21

Д епутатът от БСП Таско Ерменков се извини за публикацията в профила си във "Facebook" от събота за сигнали за замърсяване на водата в София.

Депутатите от ГЕРБ не приеха извинението и поискаха Ерменков да си подаде оставката. Лидерът на БПС обаче заяви, че той няма да бъде гонен, но да поднесе извиненията си на софиянци. 

„Вече няколко пъти казах, че никога и по никакъв начин не съм целял паника и възбуждането на небосновани страхове в хората. Винаги съм се придържал, че хората трябва да бъдат информирани за неща, свързани с тяхното здраве и живот. Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя болките на хората“, заяви Ерменков.

„Може някои от гражданите да са били наистина уплашени и да съм създал душевен дискомфорт, за което най-искрено моля да бъда извинен“, допълни той.

„Колеги, не ми искайте оставката, това не зависи от вас. Когато тези, които са ме избрали, я поискат, ще я дам. Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата ми го поиска“, заяви още Таско Ерменков.

Ерменков в скандал с водата в София, намеси ГЕРБ и ДАНС

ГЕРБ сезира прокуратурата заради пост на Таско Ерменков във "Фейсбук"

От ГЕРБ обаче не приеха извинението. В декларация управляващите призоваха БСП да поиска оставката на Ерменков като жест, че партията няма общо с тези атаки.

„През последните няколко дни станахме свидетели на фалшива информация, свързана с националната сигурност. Това е провокация. За съжаление се включи депутатът от БСП Таско Ерменков, което превърна тази информация в сериозен проблем и повод за притеснение. Информацията бе свързана с това, че водата в София е отровена, а държавата крие това“, заяви Тома Биков.

„Когато една лъжлива информация се разпространява от фалшиви медии, това може да се нарече „fake news“. Когато народен представител обаче спекулира, това вече граничи с нарушаване на националната сигурност. Водата на София не е отровена и дори е на шесто място по качество в Европа“, допълни Биков.

„Аз не бих казал, че г-н Ерменков е терорист, това ще го реши съдът. БСП е добре да зададе стандарт на говорене и червени линии, които не бива да се пресичат. Стандартът се задава през поемане на отговорност. Не приемаме извинението на БСП, на г-н Ерменков. Надяваме се въпреки вече чутите изявления все пак да преосмислите и той да подаде оставка”, казват от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да изключват депутата Таско Ерменков от парламентарната група на левицата, въпреки скандала.

Информацията за замърсяването беше категорично опровергана от Столичната община, Софийска вода и включително от Ерменков.

„Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията за нас е неправилен”, коментира Нинова днес след заседание на парламентарната група на БСП.„Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин. Ще чуете това извинение от трибуната на парламента“, заяви лидерът на левицата.

Ден след публикацията, ГЕРБ сезираха държавното обвинение, което започна проверка по случая, а в декларация от името на парламентарната група заявиха, че не приемат извиненията на Ерменков и отново призоваха той да подаде оставка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@