Ройтерс: 10 причини да се гласува на изборите за ЕП
Ройтерс: 10 причини да се гласува на изборите за ЕП   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

Допитванията до общественото мнение вещаят рекордно ниско участие в изборите за Европейски парламент идния месец в страните от Европейския съюз.

Парламентът, базиран в Страсбург, някога бе смятан за беззъба говорилня, но това отдавна вече не е така. В действителност има много причини, поради които европейците да гласуват, коментира агенция Ройтерс.

Гласувайки, те могат да формират европейските политики за финансовата и икономическата криза и околната среда, и да помогнат да се определи кой ще ръководи изпълнителния орган на ЕС - Европейската комисия.

Ако не гласуват обаче те може да допуснат екстремисти в парламента и да намалят възможностите на тази институция да упражнява ефективно ролята си на демократичен контрольор на официалните институции и законодателните власти в ЕС.

Това може да увеличи дефицита на демокрация - един от тревожните проблеми в ръководенето на Европейския съюз.

Често на европейските избори се гледа като на безплатна възможност да се даде протестен вот срещу националните правителства или да бъдат подкрепени партии, фокусирани само върху един проблем и представящи се зле на национални избори. Но става дума за далеч по-важни неща.

Ето десет причини, за да се гласува на изборите между 4 и 7 юни за единствения пряко избиран транснационален парламент в света.

1. Кризата

За първи път след като през 1979 г. Европарламентът започна да се избира пряко, една единствена тема е доминираща във всички 27 страни от съюза: финансовата и икономическата криза. Европейските законодатели действат заедно с правителствата на страните членки по въпроси от решаващо значение като регулирането на финансовия и бизнес сектор.

За разлика от националните парламенти, Европейският парламент не е разделен на управляващи и опозиция, и не може да инициира собствени закони.

Но той може да внася поправки или да блокира предложения, и така е в състояние да влияе върху резултатите от прилагането на европейските закони.

Следващият парламент със сигурност ще се занимава с предложения, свързани с кризата. Балансът ляво-дясно в парламента ще повлияе, например, върху начина, по който ЕС ще регулира хедж фондовете, дейността на частните инвестиционни компании, търговията с финансови деривати и дори заплащането на мениджърите.

2. Бъдещето на Барозу

Изглежда почти сигурно, че португалецът консерватор Жозе Мануел Барозу ще получи втори мандат като председател на Европейската комисия, която предлага всички закони на ЕС и гарантира прилагането им. Той е подкрепян от Европейската народна партия, най-големия блок в досегашния парламент, и от някои социалистически правителства.

Според някои Барозу е твърде отстъпчив пред правителствата на големите страни членки, прави се, че не вижда действия, нарушаващи правилата на конкуренцията или държавни спасителни планове, за да си осигури подкрепа за преизбирането си. Мнозина го смятат за слаб лидер на една отслабена комисия.

Повторното назначаване на Барозу обаче не зависи единствено от волята на лидерите в ЕС. Той трябва да бъде одобрен от парламента, който изслушва отделните кандидати за политически постове и трябва да гласува за одобрение на цялата комисия.

Едно лявоцентристко мнозинство може да блокира Барозу. Досега парламентът никога не е отхвърлял председател на комисията, но заплахата от неодобрение принуди комисията на Жак Сантер да подаде оставка през 1999 г., а Барозу трябваше да промени списъка на еврокомисарите преди да получи одобрение през 2004 г.

Ако групата на социалистите се очертае като най-големия блок, тя може да поиска да бъде избран лявоцентристки кандидат.

3. Радикалите

Съществува опасност в парламента да се изсипят партии с една-единствена кауза, или периферни политици. Радикални леви и десни формации като френската Нова антикапиталистическа партия, антиимигрантската Британска национална партия или крайно дясната белгийска Влаамс беланг, се надяват да постигнат пробив, подпомогнати от апатията на традиционните избиратели. Слабата избирателна активност ще е от полза и за силно мобилизиралите се евроскептици.

4. Досегашният парламент изигра ключова роля за изготвянето на законите за околната среда, насочени срещу заплахата от климатичните промени и за насърчаване на чистата енергия.

Съставът на следващия парламент ще помогне да се определи докъде и колко бързо Европа ще се движи към нисковъглеродна икономика.

5. Разширяването

Френският президент консерватор Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха против опитите на Турция да стане член на ЕС. Законодателният орган на съюза няма право на пряка намеса в преговорите, но неговите доклади за страните кандидатки влияят на Европейската комисия и на кандидатите, освен това парламентът трябва да одобри договорите за присъединяване.

6. Лисабонският договор

Ирландските гласоподаватели ще подпечатат съдбата на този важен договор за реформа на ЕС на втори референдум, най-вероятно през октомври, след като миналата година го отхвърлиха.

Целта на текста е блокът да получи едно по-силно ръководство, по-ефективна външна политика и по-справедлива система за вземане на решения.

Ако противниците на договора, като Либертас и Шин Фейн, получат голяма подкрепа на евроизборите, това ще помрачи перспективите за влизане в сила на реформите през януари, както е планирано, а и изобщо.

7. Правомощия

Лисабонският договор ще разшири правомощията на парламента за съвместни решения със страните членки в почти всички области на законодателството на ЕС.

Експерти вече смятат, че повече от половината от националното законодателство представлява всъщност транспонирани закони, одобрени на европейско ниво. Избирателите, които пренебрегват евроизборите с убеждението, че действителната власт е в ръцете на националните им парламенти, се лъжат.

8. Легитимност

Критици често обвиняват институциите на ЕС, че са недемократични, не се избират и затова им липсва легитимност. Европейският парламент е главната институция, която упражнява известна степен на демократичен контрол и следи изпълнителния орган на ЕС.

9. Идеализъм

Европейският съюз е уникален експеримент за транснационално сътрудничество между бивши врагове и остава като пътеводна звезда за много страни извън неговите граници.

За онези, които виждат в една по-единна, интегрирана Европа по-добро бъдеще, високото участие в изборите е задължително.

За онези, които се боят от европейска супердържава, има многобройни партии, които се стремят да ограничат правомощията на Брюксел.

10. Злоупотреби

Европейският парламент направи големи крачки към разчистване на злоупотребите при отпускането на средства за пътувания и присъствие, различното заплащане на членовете и шуробаджанащината, спечелили му незавидната слава на място за печелене на лесни пари, но все още има какво да се направи в тази посока.

Както показва скандалът с разходите на парламентаристи във Великобритания, паричните злоупотреби съвсем не са запазена марка само на Страсбург.

Ако това е бил аргументът да не се гласува, много от националните парламенти в Европа биха останали празни. 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Македония избира нов президент

Северна Македония избира нов президент

Свят Преди 3 минути

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 25 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 46 минути

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 54 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 1 час

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 8 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 12 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 14 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях