Иван Станчов: Нагласата да даваш безкористно се създава в семейството
Иван Станчов   
Източник: Магдалена Скорчева, БДФ
6

Иван Станчов е съвременен български държавник и дипломат. Посланик на България във Великобритания от 1991 до 1994 г., министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова (1994-1995 г.).

Произхожда от стар възрожденски род. През 1946 г. семейството му емигрира в САЩ.

Иван Станчов живее и работи в чужбина, а в България се завръща за пръв път през 1990 г. Участва активно в демократичните промени. Също като знаменитите си дядо и баща, е бил посланик на България, външен министър, съветник по външнополитическите въпроси на двама президенти. И днес притежава титлата „Посланик за специални поръчения”.

През 1993 г. възвръща фамилната си къща в Морската градина във Варна (одържавена през 1944 г.) и я предоставя безвъзмездно за изграждането на „Карин дом” – терапевтичен център за деца със специални нужди.

За Карин дом

Иван Станчов
Иван Станчов Източник: Магдалена Скорчева, БДФ

"Навремето, когато нашето семейство реши да предостави къщата ни във Варна за организирането на „Карин дом“, получих много упреци, включително чух: „Г-н Станчов, Вие сте луд! Никой не си дава къщата“.

Създаването на центъра има тясна връзка с нашето семейство. Имах първа братовчедка Карин, която беше родена с церебрална парализа. Въпреки добрите доктори, които се грижеха за нея, тя беше неподвижна, но нейното състояние не й пречеше да мисли за съдбата на други в нейното положение. Като дете бях много впечатлен от нея, от нейното състрадание, как винаги тя мислеше за другите. Виждах я как моли леля ми да я закара с количката до някой дом, при друго болно дете, за да му дари нещо и това дълбоко ме трогваше.

Аз бях вече 30-годишен, имах семейство и не живеехме в България, когато семейството ми реши, ако някога държавата ни върне къщата на дядо ми, да направим нещо за обществото. Когато се върнах в България, след дълго пребиваване в САЩ и Канада, аз бях този, който трябваше да свърши това. Не че аз съм дал нещо, семейството ни реши така, да дари къщата в помощ на деца с увреждания. Аз бях само пратеник и така, преди 16 години създадохме Карин дом, където досега са преминали на лечение и рехабилитация над 1600 деца.

В началото хората около мен заявяваха, че съм без опит в тази сфера и се захващам с нещо, от което нямам никаква представа. Но аз се свързах със специалисти от Англия, с които дълго разговарях, обучавах се и постепенно се научих. Имахме трудности, но не се оплаквам, важното е такива неща да се вършат от сърце. Със създаването на Карин дом ние успяхме да въведем нови принципи и методи за работа за деца с увреждания, да разбием статуквото, че с тях не може да се работи или да се обучават. Слава богу, тук в България срещнах много хора, които помогнаха да направим нашия дом, какъвто го знаете сега.

В момента Карин дом се издържа в голяма степен от собствени проекти, а друга част идва като дарение от приятелски кръг в Англия. Огромна е радостта да виждаш резултатите от грижите за тези деца, как проговарят, прохождат, усмихват се, правят наглед обикновени неща, които обаче за тях са страшно трудни, ако нямат грижата от специалистите, работещи в дома.

Когато ме питат защо го правя и какви са мотивите ми, винаги си мисля, че тази нагласа да даваш безкористно на другите се създава в семейството и се предава в поколенията. Баба ми го е правила, майка ми е го правила, аз го правя…

Помня, че майка ми организираше вечеринки за набиране на пари за бедни белогвардейци, прокудени емигранти. Правехме го и после, когато самите ние бяхме емигранти. Вярвам, че хората по природа са щедри и обичат да даряват. Но всичко е въпрос на ценности. Всеки начин да даряваш е добър, няма малък и голям жест".

Колекцията „Родът Станчови”

„Когато се завърнах в България, вече бях в зряла възраст, на 62 години. Видях, че тук има голяма промяна, но в същото време младите не познават историята си. Казах си, днешните поколения трябва да знаят какви бяха началните години на миналия век, как се е живяло тогава, как са изглеждали хората, каква култура е имало.

Именно затова реших да направя дарение на Историческия музей - колекцията ми от семейни ценности и експонати от 30-те години на XX век. Експозицията сега е изложена в музея и е наречена „Родът Станчови”. Радвам се, че по този начин ще бъде добре съхранена и показвана на поколенията, за да се знае историята.

За да я събера в този й вид, аз всъщност буквално направо изнудвах семейството си да дарят определени неща. Имах случай с най-малката ми дъщеря, заради един пръстен-трикольор, наследен от баба ми, за който тя ми заяви, че си е нейн и няма да ми го даде за експозицията, което е нейно право и аз нямах намерение да й го отнема. Експонатите са много красиви и аз се гордея с тази моя „рожба”!

С най-голяма стойност за семейството ни е една икона на Дева Мария (иконата "Св. Богородица Троеручица", ХVІ). Тя винаги е била при нас, независимо къде сме живеели. Била е при дядо ми в Петербург, после при баща ми в Лондон, стоеше над кревата на родителите ми във Вашингтон. Иконата е донесена в България, в Свищов, от наш прапрадядо, виден жител на Берат - Албания, от където са корените ни и където е имало голямо българско общество. Баща ми често казваше с гордост, че ние сме българи от Самуиловото царство. Да, ние сме стар род, със силна родова принадлежност и няма значение дали съм една четвърт българин по кръвна линия, аз съм българин на сто процента!”

През последните две години в рубриката Благодетелство със съдействието на Българския дарителски форум (БДФ) ви представихме големи български дарители от Възраждането и началото на ХХ век.

Сега, отново благодарение на Българския дарителски форум, Ви представяме съвременни български дарители - хора, които не пестят усилия, време, средства, за да работят за определена кауза, за възраждане на дарителството и за развитието на гражданското общество.

Поредицата е вдъхновена от американската платформа Bolder giving и е съвместен проект с организации от Румъния, Турция и Сърбия, който цели да разказва вдъхновяващи истории за съвременното дарителство в региона на Балканите. (пълният текст на статията)

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 12 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 16 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети