242

Н оминираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

Даниел Митов заяви, че коалицията ГЕРБ-СДС като политически субект, определен на последните избори от българските граждани като най-голяма парламентарна група, е направила честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които са смятали, че биха могли да водят разговори за съставяне на кабинет. Митов допълни, че са били подготвени с екип за разговори по политики.

"За съжаление политическите партии, с които смятахме че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно, до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас", посочи Даниел Митов. Той припомни позицията на ГЕРБ-СДС да не бавят по никакъв начин мандата и да го върнат, ако нямат възможност за съставят правителство.

Президентът Румен Радев благодари за усилията, които са положили от ГЕРБ-СДС за сформиране на правителство. Държавният глава заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог, в изграждане на доверие между политическите сили, каза президентът. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе страната от кризата", каза Румен Радев.

"Когато най-голямата парламентарна група спечели на избори и те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да ти кажат и да проведеш разговори по определени приоритети. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и откровена политическа незрялост", коментира Митов след срещата с президента.

"Емоциите от лятото, са си емоции от лятото. Институционалният разговор е друго нещо. Когато хората са си казали мнението, когато са отредили места на съответните партии и коалиции в парламента, не може да се заобикаля най-голямата", допълни още той.

"На България й е нужен стабилен и солиден кабинет в тази ситуация. Политическата отговорност в момента лежи върху "Има такъв народ" и от ГЕРБ-СДС оттук нататък ще реагираме според начина, по който те действат", каза още Даниел Митов.

Митов заяви, че политическата линия на ГЕРБ-СДС ще бъде отговорна, както до момента.

"Ние предложихме кабинет, конкретни имена с ясна политическа биография, които могат да поемат отговорност, хора зад които стоят 840 000 български избиратели", каза Митов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че не са внесли проектокабинета за гласуване в парламента, защото смятат, че там вече са се завърнали най-ужасните порочни практики - гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила и няма нужда българските граждани да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждане и гласуване на състав и структура на Министерски съвет.

На въпрос как ще приключи политическия цикъл за правителство, Даниел Митов каза, че нищо не може да мисли, защото в момента очевидно се водят задкулисни разговори от другите партии. Той допълни,че за него това е огромен проблем.

"Не може да се водят разговори зад сцената. Те нищо не обявяват, нищо не казват нито по политики, нито за персонален състав на евентуален кабинет и държат цялото общество в някакво висящо положение. Сега ще дойде мандатът при тях, да се надяваме, че тогава поне ще са готови с някакви решения", коментира Даниел Митов.

На въпрос от какво зависи подкрепата им за "Има такъв народ", Десислава Атанасова посочи, че от ГЕРБ-СДС биха желали да видят структура, състав, приоритети, политики.

"Вече две седмици след изборите не сме чули една дума по тези въпроси. От всичко заявено през последните пет години, когато се структурираше партията ИТН върху една платформа - мажоритарен вот, един лев субсидия, електронно дистанционно гласуване, рухна", посочи Атанасова. Не знаем дали имат някакви решения и предложения във връзка с бъдещото развитие на държавата ни, допълни Атанасова.

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство, съгласно конституционната процедура на първата политическа формация, получила най-много гласове от проведените избори на 4 април. По закон държавният глава трябва да връчи проучвателен мандат и на втората политическа сила, събрала най-голям вот.

В случая това е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Ако и тя откаже да състави кабинет, президентът ще връчи мандата на трета партия по негова преценка, независимо от резултата й на парламентарните избори.

По-рано тази сутрин премиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Facebook, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството.

"Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата", посочи Борисов.

На срещата при Борисов бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Това се случва, след като "Има такъв народ" и "Демократична България" отказаха разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според Борисов и втората политическа сила - "Има такъв народ", няма да състави правителство.

"Ако имаше преговори, да докладвам как са минали. Ние бяхме подготвени по политики, с преговорни екипи и със състав. За съжаление партиите, към които се обърнахме за преговори, решиха безотговорно и надменно да откажат подобни разговори, което според мен е политическа грешка и проява на незрялост", заяви Даниел Митов.

"Сега искат да променят правилата. Да ги променят, но те няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат правителството. Няма да постъпят отговорно като нас - да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой вътрешен. Това е безотговорна политика. Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

"Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи", смята Борисов. Той обяви, че ще приеме решението на партията да върнат мандата за съставяне на правителство.

"Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика - гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията", каза още Борисов.

"Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Видях как се върна най-порочната практика в парламента. Все неща, за които ни упрекваха нас. Вчера това, което приеха, е абсурд за мен. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуват. До обяд техните кантори ще защитават престъпниците, а прокурорите ще пледират за тяхната невинност, а съдиите трябва обективно и справедливо да отсъдят", заяви той.

"До обяд адвокатите на мутрите са в канторите си или в съдебната зала, а следобед привикват главния или върховен съдия, за да им се отчете по тези дела - на какъв етап са и по какво се работи. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задава въпроси. Това ще бъде практика - всеки ще гледа да е в добри отношения с адвокатите. Да няма още отпечатъкът при гласуване - що за инат е това? Неща, които мислехме, че са в историята, се върнаха. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство. Ще видите, че днес "Има такъв народ" ще покажат цялата си омраза. А защо ни мразят? Че сме им оставили най-стабилната си държава през последните 30 години“, посочи Борисов.

Премиерът в оставка коментира Националния оперативен щаб и евентуалните нови избори

"Вижда се, че и НОЩ работи – дава си редовния брифинг. Защо няма нощ щаб? Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Те няма да се справят с това, за което говорят - с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза само. Видя се, че нямат никакъв, дори и юридически капацитет. Провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум в живите предавания, за да види народът за какво става въпрос".

"Приели са мораториум. Но ние сме взели две важни решения – за пенсионерите 104.4 млн. лева, което правим от една година и сме го обещали на тези хора. Другите средства са за месец май и френското училище "Виктор Юго". Там даваме възможност на децата да учат модерно. Иначе се видя – в бордовете повечето хора дори са техни", добави още Борисов.

"Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента. Да са 5-6 в класирането и да говорят като ментори, че едва ли не те са това, което са избрали хората. Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Това е моят прочит на изборите", допълни Борисов.

"Ние сме добронамерени, защото знам колко е трудно и предложихме да ги подкрепим, за да излезем от кризата. Избори колкото щеш, но това не ги устройва. Те искат да има мъгла. Искат да могат да излизат от сенките, да подвеждат, да обясняват и да лъжат. След два месеца, ако има предсрочни избори, а то ще има, отново ще сме в същата ситуация. Ако не сме първи, ще сме втори и отново ще е така. Пак ли ще бягаме от отговорност", заяви Борисов.

"Има такъв народ" отказа поканата на ГЕРБ за преговори

"Има такъв народ" очакват връчването на мандата от президента Румен Радев, след което ще коментират дали ще направят опит за съставяне на кабинет, коментира пред журналисти в парламента на Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Ще направим това, което трябва да направим, в момента, в който ни дадат мандата", заяви Йорданов. Той отклони въпроси, касаещи принципните им позиции за съставянето на кабинет. "Все още няма мандат колеги, президентът трябва да ни извика", допълни той.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" коментира, че разговори, свързани с каквото и да било намерение на "Има такъв народ" за реализиране на мандат, "изобщо няма".

Зам.-председателят на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов заяви, че неофициални разговори се водят с всички опозиционни партии и това е заявено от парламентарната група още преди старта на 45-ото НС. Ние дължим на избирателите поне да се опитаме да съставим кабинет, посочи Хаджигенов. Смятаме, че в политиката на човек трябва да му стиска да поема рискове, коментира депутатът и допълни, че е дошъл в парламента, за да върши трудна и мръсна работа, а не да му е комфортно.

Хаджигенов: Трябва да се състави правителство

ИТН няма да преговаря за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС

"Демократична България" отказаха поканата на ГЕРБ за преговори

Борисов: Не, няма да се кандидатирам за президент!

Коментари 242
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

242 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 минути

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 1 час

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 15 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 15 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 15 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 15 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет