Бизнесът с писмо до премиера за процедурата за преброяване на работодателските организации
Източник: БГНЕС, архив
2

А социацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на НСТС Марияна Николова и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Писмото е във връзка с процедурата за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

В хода на процедурата Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите установи по несъмнен и безспорен начин липсата на задължително необходими документи по чл. 35, ал. 1 т. 4 от КТ, (да има качество на юридическо лице, придобито по реда на чл. 49, ал. 1 най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност, което се доказва с представянето на документи по чл. 6 , ал. 1, т. 1 и 2 от Наредбата  за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите (НОРУНКПОРСР), а именно с представянето на съдебно решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията, както и с заверен от съда препис на последния устав на организацията) от една от кандидатстващите за признаване на представителност организации, а именно – сдружение Българска работодателска организация „Иновативни технологии“ (БРАИТ). Комисията изиска представянето на такива документи и определи срок за това, като кандидатстващата организация не изпълни дадените указания. С това сдружението-кандидат БРАИТ е абсолютно недопустимо за признаване по процедурата.

Ето и пълния текст на писмото: 

"В хода на процедурата за признаване на представителност (Обн. ДВ. Брой 10, 04.02.2020 г., стр. 47) Комисията за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите (Комисията) установи по несъмнен и безспорен начин липсата на задължително необходими документи, а именно такива по чл. 35, ал. 1 т. 4 от КТ, (да има качество на юридическо лице, придобито по реда на чл. 49, ал. 1 най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност, което се доказва с представянето на документи по чл. 6 , ал. 1, т. 1 и 2 от Наредбата  за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите (НОРУНКПОРСР), а именно с представянето на съдебно решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията, както и с заверен от съда препис на последния устав на организацията) от една от кандидатстващите за признаване на представителност организации, а именно – сдружение Българска работодателска организация „Иновативни технологии“ (БРАИТ). Комисията изиска представянето на такива документи и определи срок за това, като кандидатстващата организация не изпълни дадените указания.

Съгласно чл. 49 от Кодекса нa труда синдикалните организации и организациите на работодателите придобиват качеството на юридическо лице след вписването им в регистър на синдикални и работодателски организации към съответния окръжен съд по седалището им. Няма законова пречка организация, претендираща да е синдикална или работодателска да бъде вписана от съответния съд. В конкретния случай това означава, че БРАИТ или не смята себе си за работодателска организация, или не разполага с компетентността да поиска вписването си като такава. И двете хипотези имат еднакъв резултат – според българското законодателство БРАИТ не е работодателска организация.

Констатираното несъответствие със законовите изисквания представлява непреодолима обективна пречка за признаването на кандидатстващата организация за представителна, обратното е грубо нарушение на действащото българско законодателство – Кодекса на труда и Наредбата  за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

Налице е и друга абсолютна пречка БРАИТ да бъде определена като работодателска организация. Година след влизането в сила на чл. 49 от Кодекса на труда, организацията се е определила като „сдружение за дейност в обществена полза“ по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел /ЗЮЛНЦ/ и се е регистрирала като такова в Агенцията по вписванията при Министерството на правосъдието. Сдруженията, определени за работа в обществена полза се подчиняват на специален режим. Те извършват дейност в полза на различни групи от обществото и получават финансова помощ от държавата, изразяваща се в освобождаване от данъци, митнически сборове и др. за получените дарения и други помощи. Такъв тип сдружения са единствено възможни бенефициенти по редица оперативни програми и други европейски проекти.

Тези правила не се отнасят за организациите на работниците и служителите и на работодателите, изключени са по закон.

Определянето на сдружение за работа в обществена полза и като работодателска организация, ще го постави в привилигировано положение спрямо останалите и ще бъде ярка проява на неравнопоставеност и дискриминация. Ще бъде в грубо нарушение на конвенциите на МОТ, както и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Липсата на съответствие с основните изисквания на чл. 35, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 49 от Кодекса на труда, както и с чл. 6, ал. 1 т. 1 и т. 2 от НОРУНКПОРСР прави сдружението БРАИТ недопустим кандидат в процедурата за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

В допълнение – Комисията констатира и факта, че същото сдружение не отговаря и на количествените критерии за представителност, а именно тези по чл. 35, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „б“ – да има 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация, или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация, тъй като посочени от кандидатстващата организация като нейни членове изрично са упълномощили други организации и поради това следва да се отчитат в техния състав.

Недопустимото сдружение-кандидат БРАИТ с представените документи твърди, че в нейните членове работят 57 018 (петдесет и седем хиляди и осемнадесет) работници и служители.

На заседанията на Комисията се установи по безспорен начин, че голяма част от сочените за членове на БРАИТ или въобще не са я упълномощили, или изрично са дали пълномощно на други национални организации и следва да бъдат отчитани само при тях, но не и при БРАИТ. Сочим следните важни за обективността и законосъобразността на процедурата показателни примери:

1. Фирма, заявена от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 666 в техния списък. В тази фирма са заети  6 348  работници и служители. Фирмата изрично е упълномощила за представителство друга национална организация, където следва да бъде отчетена в съответствие с пълномощното, издадено в изпълнение на изискванията на чл. 10, ал. 4 от НОРУНКПОРСР.
2. Фирма, заявена от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 762 в техния списък. В тази фирма са заети  3 237  работници и служители. Фирмата въобще не е издавала пълномощно на БРАИТ, както твърди последната. Този факт (липсата на пълномощно) беше констатиран от Комисията и показва почтеността на недопустимия кандидат БРАИТ. Фирмата, обаче изрично е упълномощила за представителство друга национална организация, където следва да бъде отчетена в съответствие с издаденото пълномощно.

В съответствие горецитираните норми на КТ и НОРУНКПОРСР заетите в посочените две фирми следва да се отчитат в числения състав на упълномощената национална организация, не в недопустимия кандидат БРАИТ. Това означава (дори да приемем за достоверен, което видно от горните примери не е така) списъкът с фирми и заетите в тях работници и служители - общо 57 018 и извадим броя на заетите само в цитираните две компании (6 348  + 3 237  = 9 585), то дори да не разглеждаме други примери (каквито има достатъчно) неоспоримият  резултат е 57 018 -  9 585 = 47 433.

Очевидно е, че недопустимото сдружение-кандидат БРАИТ не отговаря и на:

- количественият критерий по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква „а“ от КТ защото няма 50 000 работници

- и служители във всичките си членове и количественият критерий по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква „б“ защото няма 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всичките си членове.

Можем по същия безспорен начин да посочим и други пороци в документите на кандидатстващото за признаване на представителност сдружение – БРАИТ, но сме убедени, че всеки един от горните, дори разгледан самостоятелно е достатъчен за приемане на правилно и законосъобразно решение.

Убедени сме, че в изложената фактическа обстановка Министерският съвет на Република България ще спази стриктно българското законодателство, като се произнесе по поставените въпроси със законосъобразно и правилно решение, с което ще съхрани легитимността на социалния диалог в Република България".

Писмото е подписано от Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България, Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара, кактои и Виолина Накова, изпълнителен заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бой в центъра на София взриви социалните мрежи

Бой в центъра на София взриви социалните мрежи

България Преди 10 минути

Твърди се, че размяната на удари е между украинец и българин

Съдът пусна задържаните с чували с пари в Сливен

Съдът пусна задържаните с чували с пари в Сливен

България Преди 2 часа

Соченият за лидер на групата 54-годишен мъж е пуснат под гаранция от 50 000 лева

„Черешката на тортата“ се завръща с нов сезон и зашеметяващи кулинарни приключения

„Черешката на тортата“ се завръща с нов сезон и зашеметяващи кулинарни приключения

Любопитно Преди 4 часа

Мис България, топ-дерматолог, готвач от Hell’s Kitchen България, кандидат-кмет и DJ дават колоритното начало

Русия е ударила Хърватия с кибератаки

Русия е ударила Хърватия с кибератаки

Свят Преди 5 часа

Целите са основно министерства и данъчната администрация с оглед кражба на чувствителна информация

Игор Конашенков

Генерал Конашенков обяви руските удари в Украйна

Свят Преди 6 часа

"Ройтерс" посочи, че не може да потвърди информацията

Джо Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Джо Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Свят Преди 6 часа

Половината от сумата е предназначена за украинските въоръжени сили, които защищават страната си от нашествието на Русия

Три коли катастрофираха до „Орлов мост”

Три коли катастрофираха до „Орлов мост”

България Преди 6 часа

Според очевидци един от пътниците е откаран с автомобил на Бърза помощ

Внимание! Жълт код за опасно време в 12 области в неделя

Внимание! Жълт код за опасно време в 12 области в неделя

България Преди 7 часа

Максималните температури в неделя ще бъдат между 24 и 29 градуса, но на места ще правали и ще духа силен вятър

Зеленски: Краят на войната ще е дипломатически

Зеленски: Краят на войната ще е дипломатически

Свят Преди 8 часа

Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна, увери днес президентът Володимир Зеленски

ВМРО

ВМРО с нов протест по повод РСМ, блокирано движение

България Преди 8 часа

Точно в 12:00 часа беше блокирано движението през Кресненското дефиле

Русия спря напълно доставките на газ за Финландия

Русия спря напълно доставките на газ за Финландия

Свят Преди 8 часа

"Газпром" потвърди в комюнике, че е прекъснал напълно доставките на газ за Финландия

Напрежение в управляващата коалиция заради въпроса за РСМ

Напрежение в управляващата коалиция заради въпроса за РСМ

България Преди 9 часа

Обръщение на Кирил Петков изостри вниманието към въпроса има ли външен натиск страната ни да вдигне ветото срещу Северна Македония за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз

Четири причини той да изчезне след първата среща

Четири причини той да изчезне след първата среща

Любопитно Преди 9 часа

Ето какви могат да са хипотетичните фактори, които са повлияли за това той да не ти звънне след първата среща

Премахнаха решетките за 34 хиляди лева от вратите на НС

Премахнаха решетките за 34 хиляди лева от вратите на НС

България Преди 9 часа

Това се е случило тази сутрин

Торнадо в Германия: Има загинал и ранени, концерт на Rammstein бе прекъснат

Торнадо в Германия: Има загинал и ранени, концерт на Rammstein бе прекъснат

Свят Преди 10 часа

Пострадалите са 43, няколко от които - сериозно

Великобритания: Русия вероятно има недостиг на дронове в Украйна

Великобритания: Русия вероятно има недостиг на дронове в Украйна

Свят Преди 10 часа

Това заяви британското министерство на отбраната