Мустафа уточни: „Нашият нов държавен секретар- г-н Антъни Блинкен, който е номиниран за длъжността и надяваме се ще получи потвърждение на своята номинация пред Конгреса съвсем скоро, ще продължи да работи по тези въпроси. Аз не искам да изпреварвам събитията, но тези въпроси не са нови за нашите законодателни органи и съвсем скоро ще чуем информация от Конгреса и тогава ще можем да говорим по –подробно”.

Относно газовите проекти като „Турски поток” и „Северен поток” Херо Мустафа изтъкна: „Енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката. Относно въпроса ви за „Турски поток”, „Северен поток” и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на движение, преди да коментирам”.

По темата за Близкия изток

и какво да очакваме в политическите взаимоотношения там, като се има и предвид, че Херо Мустафа е била съветник на Байдън, докато той е бил вицепрезидент, посланикът на САЩ посочи: „Аз бях съветник по въпросите на Близкия Изток и на Южна и Централна Азия. Традицията е дипломатите да изчакат администрацията да отговори на тези въпроси директно, след като са готови с отговорите каква посока ще следват”.

Какво ще е най-важното за новата администрация във връзка с отношенията на САЩ и България – важно ли ще е спазването на върховенството на закона? Херо Мутафа отговори така: „Новата администрация е на служба по–малко от ден. Но това, което аз мога да кажа със сигурност, е, че България ще продължи да бъде важен съюзник за Съединените щати. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всякога ние имаме нужда да подкрепим нашите партньори включително и за опазване на върховенството на закона”.

Херо Мустафа коментира още, че ще продължат да подкрепят различните етнически общности и вероизповедания, както и уязвимите от социално изключване общности в България. Като пример за това Мустафа посочи назначенията в кабинета на Джо Байдън, в който има голямо разнообразие – има много жени, които участват в него. „От събитията в САЩ до днес разбрах, че въпреки всичко американските граждани желаят нашата жизнена демокрация да продължи да функционира и вярват в процесите, които гарантират правителство на народа и мирно предаване на властта”, категорична е тя.

Според посланик Мустафа

думата, която ще използват историците, за да опишат тази ера от американската история е „устойчивост“.

„Насилието и беззаконието нямат място в никоя демократична система. Но това, което е важно за мен след събитията от щурма на Капитолия, е бързото възстановяване на реда и изправяне пред правосъдието на нарушилите закона”, смята тя.

За първи път в историята цветнокожа жена стана вицепрезидент на Съединените щати. Според Херо Мустафа има много удивителни жени не само в политиката и дипломацията, но и в журналистиката навсякъде по света: „Жените могат да променят всичко на световната политическа система – това е моят отговор”.

Ще отпаднат ли визите за българи при Джо Байдън

Кой е и колко пари има Джо Байдън, новият президент на САЩ

Джо Байдън встъпи в длъжност, Бойко Борисов го поздрави

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 10 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"