Кои са министрите в служебния кабинет
Президентът Росен Плевнелиев представи служебното правителство   
Източник: БГНЕС
514

П рофесорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев ще назначи официално утре.

Държавният глава обяви имената на министрите в кабинета, който ще управлява до съставянето на парламентарно мнозинство след изборите на пети октомври. В него ще има четирима вицепремиери.

Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране ще бъде Екатерина Захариева, която беше вицепремер и в предишния кабинет, назначен от Плевнелиев.

По образование тя е юрист и беше зам.-министър на регионалното развитие в екипа на Плевнелиев преди кандидатурата му за президент. Сега е началник на кабинета на президента.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: БГНЕС

Вицепремиер и министър по управление на средствата от Европейския съюз ще бъде Илияна Цанова, която по образование е финансист. Тя заемаше същия пост в служебния кабинет на Марин Райков.

Родена е на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон” САЩ.
 
От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на „Делойт-България”, като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон. От 2003 г. до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. От 2006 до 2014 е в централата на ЕБВР в Лондон.

Илияна Цанова
Илияна Цанова Източник: БГНЕС

За вицепремиер и министър по социалните въпроси президентът е избрал Йордан Христосков.

По образование Христосков е икономист и статистик. От 1991 до 1994 г. е заместник-министър на труда и социалните грижи, а от 1994 до 1995 г. - министър на труда и социалните грижи.

В периода 1997-2001 година влиза в работна група по пенсионните реформи към социалното министерство. От 2000 до 2007 г. е управител на НОИ.

Служебният вицепремиер Христо Иванов
Служебният вицепремиер Христо Иванов Източник: БГНЕС

Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието ще бъде Христо Иванов - юрист, програмен директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ).

Роден е на 13 септември 1974 г. в София. Христо Иванов е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите (American Bar Association - Rule of Law Initiative). От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. От 2002 г. е вписан като адвокат. Владее английски и руски език.

Министри в служебния кабинет ще бъдат:

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов
Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов Източник: БГНЕС

Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката.

Роден е на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер и консултант по управленски въпроси.

През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.

От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

Владее английски език. Женен, с две деца.

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков
Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков Източник: БГНЕС

Мирослав Ненков - служебен министър на здравеопазването.

Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. По образование е лекар.  Специализирал е анестезиология и интензивно лечение. Има преминати курсове в областта на органното донорство и координирано донорство в Испания и Италия.

В периода март - май 2013 г. е бил заместник – министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. Владее руски и английски език. 

Йордан Бакалов - служебен министър на вътрешните работи.

Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград.   Той е народен представител от СДС в 38-то, 39-то, 40-то и 41-вото Народно събрание.
Председател е на Комисията по национална сигурност и член на Комисията по бюджета и финансите в 38-то НС.

В 39-то Народно събрание е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В 40-то Народно събрание е председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на парламентарната група ОДС.

В 41-то Народно събрание е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Ползва руски и английски език.

Румен Порожанов
Румен Порожанов Източник: БГНЕС

Румен Порожанов - служебен министър на финансите.

Роден е на 17 август 1964 г. Магистър е по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите, където започва работа през 1992 г. като експерт. От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор“ в министерството.

От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Николина Ангелкова - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Родена на 30 ноември 1979 г. Николина Ангелкова е възпитаник на "Харвард бизнес скул" по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. 
 От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.

През март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година (Young Global Leaders).

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Източник: БГНЕС

Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.

Владее английски, испански, италиански, френски и руски език. Омъжена, с едно дете.

Доц. Румяна Коларова - служебен министър на образованието и науката.

Румяна Коларова е университетски преподавател и изследовател. Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски”, специалност "Философия", специализация "Социология". Специализирала е в Лондон (London School of Economics and Political Science), Ню Йорк (New School for Social Research) и Флоренция (European University Institute).

Доцент по сравнителна политология в СУ „Св. Климент Охридски”, ръководител на катедра „Политология”, директор на магистърска програма „Европейска интеграция”.

На 12 декември 2013 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за секретар по връзки с гражданското общество.

Владее английски и руски език, ползва немски и френски.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов
Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов Източник: БГНЕС

Велизар Шаламанов - служебен министър на отбраната.

Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Специалист по радиоелектроника, кибернетика и специализирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военна Академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване.

В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по воената политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за  интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на "Терем" ЕАД.

От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление,  а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

В периода 2002-2012 д-р Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълителния комитет и Борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване (AFCEA Int).

От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF. Владее английски и руски езици.

Даниел Митов, служебен министър на външните работи
Даниел Митов, служебен министър на външните работи Източник: БГНЕС

Даниел Митов - служебен министър на външните работи.

Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“.

През 2006 г. става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ).

Участва в създаването на ПП “България на гражданите“.

Мартин Иванов - служебен министър на културата.

Мартин Иванов е магистър по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски", магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките.

От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там.

Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция "Архиви“.

По време на неговото управление на агенцията целият архив на тоталитарното управление на страната преди 1989 г. бе качено онлайн.

Той беше уволнен от поста с идването на власт на кабинета "Орешарски", което предизвика остра негативна реакция в академичните среди и подписка в подкрепа на Иванов.

Впоследствие Мартин Иванов бе назначен с указ на държавния глава от 15 октомври 2013 г. за Секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

Служебният министър на културата Мартин Иванов
Служебният министър на културата Мартин Иванов Източник: БГНЕС

Евгения Раданова - служебен министър на младежта и спорта.

Евгения Раданова е родена в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник е на 132-ро СОУ в София, спортен профил, и на Националната спортна академия. Състезател по бързо пързаляне с кънки-шорттрек от 1987 г. до 2010 г. Първият български спортист, участвал на зимни и летни Олимпийски игри (в дисциплината колоездене на писта в Атина‘2004).

Медалист от Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити (2002 г.) и в Торино (500 м шорттрек). Световен шампион на 500 м от 2000 г. и на 1000 м от 2003 година. Седемкратен абсолютен световен шампион по шорттрек. Печели 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни. От 2001 г. до 2008 г. е световен рекордьор на 500 м с три поправки на световния рекорд. Бивш световен рекордьор е на 1500 метра.

През 2010 г. печели титлата на 1500 м в турнира по шорттрек на първото Световно първенство по зимни спортове за военни в Аоста, Италианска република, след което слага край на спортната си кариера. От 2006 г. Евгения Раданова е старши-лейтенант в Министерство на отбраната. Владее английски и италиански.

Служебният министър на земеделието Васил Грудев
Служебният министър на земеделието Васил Грудев Източник: БГНЕС

Васил Грудев - служебен министър на земеделието и храните.

Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. в гр. Пловдив. От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“.

От  август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от  септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ.

Владее английски и френски език. Женен, с едно дете.

Светлана Жекова - служебен министър на околната среда и водите.

Светлана Жекова е родена на 1 февруари 1967 г. в София. Магистър по Френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специалист по Международни икономически отношения от Свободния факултет на Минно-геоложкия институт в София.

Светлана Жекова започва професионалната си кариера в държавната администрация през 1999 г. в отдел „Европейска интеграция“ на Министерството на околната среда и водите. От май 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС (до 1 януари 2007 г. - Мисия на България към Европейските общности) в Брюксел. От 2008 г. досега е ръководител на сектор „Околна среда” в Представителството. Владее френски, английски и руски език.

Подробни биографии на министрите бяха публикувани на сайта на Президенството.

Коментари 514
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

514 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 5 минути

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 7 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 43 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 49 минути

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той