Фе ета от месо и риба ще трябва да доставят в детските ясли фирмите, спечелили обществена поръчка.
Това предвижда проекторецептурник за хранене на деца до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, каза за БТА доц. д-р Веселка Дулева.
Тя е ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве.
Ястията с кайма ще трябва да са от
мляно месо без сухожилия и кости, без видими мазнини.
Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие, задължително да са "Стара планина".
Ястията ще се приготвят предимно от свежи или замразени зеленчуци и само в краен случай - от консерви.
Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню на децата, защото са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида. Предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.).
Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.
В продуктите, с които се приготвя детската храна,
ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини -
в това число и наситени мазнини. В момента според действаща Наредба 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейностите на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, е въведено изискване менютата да се подготвят от медицинско лице и да са в съответствие с изискванията на Наредба 23 от 2005 г. за физиологичните норми за хранене.
Рецептурникът, който се подготвя, ще улесни прилагането на това изискване, каза д-р Дулева. Националният център разработва рецептурника в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали "Красна поляна, "Западен парк", "Люлин", както и от Кюстендил, Габрово и Перник.
Качеството на храната според д-р Цветелина Георгиева от отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в Районна здравна инспекция (РЗИ) - София - област зависи от сумата, определяна от общината за един храноден на дете в детска градина.
Според нея, както готвачите, така и директорите на градините и здравните работници са се научили да покриват почти изцяло стандартите от наредбата от 2005 г.
В градините, проверени от РЗИ София-област, вече не предлагат на децата сухи закуски. Миналата година от тези детски градини не е постъпвал нито един сигнал за нарушения от страна на родителите.
Една от причините според експертите е, че детските заведения се намират в регион с висока безработица и родителите се радват, че на децата им може да бъде осигурена балансирана храна.
Филе и кайма без сухожилия за детските ясли
В проекторецептурника за хранене на деца до три години пише, че ястията ще се приготвят от свежи или замразени зеленчуци и само в краен случай - от консерви
16 февруари 2011, 13:25
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!