110

У краинските власти ще спрат едностранно бойните действия в източните райони от страната, за да се разоръжат „незаконните въоръжени формирования“ и „да бъде въведен ред в региона“, заяви пред журналисти президентът на Украйна Петро Порошенко.

„Огънят ще бъде спрян за много кратко време и през това време трябва да се разоръжат незаконните въоръжени формирования,

също и да бъде сложен ред в региона“, цитира руската държавна агенция ИТАР-ТАСС думите на украинския лидер. 

Държавният глава съобщи, че скоро ще даде заповед за едностранно спиране на огъня в рамките на своя мирен план, целящ да бъде сложен край на проруския сепаратистки бунт в Източна Украйна, посочва Франс прес. 

Порошенко направи това изявление, след като Кремъл съобщи снощи, че украинският лидер е обсъдил по телефона с руския президент Владимир Путин изгледите за примирие, а вчера в сепаратистките източни зони бяха убити двама руски журналисти. 

В своя мирен план президентът на Украйна приканва Путин да признае официално новите власти в Киев след падането на проруската администрация през февруари. 

Порошенко обещава

амнистия на онези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления. 

По време на военната акция, предприета от Киев срещу сепаратистите през април, вече са убити най-малко 320 души, напомня АФП. 

Според Порошенко изпълнението на мирния план започва от заповедта му за едностранно спиране на огъня. 

„Веднага след това трябва да получим подкрепа за президентския мирен план от страна на всички участници в събитията в Донбас. В много кратък срок“, заяви той. 

„Огънят в Донецка и Луганска област ще бъде прекратен едностранно в следващите дни“, потвърди и и. д. министър на отбраната на Украйна Михайло Ковал.

„Президентът ясно определи своя план за мирно уреждане, въоръжените сили на Украйна са част от този план. Те изпълняват задачи, които са им определени от президента и Съвета за национална сигурност и отбрана“, посочи министърът. 

„Планът за мирно уреждане ще се осъществи на практика буквално до няколко дни“,

добави Ковал. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Порошенко каза още, че след консултациите с лидери на парламентарни фракции, проведени в понеделник, очаква Върховната рада да вземе решение за предсрочни парламентарни избори в Украйна. 

Някои групи в парламента предлагат Радата да се саморазпусне, но това противоречи на украинската конституция, отбелязва ИТАР-ТАСС. 

Порошенко внесе за разглеждане от Върховната рада и някои кадрови назначения. На първо място той предложи на 

депутатите да освободят от поста му временния министър на външните работи Андрий Дешчица,

а на негово място да бъде поставен Павло Климкин, който сега е посланик на Украйна в Германия. 

47-годишният проевропейски дипломат изигра голяма роля в преговорите за политическо асоцииране на Украйна с ЕС, отбелязва Ройтерс. 

Дешчица пък наскоро попадна във вниманието на медиите, като бе цитиран да нарича „тъпак“ руския президент Владимир Путин, при това на публична проява. В Москва реагираха гневно и поискаха Дешчица да бъде отстранен. 

Порошенко предложи освен това Върховната рада да освободи от длъжност

управителя на централната Национална банка на Украйна Степан Кубив,

назначен от парламента през февруари т. г., и да назначи на тази длъжност Валерия Гонтарева. 

Порошенко внесе в Радата и проектопостановление, с което депутатите да разрешат назначаването на Виталий Ярема – в момента първи вицепремиер, за генерален прокурор на Украйна. 

Същевременно руското федерално следствие съобщи, че

образува наказателно дело срещу украинския вътрешен министър Арсен Аваков и други висши служители

във връзка с войсковата операция на Киев в Източна Украйна, организирана „умишлено с цел убийства на граждански лица“, предаде Франс прес. 

Министърът и губернаторът на източната Днепропетровска област Игор Коломойски са заподозрени като организатори на „престъпления против мира и сигурността на човечеството“, заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Той изброи по-специално деяния, изброени в руския наказателен кодекс – убийство, прилагане на забранени средства и методи за водене на война, отвличане на хора, възпрепятстване на журналисти в законната им дейност. 

Според следствието Киев провежда операцията „в разрез с нормите на международното право“, „умишлено с цел убийства на неограничен брой граждански лица, по общоопасен начин, с мотив политическа омраза“ и с използване на „тежки нападателни оръжия с неизбирателно действие“. 

По време на тази акция са убити над 100 граждански лица, включително чужди граждани, сред които и журналисти, по-специално от Русия, посочва Следственият комитет. 

Ведомството има намерение да поиска обявяването на Аваков и Коломойски за международно издирване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@