66

Eвропейската комисия прие редовния си доклад за изпълнението на критериите за членство в Еврозоната. В доклада за конвергенцията от 2018 г. се оценява напредъкът, постигнат от държавите членки по отношение на присъединяването им към еврото.

Докладът обхваща седем държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат общата валута на Европейския съюз: България, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. В него се констатира, че като цяло тези държави членки са постигнали значителна номинална конвергенция, но понастоящем нито една от тях не отговаря на всички формални условия за присъединяване към еврозоната.

Две държави членки — България и Хърватия, изпълняват всички критерии за конвергенция, с изключение на критерия за валутния курс, тъй като не са членове на валутния механизъм (ERM II).

Критериите за конвергенция включват ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилност на валутните курсове и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Оценява се също така съвместимостта на националното законодателство с правилата на икономическия и паричен съюз.

За разлика от по-големи и по-богати страни от ЕС, които все още ползват националната си валута, като Полша и Швеция, България, която е най-бедният член на съюза, има голямо желание да влезе в общия валутен съюз, като влезе в така наречената чакалня сега или през юни, посочва Ройтерс. 

Ще обеднеем ли ако въведем еврото

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

Велт: Защо българия не е готова за еврото

В доклада се стига до заключението, че: Всички засегнати държави членки изпълняват критерия във връзка с публичните финанси.

България, Чешката република, Хърватия, Унгария и Швеция изпълняват критерия за дългосрочните лихвени проценти.

България, Хърватия, Полша и Швеция отговарят на критерия за ценова стабилност.

Нито една от държавите не изпълнява критерия за валутния курс, тъй като нито една от тях не членува във валутния механизъм (ERM II): преди влизането в еврозоната се изисква участие в този механизъм за период от поне две години, по време на който да не се наблюдават значителни отклонения.

Освен че в доклада се прави оценка на тези формални условия за присъединяване към еврозоната, в него се констатира, че с изключение на Хърватия, в никоя от посочените държави членки законодателството не е напълно съвместимо с правилата на икономическия и паричен съюз. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@