5

С молян е поредната община, която обяви грипна епидемия. Това стана днес на заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, предаде агенция БГНЕС. Преди дни грипна епидемия беше обявена и в Стара Загора, Силистра, Бургас, Ямбол и Шумен

Достигнати са високи стойности на заболяемостта – 253,91 на 10 000 в наблюдаваните практики при граница от 220,72 заболели на 10 000. Повече болни има и в другите общини на Смолянска област.

Процентът на отсъстващите от училище ученици е надхвърлил 25%.

За да се ограничи разпространението на инфекциите в лечебните заведения са в сила предписаните противоепидемични мерки – спират се женските и детски консултации, прекратяват се и плановите операции. На РУО е издадено предписание за пускането на учениците в грипна ваканция от 21 януари до 23 януари включително.

Междувременно грипната ваканция в област Стара Загора се удължава с два дни.

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през периода 14.01. – 17.01.2019 г. нараства и се очаква да достигне стойности около 300 на 10 000 население. Обявената грипната епидемия за област Стара Загора остава в сила, като РЗИ – Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието удължаване на грипната ваканция на учениците с още два дни, за периода 21.01. – 22.01.2019 г.

РЗИ – Стара Загора продължава осъществяването на контрол на детските заведения за спазване на сутрешния филтър, за недопускане на болни деца и персонал и лечението им в тях. Следи се и за спазването на противоепидемичения режим в лечебните и здравните заведения.

Здравните власти препоръчват да се избягват затворени пространства, където се събират много хора. Често да се проветряват помещенията, където престояват повече хора. Избягвайте разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. За да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа.

Общо 465 училища и детски градини са в грипна ваканция,

обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Най-много училища са затворили врати заради грипната епидемия в Бургаска област – 137. В Област Стара Загора те са 120, а в Шумен – 65.

Има училища с преустановени занятия и в някои други области. В Ямбол те са 43, 40 са в Перник и 38 във Варна. В 18 училища от община Силистра също не се провежда учебна дейност. В София-град с преустановени занятия е само едно училище – 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“.

В Пазарджишка област е обявена грипна ваканция за учениците.

Те излизат в грипна ваканция от 21 до 23 януари включително. Това реши на днешното си заседание оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Детските градини в областта продължават работа, но при повишен епидемичен контрол.

В Пазарджишка област грипна епидемия беше обявена на 17 януари. Директорът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова съобщи, че към днешна дата броят на отсъстващите ученици достига 30%. По време на заседанието стана ясно, че от изолираните проби на заболели са установени два щама на грипни вируси – „Мичиган“ и „Сингапур“. Следващото заседание на оперативния щаб е насрочено за 23 януари, за да се прецени дали да бъдат удължени грипната епидемия и ваканцията за учениците.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@