0
Бг гарските архиви ще бъдат публикувани в световната онлайн енциклопедия "Уикипедия" (bg.wikipedia.org).

Председателят на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов съобщи днес пред журналисти, че сътрудничеството с "Уикипедия" е в рамките на проект за модернизация на архивите. Целта е да се достигне до по-широк кръг потребители.

ДА "Архиви" е първата официална институция в страната, която предприема дългосрочно партньорство с онлайн енциклопедията. Ние сме петият архив в света, който започва да си партнира с тях след САЩ, Великобритания, Холандия и Норвегия, каза Иванов.

След публикуването на документи от държавните архиви на тези страни, посещенията в "Уикипедия" са се увеличили многократно.

В българската Уикипедия ще се качват дигитални образи на засекретени до момента документи.

Мартин Иванов поясни, че всички публикувани документи ще бъдат защитени от Закона за  авторското право. Предвижда се за първите шест месеца да бъдат качени и над 300 000 дигитални изображения на документи, освободени от авторски права.

Според него целта на сътрудничеството е българските статии в "Уикипедия" да не са "мъничета" (според използвания в енциклопедията език), което означава количеството им да се увеличи,те да станат по-качествени, да съдържат повече информация.

Освен с политическата история, събития и личности, се надяваме да обогатим страниците в "Уикипедия" и по различни други теми като култура и спорт, отбеляза Мартин Иванов.

ДА "Архиви" разполага с фондовете на футболните клубове "ЦСКА" и "Левски", на Народния театър "Иван Вазов" и Софийската опера, които биха представлявали интерес за повече хора, посочи той.

Към публикациите в "Уикипедия ще има линк към обновения сайт на ДА "Архиви" (archives.government.bg). Агенцията ще даде достъп на енциклопедията до 100 линейни километра документи.

В края на март и началото на април в агенцията започва дигитализиране на протоколите от заседанията на Политбюро на ЦК на БКП.

До края на годината предстои публикуването на полицейските досиета на известни политици отпреди 9 септември 1944.

Трети голям съвместен проект на "Архиви" и "Уикипедия" предвижда публикуване на списъци с имената и гробовете на загиналите за независимостта и обединението на България в Балканската война (1912-1913).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@