Ангела Меркел отхвърли възможността за правителство на малцинството
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Г ерманският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "очевидно", че няма да се опитва да управлява с правителство на малцинството, предаде ДПА.

Тя направи изявлението по време на телевизионна дискусия в неделя вечерта, по време на която водещите цитираха прогнозните резултати на обществените телевизии, показващи, че нейният консервативен блок ХДС/ХСС пада на косъм под абсолютното мнозинство. Меркел каза, че очаква преговори с опозиционните социалдемократи или със Зелените за съставяне на ново коалиционно правителство.

"Най-вероятно, коалиционните преговори ще се водят между нас", каза канцлерът, поглеждайки към кандидата на социалдемократите Пеер Щайнбрюк и кандидата на Зелените Юрген Тритин, които също бяха в студиото.

След преброяването на резултатите от всички избирателни райони официални представители съобщиха, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и техният баварски съюзник, Християнсоциалният съюз (ХСС), печелят 41,5% от вота на парламентарните избори. Така блокът на Меркел ще има най-големия брой депутатски места - 311, но наистина не стига до абсолютното мнозинство от 316 депутатски места (от общо 630). Останалите места се разпределени както следва: Социалдемократическа партия - 192 места; Левите - 64 места; Зелената партия - 63 места.

Логично,  голямата изборна победа на Меркел е във фокуса не само на германската, но и на чуждестранната преса.

Меркел спечели изборна победа, която не е просто победа, а триумф,

пише "Зюддойче цайтунг". Това е не толкова триумф на християндемократическата й партия, колкото триумф на самата Меркел. Тя постигна тази победа като личност, като канцлер - с популярност, която няма аналог в историята на Федералната република, изтъква вестникът. С тази изборна победа Меркел почти се изравни в Конрад Аденауер, който през 1957 г. за първи и засега единствен път в историята на Германия спечели абсолютно мнозинство за християндемократите. 1957 г. беше връхната точка във властта на Аденауер. 2013 г. е връхната точка във властта на Меркел, отбелязва изданието.

Победата на Меркел е най-добрият резултат, постиган на парламентарни избори в Германия през последните 20 години,

посочва "Велт".

Меркел се нареди сред най-големите канцлери на Германия, въпреки че загуби досегашния си партньор - свободните демократи, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Нейната партия знае, че дължи тази победа единствено на Меркел, посочва вестникът.

Повече от 40% - това не е просто победа, това е демонстрация на сила.

Силата има едно име и то е Ангела Меркел,

отбелязва "Цайт". В изборната нощ Меркел изрази програмата, с която спечели вота и към която ще се придържа през третия си мандат, с четири думи: "Успешни години за Германия." Повече не е нужно. Германия върви добре. След шест години криза нивото на заетостта е толкова високо, колкото никога преди това; социалните каси са пълни; данъчните приходи са значителни. В страна, където желанието за стабилност и запазване на правата има определяща роля, продължаването на досегашния курс често е най-добрата програма, която може да предложи на гражданите ръководителят на правителството, коментира вестникът.

Все пак Меркел се нуждае от партньор, за да може да управлява. Въпросът е дали това ще са социалдемократите или зелените. И едните, и другите бяха яростни противници по време на предизборната надпревара; и едните, и другите имат сериозни причини, за да не се съгласят на подобна коалиция. Въпреки това и едните, и другите биха могли да свършат тази работа, отбелязва "Цайт".

Меркел продължава да бъде един от най-харесваните канцлери на Германия след Втората световна война,

пише британският в. "Индипендънт". Нейната огромна популярност доминираше на парламентарните избори, които много коментатори определиха като едни от най-скучните. Кампанията й беше съсредоточена главно върху самата нея. Тя умишлено избягваше да говори за кризата в еврозоната и бремето, което кризата може да стовари върху германските данъкоплатци, отбелязва изданието.

Меркел изведе своите консерватори до най-добрия им изборен резултат от 20 години. Историческите измерения на вота са в това, че Меркел стана третият следвоенен канцлер, спечелил три изборни победи, изтъква в. "Гардиън". Преди нея това са постигали само Конрад Аденауер и Хелмут Кол, който я доведе в партията, когато тя беше на 35 години и още нямаше никакъв опит.

Меркел е на път да "задмине" и някогашната британска министър-председателка Маргарет Тачър като най-дълго управлявалата жена в Европа.

Освен това Меркел наруши тенденцията в Европа и стана единственият лидер от еврозоната, който е преизбран, откакто през 2010 г. се разрази кризата с еврото. В 12 от 17-те страни в еврозоната правителствата паднаха от власт, което показва колко защитени от кризата се чувстват германците при управлението на Меркел, коментира изданието.

Европейските съюзници на Германия напрегнато очакваха

най-важните избори на континента през тази година.

Тяхната напрегнатост, дори нетърпение, пролича, когато френският президент Франсоа Оланд поздрави Меркел от Париж и я покани на посещение колкото се може по-скоро. Британският министър-председател Дейвид Камерън, който се надява, че Меркел ще подкрепи стремежа му за намаляване на влиянието на европейските регулатори, я поздрави и чрез "Туитър" и каза, че "с нетърпение очаква да продължи да работи в тясно сътрудничество с нея", отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс".

Меркел трябва спешно да се захване с Европа, енергетиката и социалните въпроси,

пише френскоезичната преса. Думата "триумф" присъства във всички заглавия.

"Една проблематична победа" е водещото заглавие на швейцарския вестник "Тан". "ГСДП се готви да продаде скъпо подкрепата си за Меркел", обобщава френският "Фигаро" очакванията за предстоящите коалиционни преговори. "Доброто здраве на германската икономика е неоспоримо, но канцлерът ще трябва да се заеме със социалните въпроси и енергетиката", съветва "Фигаро". Според изданието, паралелно с поддържането на икономическата мощ на Германия, Меркел ще трябва да коригира социалното неравенство в страната си, да предложи мерки за справяне с демографската криза в резултат на застаряването на населението, да се справи с критиките срещу обявения от нея преход към енергетика без ядрени мощности и не на последно място - да продължи да отстоява досегашната германска позиция за кризата в Европа, а именно, че германската солидарност не може да бъде ефективна, ако в замяна европейските партньори не извършат реформи.

Белгийският "Лез еко" изрежда същите предизвикателства пред третия мандат на Ангела Меркел, но поставя на първо място темата "Европа": "Европа не може да чака повече", пише изданието, отбелязвайки, че макар като цяло да отсъстваше от предизборната кампания в Германия, този въпрос доста бързо ще напомни за себе си заради необходимостта от отпускане на нова финансова подкрепа за закъсалите страни, набелязване на мерки срещу младежката безработица и доизработване на банковия съюз.

Меркел ще трябва да покаже умение да помирява различни интереси,

коментира "Независимая газета". Вестникът прогнозира "корекции" в Германия, които обаче няма да засегнат "някои константи" като германската политика спрямо Русия, "практически необсъждана по време на избирателната кампания, освен в контекста на сирийската драма".

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 3 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 10 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 45 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%