1

Б езплатни прегледи за пушачи и пасивни пушачи - първата възможност е в София на 10-и май във Втора градска болница.

Безплатните изследвания ще бъдат по два пъти в месеца и на други места в столицата до края на годината. 

При установяване на заболяване пациентите ще бъдат насочвани за лечение. Инициативата е част от кампанията „За живот без тютюнев дим” и се реализира с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование. Прегледи няма да се правят през юли и август.  

Ще се изследват дишането и флуорографски прегледи.

Тютюнопушенето на родителите води до висока заболеваемост от дихателни болести при децата. Това заяви пулмологът и председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести (НАПББ) д-р София Ангелова, предаде БГНЕС.

За 2017 г. в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. „Големият дял се пада на децата. През 2016 г., от 300 000 заболели деца, 100 000 са със заболявания на дихателната система. Това е тревожен факт”, аргументира се д-р Ангелова.

„Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните заболявания, но е единствената предотвратима причина”, посочи д-р Ангелова и подчерта, че според статистиката в страната ни 10 души умират на ден само от рак на белите дробове.

Токсични ли са домовете и колите на пушачите

Учени: Забраната за пушене има позитивен ефект за децата

Пушенето на наргиле не е безобидно, твърдят експерти

Според Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, известна също като болестта на пушачите, вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести, 4 са белодробни - ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

„Българи е сред страните в Европа с 5-10% болни от ХОББ. Ако приемем, че средно 500 000 в България са болни от ХОББ, само около 75 000 души се лекуват. Това са само осигурените хора. Има и такива, които не са осигурени”, посочи д-р Ангелова.

Има обаче и друг основен фактор, който става причина за белодробни заболявания и това е замърсяването на въздуха, заяви председателят на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев.

95% в света подложени на мръсен въздух

„Има нужда държавата и обществото да направят повече стъпки в тази посока. Белият дроб е входната врата на това замърсяване и то е невидимо. Не може да виждаме какво дишаме”, подчерта д-р Симидчиев.

Единственото изискване, за да получите безплатен преглед, е да си запишете предварително час на телефон 0700 10 126. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@