Боян Иванович за новите комуникационни канали и какво е TikTok
0

Боян Иванович е главен изпълнителен директор на Intelday Solutions. Той е консултирал големи компании, сред които Netflix, мобилния оператор Telenor, сателитния оператор Bulgaria Sat и други. Той е стратегически консултант в областта на медиите и репутацията и анализа на корпорациите и неправителствения сектор. Боян е член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти - IPMA България и член на борда и движеща сила на фондация Intelday. Боян има докторска степен по Теория на медиите и журналистиката, магистърска степен по Реклама и публична комуникация и бакалавърска степен по Книгоиздаване от Софийския университет. 

PR индустрията е изключително динамична. Какви са новите предизвикателства пред сектора на международно ниво?

Комуникационните специалисти винаги са работили в динамична среда. От една страна стои клиентът, за който работим и чиято комуникация движим, а от друга - нашият стремеж да сме ориентирани към резултата. Основното предизвикателство не само пред българските агенции, но и пред световните, е начинът на измерване на работата ни. Вече съществуват различни иновативни методи за измерване на комуникационните усилия, и по-важното е, че са налични не само методологии, но и технологии, които прогнозират поведението на потребителите. Това са инструменти, в които комуникационните консултанти като нас трябват да инвестират, за да бъдем истински полезни за постигането на бизнес целите на клиентите.

Друго нещо, което винаги е било от голямо значение, е необходимостта да се откроиш пред конкуренцията. Намирането на различен и иновативен бизнес в PR сферата е свързано с постоянни усилия и въвеждане на нови медийни канали в традиционния микс, за да може да се отговори на променените потребителски очаквания и навици.

Много анализатори коментират, че отново ни очаква глобална финансова криза. При последната, PR и рекламните бюджети бяха сред първите драстично намалени пера. Мислите ли, че компаниите този път ще подходят различно и как това ще мотивира комуникационните отдели?

Това може да го покаже само времето. Все повече компании виждат смисъла и важността на комуникацията и поддържането на ангажираността на аудиторията, респективно клиентите. Намаляването на бюджетите може да донесе само негативи не само за организациите, но и за потребителите, защото до тях или няма да достига информация или тя няма да е достатъчно полезна, качествена и на необходимото ниво. Нашата работа като комуникатори е да обясним на клиентите си важността на PR инструментите и убедително да защитим ползата от тях.

Наскоро излязоха номинациите на най-голямата световна организация на PR агенции и национални асоциации ICCO. Вие сте единственият българин номиниран за категорията Rising Star of the Year. Какво означава това за вас и развитието на PR бизнеса в България?

Това наистина е голямо признание за PR бранша в България като цяло. За мен е голяма чест да съм номиниран в тази престижна категория.

Наградата отличава младите лидери, доказали своя професионализъм и лидерски качества, а аз съм един от тримата номинирани. Горд съм, че мога да представя България на такова високо ниво и се радвам, че журито е оценило не само моята, но и работата на колегите ми, защото успехите всъщност не биха могли да се случат, ако нямаш качествен екип зад гърба си.

Вашата агенция е номинирана и в категория Public Affairs. Разкажете ни повече.

В тази категория агенцията ни е номинирана за работата си по кампания за организацията „Група за чист въздух“. Тази група, обединяваща представители на неправителствени организации и неформални лидери, бе създадена с идеята да провокира дискусия по темата с качеството на въздуха, който дишаме. Акцията, организирана от нас се казваше „Зимнина за софиянци“ - буркани с чист въздух от различни места от България се предлагаха пред Съдебната палата в София, за да могат живеещите в София да се запасят и да има какво да дишат през студените месеци. Ние реализирахме идеята си в деня на завеждането на колективен иск срещу Столична община заради липсата на адекватни и спешни мерки в борбата с мръсния въздух в София.

За нас е от голямо значение, че Световната организация на PR агенциите и национални асоциации е оценила инициативата ни и е отличила една на пръв поглед проста, но реално доста задълбочена и добре обмислена идея за предизвикване на активна гражданска позиция в обществото на теми, които са важни за всички нас.

Кои са новите комуникационни канали, които трябва да следим по-внимателно?

Въвеждането на нови дигитални канали е неизбежно, тъй като тенденциите постоянно се менят. Затова и трябва да се предлагат оригинални комуникационни решения, които да откликнат на днешната нестандартна виртуална вселена. 

Едно такова комуникационно решение е въвеждането на китайското социално приложение TikTok, което е хит сред младата аудитория.  Разработено от ByteDance, в него могат да се качват снимки и клипове, направени по интересен, забавен и различен начин. Всяко видео трябва да бъде с дължина до 15 секунди, като първоначалната идея на бързоразвиващата се социална мрежа е хората да публикуват видеа как пеят на фона на популярни хитове. Сега в TikTok се правят и много други неща - нестандартната платформа има своите знаменитости, тематични мемета и предизвикателства. Благодарение на новото мобилно приложение се създава нова тенденция, която позволява на младите хора да изразяват себе си по интересен и различен начин, като същевременно различните брандове могат да достигнат бързо до тях, без да ги заливат със скучна и еднообразна информация. Все повече са и брандовете, които виждат потенциала в платформата.

Друг, набиращ популярност в България през последните години канал, са подкастите. На пазара има все повече подкастове, насочени към разнообразни аудитории, а добрата новина е, че голяма част от клиентите осъзнават нуждата от органичното присъствие в тях. Подкастите предлагат иновативната платформа за споделяне на идеи и микротаргетиране на целевите публики - възможност, която не е достъпна по този начин в основните социални медии.

Иновативните канали за комуникация с аудиторията безспорно са важни, но какъв е ключът към успеха на една кампания?

Информацията е в основата на всичко, тя изгражда различни мнения, събира хората, които споделят общи интереси на едно място... но най-значимото нещо, което прави, е да формира общественото мнение. Затова е много важно не само да се информираме от различни източници, но и да бъдем отговорни с информацията, която предоставяме в публичното пространство, под формата на различно по вид съдържание.

И преди, и сега, именно съдържанието е ключът към успешното комуникационно усилие. Каквито и инструменти да внедрим, колкото и красиво да го опаковаме, ако съдържанието не носи допълнителна стойност, не допринася за смисъла, то няма как да ангажира когото и да е. За да се ангажират потребителите, трябва да им се даде нещо. Но не какво да е, а такова, което не са виждали досега… Сега, когато всички „правят“ съдържание, то трябва да се направи по-добре, за да те открои и да ти помогне да пробиеш в безпорядъка. Дигиталните възможности предоставят платформа на всеки желаещ, било то блогър, влогър, инфлуенсър или най-обикновен потребител на социална медия, да създават съдържание и да достигат аудиторния си кръг. Поради тази причина множество агенции виждат инфлуенсър маркетинга като решението на всички проблеми. На инфлуенсърите обаче не трябва да гледаме като на инструмент, а като на партньори - съюзници в създаването на дигитално съдържание, което не само впечатлява, но и променя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 5 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 45 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 45 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 58 минути

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове