Без обвинение напусна следствието съпругата на Цветан Василев
Менко Менков и Антоанета Василева   
Източник: БГНЕС
248

Б ез обвинение напусна следствието съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева.

Над два часа Василева е била разпитвана като свидетел по досъдебно производство за пране на пари срещу нея и съпруга й. 

Адвокатът на Василева – Менко Менков, съобщи, че имотът в Женева е закупен чрез лични средства на Цветан Василев, за които той е платил данъците си и кредит от швейцарска банка, като цялата документация е предоставена на следствието. На този етап

следствените органи не са уведомили Василева за какво пране на пари става дума.

Въпросите в следствието днес са били свързани единствено с имота в Женева, подчерта Менков. Този имот се намира в швейцарско село и е придобит с лични средства с платени данъци, а другата половина - чрез кредит, отпуснат от швейцарската банка, подчерта адвокатът. Имотът е ипотекиран в полза на банката и вероятно тя ще го придобие, тъй като всички сметки на семейството са запорирани и те не могат да обслужват кредита си.

Стойността на имота е около 20 млн. швейцарски франка,

като половината от тях са кредит, а другата половина - личните средства на Василев, обясни Менков. По нотариален акт, който е предоставен на следствието, жилището се води едностайно от 200 кв. метра.

На следователите са предоставени ревизионните актове на Василев и Василева за 10-годишен период до декември 2012 г., от които са видни до стотинка доходите на семейството, изчислени от данъчните органи, подчерта Менков. Освен това, Василева надлежно е декларирала придобиването на този имот в декларацията си за 2012 г.

"Ако семейство Василеви са искали да прикрият произхода на средствата за този имот, за който беше днешното ни идване, са съществували хиляди юридически начини това да се случи. Самият факт, че г-жа Василева като физическо лице е изтеглила кредит, а другата част е предоставена от личните доходи на г-н Василев, говори за точно обратното", каза Менков.

В отговор на въпрос дали 10 млн. швейцарски франка не са доста големи лични доходи, адвокатът пожела и на журналистите такива доходи и още веднъж повтори, че Василев си е платил данъците по тези доходи.

Помолена да коментира ситуацията около КТБ в момента, съпругата на Василев каза, че текат преговори за нейното преструктуриране, а Цветан Василев е изцяло ангажиран с този въпрос. Той категорично смята, че преструктурирането е възможно, а инвеститорите имат интерес това да се случи.

Запитана дали счита, че някой нарочно се опитва да ликвидира банката, Василева отказа директен коментар но каза, че "ако се наблюдават действията на БНБ - вероятно да".

На въпрос кой и защо атакува банката, тя също отказа да отговори. От думите на Менко Менков стана ясно, че освен Оманският фонд, интерес към преструктурирането на банката има и базиран в Лондон фонд, като и двата фонда са заявили това пред БНБ и правителството.

Като "фарс" определи Антоанета Василева обвинението за източване на 206 млн. лева от КТБ,

което вече е в съдебна фаза. Няма източване, категорична бе тя. Запитана "какво стана със силния Цветан Василев", съпругата му отвърна, че той още е силен със своя дух.

Няма дупка от над 4 млрд. лв., това е въпрос на тълкуване, заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември той е по-голям.

Засега Цветан Василев не е получил призовка по досъдебното производство за пране на пари, за което днес съпругата му беше в следствието. Следователят няма намерение да изпрати такава, тъй като му е известно къде се намира лицето и защо не може да се яви. Незаконосъобразно е обявен за международно издирване с червена точка в Интерпол, каза Менко Менков.

"Дори и да има огромно желание да си дойде, той не може да го стори, защото му е отнет задграничният паспорт

и ще бъде арестуван на границата", каза адвокатът на съпругата на Василев. По думите му, Василев със спокойствие изчаква екстрадиционната процедура и решението на сръбските власти.

Запитан дали мажоритарният собственик на КТБ има огромно желание да се завърне у нас, Менков отговори, че огромното желание на Василев е да бъдат защитени правата на вложителите в банката и тя да не бъде ликвидирана. Василев не се страхува от повдигнатото обвинение и е готов да отговаря на въпроси, като за това говори и декларираното искане да бъде разпитан с конферентна видео връзка, на което засега няма отговор, подчерта Менков.

На въпрос дали все още Василев се страхува за живота си, съпругата му отвърна, че има няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена физическата безопасност на Василев. "За съжаление досега отговор нямаме", каза тя и добави, че заплахите са получавани по телефон, с писма и чрез посредници. Василева обаче отказа да коментира какво пише в писмата и с какво точно го заплашват, нито кой е автор на заплахите.

На въпрос дали счита, че докладът на одиторите на БНБ е манипулиран, Василева отвърна, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси".

Попитана какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й. "Има т.нар проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева. Тя бе категорична, че БНБ може да твърди, че не е имало оценка на проектите, но това категорично не е вярно.

"Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 млрд. евро в банката", каза Василева.

"Всички документи, изпращани от КТБ и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", каза Менко Менков. Това е ясно от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ, а с тях могат да се сдобият и разследващите органи.

На въпрос защо Оманският фонд не желае да възстанови банката заедно с Василев, Менков отвърна, че важното е възстановяването на банката. "Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", посочи съпругата му. Василев участва с всички свои активи в преструктурирането, но няма да участва в капитала, добави тя.

"Вие ми кажете защо е станал неудобен, аз не знам. Вие преценете. Аз имам обяснение на кого е станал неудобен, но не искам да го споделям публично, защото смятам, че това може да ми навреди", коментира Василева.

За финал тя бе категорична, че вярва абсолютно в българското правосъдие. В него вярва и Цветан Василев, но просто има заплаха за физическата му безопасност, поради което е останал в Сърбия, където към онзи момент е имал работа.

Преди дни говорителят на СГП Павел Панов съобщи, че е образувано досъдебно производство за пране на пари срещу Василеви. То е за т.нар. пране на пари по член 253 от НК.

В началото на октомври властите в Лихтенщайн също потвърдиха, че разследват Василев, след като банка в Лихтенщайн подала информация до властите: "Процедурата започна, след като банка в Лихтенщайн внесе доклад в Бюрото за финансово разузнаване (FIU) въз основа на закона за дю дилиджънс и FIU ни предаде това уведомление".

Коментари 248
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

248 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 17 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 20 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност