800

Д ържавният глава Росен Плевнелиев представи състава и структурата на служебното правителството в Гербовата зала на президентството. 

Премиер в служебния кабинет очаквано ще бъде преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки. През последните седмици именно неговото име се спрягаше като най-възможната кандидатура за министър-председател.

Самият проф. Близнашки преди дни потвърди, че е дал принципното си съгласие да оглави служебното правителство. 

"Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на конституцията",

заяви проф. Георги Близнашки, след като бе номиниран за служебен премиер.

По думите му служебното правителство трябва да осигури добра администрация, повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението.

Като основни приоритети пред служебния кабинет проф. Близнашки очерта

да се внесе стабилност, да се подобри образът на България в рамките на Европейския съюз и НАТО,

да продължи работата по ключови реформи. Той бе категоричен, че правителството ще работи за свободни и честни избори.

"Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива", добави новоназначеният премиер във връзка с наводненията в Северозападна България.

Професор по конституционно право от 2009 г.,

в момента Георги Близнашки преподава в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Той е бил депутат в 36-ото и 40-ото Народно събрание

от групата на "Коалиция за България", както и експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание.

В свое писмо към Националния съвет на БСП с молба да бъде подкрепена евентуалната му кандидатура за президент през 2011 г. проф. Близнашки заявява: 

"БСП не може едностранно да обслужва интересите на олигархията, защото винаги ще има много желаещи да го направят по-добре от нея. Ние ще успеем като партия единствено и само, ако се върнем към нашата изначална социалистическа кауза – борбата за социална справедливост".

"И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията.

Затова не понасям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно – за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата", пише още Близнашки в обръщението си към социалистите.

През последните дни писмото на експерта по конституционно право бе коментирано и разпространявано в социалните мрежи. 

През есента на 2013 г. той открито подкрепи студентите, окупирали Алма Матер

с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски, а през февруари 2014 г. застана начело на инициативен комитет, който събира подписка за провеждане на референдум за изборна реформа, предложена и от президента. При проверката по-късно обаче бе установено, че една значителна част от тези подписи са невалидни, което постави под съмнение инициативата.

Проф. Близнашки ръководи организацията на БСП в София в началото на 90-те години. Бил е и член на Висшия съвет на левицата. Като представител на "Коалиция за България" е наблюдател (август 2005 – декември 2006 г.) и депутат (1 януари – 5 юни 2007 г.) в Европейския парламент.

На 7 март 2014 г. Националният съвет на БСП прекратява членството на проф. Георги Близнашки в партията, 

след като бе сред активните участници в антиправителствените протести.

Като мотиви за изключването му от БСП са посочени - "уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила".

Сега проф. Близнашки е изправен пред задачата да ръководи служебния кабинет, който да

гарантира провеждането на честни предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. 

Преди дни президентът Росен Плевнелиев увери, че служебното правителство ще бъде съставено от проевропейски и надпартийни експерти, които мотивирано и прозрачно ще работят по важните за обществото теми като здравеопазването, икономиката и енергетиката. 

Вижте и видео визитка на проф. Георги Близнашки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@