22

П рогнозата за икономиката на България на Европейската комисия за 2019 г. и 2020 г. е определено добра.

През тази година темпът на растеж ще бъде петият най-висок в ЕС. А през следваща - третият.

При това за България се очаква ускорение на ръста на БВП, докато за повечето страни-членки, прогнозата е за забавяне на фона на рисковете, пораждани от „Брекзит”, търговския конфликт между САЩ и Китай, и спада на темпа на растеж на китайския и други основни пазари.

Така че България стои добре на фона на останалата част от ЕС. През 2019 г. се очаква ръстът на българската икономика да се ускори до 3,6%, от 3,2% за 2018 г. А през 2020 г. темпът на нарастване на БВП ще се запази.

При това инфлацията ще намалее от 2,6% през 2018 г., до под 2% през 2020 г.

В същото време за Германия например Европейската комисия очаква ръст на икономиката от 1,1% през тази и 1,7% през следващата година.

И така стигаме до най-важния въпрос – приближаваме ли се към Западна Европа? За жалост отговорът е: по-скоро не. За да има реално „настигане” в краткосрочен или дори средносрочен план, българската икономика трябва да расте поне два пъти по-бързо.

Дори да приемем, че страната ни не я очакват никакви кризи и запази темпа от 3,6% на увеличение на БВП, то за да стигнем сегашния икономически стандарт в Германия ще са необходими малко повече от 45 години. След толкова време брутният вътрешен продукт на човек от населението в България ще бъде равен на този във ФРГ през 2018 г.

А ако междувременно германската икономика расте дори само с 1% годишно, след 45 години БВП на човек в България ще е около 64% от този в Германия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@