България ще строи нов блок в АЕЦ "Козлодуй"
Източник: БТА
27

Д о десет години България може да има изградена нова ядрена мощност. В тази връзка днес правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов: България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия

Според гласувания доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка 2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Действията по проекта са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.

КЕВР създаде платформа за сравняване на оферти за доставка на ток

"Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка 2 в АЕЦ "Козлодуй" и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект", подчерта Петкова.

Със заповед на министъра на енергетиката се сформира работна група от експерти от АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", както и с привлечени и международни експерти. В рамките на вчерашния ден бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни министър Петкова.

В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

Защо села до АЕЦ "Козлодуй" постоянно остават без ток

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

ЧЕЗ разкри най-голямата кражба на ток в историята си

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.

Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

На правителствено заседание, проведено днес, бяха отпуснати допълнителни 2 412 525 лв. за 2021 г. за подобряване на материалната база в образователни институции в област Благоевград.

"Продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура. Което сме обещали на кметовете, независимо от коя партия са, сме го направили, така че да има условия всички деца да учат в по-добри условия", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Единственият начин да останат тези млади хора там и да живеят добре, е да направим училища, детски градини, спортни площадки - това искат младите хора", подчерта още премиерът.

Кметовете на подпомогнатите общини благодариха на Борисов за бързата реакция за предоставяне на финансовите средства за подобряването на образователната инфраструктура в региона. Миналата седмица министър-председателят лично посети част от населените места. 

С отпуснатите пари за региона ще бъде извършено цялостно обновяване на сградата на една детска градина, ще бъдат изпълнени мерки за подобряване на енергийната ефективност в две училища, а в други две училища ще бъдат изградени нови физкултурни салони.

За ремонт на покрива и отоплителната инсталация на сградата на основно училище „Свети Климент Охридски“ в Добринище, община Банско, Министерският съвет отпусна 190 000 лв. Кметът на Банско Иван Кадев благодари на премиера за възможността за облагородяването на града. „Подновяваме учебната база в Добринище. Градът ни е прекрасно място за туризъм“, заяви от своя страна кметът на града Петър Галчев.

500 000 лв. предостави правителството за дофинансиране на основен ремонт на сграда на детска градина „Еделвайс“ в с. Брезница, община Гоце Делчев. „С тези пари решаваме цялостно въпроса за младите хора тук“, каза кметът на Брезница Иса Сакали.

"Благодарим за средствата за изграждането на физкултурен салон в Дъбница. Тук учат 150 деца", заяви кметът на Дъбница Синем Бекирова по време на заседанието. Кабинетът отпусна 550 000 лв. за проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на нов физкултурен салон на обединено училище "Христо Ботев" в селото. За образователна инфраструктура в община Гоце Делчев бяха дадени още 450 305 лв. за саниране на два учебни корпуса на сградата на обединено училище "Св. Климент Охридски" в с. Дебрен.

Кметът на Хаджидимово също изрази благодарност за бързо отпуснатите средства в размер на 722 220 лв. за изграждане, оборудване и обзавеждане на нов физкултурен салон на средно училище "Никола Йонков Вапцаров" в града.

А по-рано стана ясно, че концесионният договор за добив на оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" ("Дружба") ще бъде удължен с 10 години.

"В понеделник по времето на посещението ми в Лъки обещах на хората в региона концесионният договор за добив на оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" ("Дружба") да бъде удължен с 10 години". Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов. 

Днес след решение на Министерския съвет това вече е факт, отбеляза премиерът.

"Действаме максимално бързо в полза на хората. В рудника работят 90 души и тяхното препитание е осигурено. Удължаването на концесията ще даде възможност да се доизвлекат оставащите запаси в находището", допълва още той.

Борисов: Президентът да каже кои пари да не се харчат

Борисов: Сега англичаните ще гледат към България

Борисов: Има тарикати, които мислят, че лъжат държавата

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите