Напрежение между АБВ и ГЕРБ заради "Южен поток"
Източник: БГНЕС
100

В ъпреки призива на премиера Бойко Борисов за единна позиция на Народното събрание по казуса "Южен поток", партиите не стигнаха до консенсус за декларация след обявеното от руския президент намерение за закриване на проекта.

Декларация беше предложена от БСП, но тя не бе разгледана от мнозинството, а темата не беше включена в дневния ред на депутатите. Парламентарните групи обаче обявиха позициите си по време и след изслушването на премиера по казуса с газопровода.

Заради отказа от обща декларация от АБВ заплашиха да оттеглят подкрепата си за правителството с аргумента, че това нарушава коалиционното споразумение, подписано с ГЕРБ.

АБВ са възмутени от некоректното поведение на партньорите им във властта относно отхвърленото предложение за разглеждане на декларация на парламента за ситуацията с "Южен поток", обяви на брифинг заместник-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев.

Няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление, предупреди той. Съпредседателят на ПГ на АБВ Росица Янакиева каза, че ще изчакат да видят резултата от разговорите на премиера Бойко Борисов в Брюксел преди да отговорят по-категорично на въпроса дали ще продължат да подкрепят правителството.

Все пак неприемането на декларацията, да се надяваме, че не затваря окончателно въпроса с енергийната политика и стратегия на страната, коментира тя. Аз лично силно се колебая как да възприема думите на министър-председателя и действията на ПГ на ГЕРБ, която фактически го бламира, посочи Янакиева.

Кирил Цочев посочи, че в договора за партньорство е записано, че проектът "Южен поток" ще се реализира при ясно съблюдаване на европейското законодателство и изгода за България, посочи той. Днес със своите действия те отхвърлиха една от точките в този документ, това поставя под съмнение и въпроса за останалите големи инфраструктурни проекти в България, добави той.

По думите на Цочев премиерът Бойко Борисов е изглеждал искрен, когато е поискал парламентът да излезе с обща позиция за "Южен поток", която да отстоява при предстоящите му разговори в Брюксел.

Много пъти сме заявявали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазват приетите от Европейската комисия процедури и регламенти, обяви от името на ПГ на ГЕРБ заместник-председателят на групата Цвета Караянчева

Oт парламентарната трибуна тя припомни, че партията винаги е заявявала, че ще бъде гарант за евроатлантическата ориентация на България. ГЕРБ подкрепя всички усилия, свързани със запазване на националната сигурност, декларира Караянчева. Да не забравяме, че икономическият министър Драгомир Стойнев (в кабинета "Орешарски") предаде суверенитета на България на европейския комисар, допълни още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цвета Караянчева призова за спиране на политическите нападки и към конструктивност, за да се даде възможност на министър-председателя да реши този казус. "Това е единственият начин за намиране на национално отговорно решение", смята депутатът.

В Брюксел трябва да кажем - европейски правила и икономическа ефективност, ако това не е изпълнено, този проект не ни трябва, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок относно съдбата на "Южен поток" по време на изслушването

Европейските правила трябва да бъдат спазени, не защото са европейски, а защото защитават потребителите, водят до конкуренция и до възможност да бъде купуван газ от различни доставчици, посочи Мартин Димитров. По думите му през последните 20 години България е държана под тотален руски монопол и всички алтернативи са саботирани целенасочено години наред.

Димитров се обяви за европейски енергиен съюз. ЕС може да договори много по-добри цени на природния газ, отколкото всяка страна самостоятелно, отбеляза той. По думите му България купува газ от Русия на едни от най-скъпите цени и това ще продължи, докато няма европейски енергиен съюз.

Депутатът от РБ отбеляза, че ако не изградим интерконекторните връзки, ни чака поредната трудна зима, тъй като руският президент говорил за възможно намаляване на количествата за Европа. Димитров предложи да поискаме от ЕК финансова и логистична подкрепа за изграждане на интерконекторите.

По думите му реформаторите не могат да подкрепят проекта на декларация, предложен от "БСП лява България", защото, по думите му, в последната точка се искало европейските правила за "Южен поток" да не бъдат спазени.

Т.е. целта на посланието на Путин е била следната - ще се откажем от проекта, ако всички не клекнете, коментира Димитров. По думите му "клякането" означавало да не може през "Южен поток" да се купува друг газ освен руски.

България да се оттегли от проектната компания за "Южен поток" предлага Реформаторският блок (РБ)

Страната ни в същото време трябва да освободи ангажираните за това заемни и собствени средства и да ги пренасочи за изграждане на интерконекторните газови връзки, посъветва управляващите на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Като стъпка страната ни трябвало да предприеме незабавни действия за изграждането и утвърждаването на европейския енергиен съюз. Според реформаторите, причините за решението на руската страна да спре "Южен поток" през наша територия са икономически и са продиктувани от невъзможността в сегашното си икономическо положение Русия да осъществи подобен мащабен проект.

На второ място, посочи Кънев, е признанието на президента Путин, че този проект, проведен по европейските правила и по изгоден за България начин, не представлява интерес за Русия. Това е опит да се хвърли отговорността върху България за това, че Русия няма ресурса да изгради този проект, коментира лидерът на ДСБ.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски даде за пример изграждането на ТАГ (Трансадриатическия газопровод), който, въпреки че минава през планините, цената на километър от него е три пъти по-ниска от цената на "Южен поток", който минава през Дунавската равнина. Очевидно е, заключи той, че и от тази гледна точка това е един крайно неизгоден икономически проект.

За нас най-важното е съвместимостта с българското законодателство на всеки проект, подчерта Зеленогорски. Зам-председателят на енергийната комисия Мартин Димитров попита за какви загуби обяснява Путин "като няма нито един документ, дори хипотетично, за приходи, а само за разходи". Това прави "Южен поток" тежко икономически неизгоден, категоричен е той.

Радан Кънев обясни, че позицията на групата не противоречи на изразеното вчера мнение на икономическия министър Божидар Лукарски (РБ) ,че можем да загубим от нереализирането на проекта.

Политически различия между десницата и АБВ по този проект винаги са съществували, това беше ясно и в преговорния процес по съставянето на правителството

- така лидерът на ДСБ коментира различното гласуване днес в пленарната зала между АБВ, от една страна, и другите три партии от управляващото мнозинство по предложеното от БСП общо решение на парламента по казуса "Южен поток". Ясно беше, че ще гласуваме различно, хубавата новина е, че гласувахме заедно - ГЕРБ, РБ и ПФ, и в това мнозинство всъщност взехме отговорното решение за България, подчерта Радан Кънев.

Проектът "Южен поток" е неизгоден за България, обяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт от парламентарната трибуна

Мисля, че вчера беше един хубав ден за България, най-сетне на хоризонта, измежду облаците, се показа слънчев лъч надежда, че един вреден за България енергиен проект може да бъде прекратен, каза Симеонов. Според него никой не е обяснил на българския народ какви ще са ползите от проекта за нашата страна.

Симеонов каза, че думите на Путин, че България ще печели по 400 млн. евро от транзитни такси, са лъжа. По думите на депутата през последните три-четири години проектът е оскъпен умишлено от руската страна, както това е правено по време на изграждането на "Северен поток" - тази част, която е изграждала Русия е била два пъти по-скъпа от изгражданата от Германия. Официално беше заявено от Русия, че 22 години ние няма да получаваме транзитни такси, за да си изплатим нашите "жалки" 15% от завишената цена на "Южен поток", каза депутатът.

Той посочи още, че са неверни твърденията за откриването на нови поне 5000 работни места, тъй като става въпрос за високотехнологично производство, висока скорост и голямо участие на техника.

Според него ще бъде дублирана преносната мрежа на България, която в момента осигурява приходи от милиони левове в българската хазна. Този проект е технически неизградим, никъде в света няма построено трасе от 1000 км. на дълбочина 2,5 км. под вода, коментира Симеонов. "Гръмна един голям балон. Дано Путин да не си промени мнението. Най-полезно за България е да не се прави "Южен поток" и дай Боже да нямаме и неустойки", добави той.

ДПС последователно е заявявала, че проектът "Южен поток" е осъществим само при спазване на изискванията на третия енергиен пакет на Европейската комисия,

заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. "Ако днес оставим всички партийни интереси и загрижено пристъпим към разглеждането на онези въпроси, задачи и изисквания, които това правителство трябва да постави пред ЕК и пред Русия, ще бъдем на нивото на онова, което очакват нашите избиратели и България", заяви той.

Аталай се обърна към премиера Борисов с думите: "Г-н премиер, Вие трябва да направите всичко възможно да се защити интереса на ЕК, интересите на България пред ЕК, интересите на България пред Русия, за да може при всички спазвания на изискванията този инфраструктурен енергиен проект да бъде осъществен и България да има интерес от него".

Изправени сме пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена, заяви лидерът на "БСП лява България" Михаил Миков

"Украинската радост, радостта на другите страни трябва да ни говори, че ние като парламент, като народ, като държава трябва да се опитаме да се обединим около позиция, която да защитим. Защото руски газ ще ни доставят, само че Турция и Гърция. Това е недопустимо и поколенията няма да ни го простят", коментира Миков.

Той отбеляза, че в България е сторено много, за да се реализира проекта "Южен поток", който бил подкрепен от по-голямата част от българските граждани. По думите му само в последната година са били приети две екологични оценки - на морската и на сухоземната част, бил е изработен техническият проект, издадено е строителното разрешение, което е било публикувано в Държавен вестник в последните дни на предишното Народно събрание.

По думите на Миков бил е осигурен и заем за капитализиране на 30-те процента, с които България участва с финансиране. Според лидера на "БСП лява България" обща на парламента трябва да изиска от Брюксел и от Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от спирането на "Южен поток" - Словения, Австрия, Сърбия, Унгария.

"Южен поток" трябва да се строи, ако не се построи, ще спечели Турция, защото ще купуваме руски газ с турска надценка, обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров

след изявлението на премиера Бойко Борисов за случващото се в последните дни с проекта за газопровод. "Атака" никога не е подписвала съгласие да се спре строежът на "Южен поток", това беше политика на управляващите партии в този и в предишния парламент, а предишният министър-председател се съгласи след намесата отвън на група американски сенатори, коментира Сидеров. Той определи случващото се като повторение на "пиесата, която се разигра по времето на Иван Костов".

Лидерът на националистите обясни, че тогава Костов е спрял "Син поток" за България и газопроводът е бил построен за Турция. Сега турската страна получава газ от Русия и става все по-добре развиваща се държава, отбеляза парламентаристът. Тази политика на послушание спрямо САЩ и Брюксел показва, че България губи от нея, каза Сидеров и добави, че ако страната ни се държи като Унгария, ще спечели.

Според Сидеров не е ясно каква подкрепа иска Борисов от Народното събрание. Той призова искането за подкрепа да се формулира по-добре. По думите на Сидеров на Брюксел трябва да се каже, че имаме двустранен договор с Русия и ще го изпълняваме, т.е. ще направим "Южен поток", защото това е изгодно за страната ни.

Решението на Москва ще донесе загуби на България, смятат от парламентарната група на "Българския демократичен център"

Причините за това са най-малко две - "Южен поток" можеше да повиши сигурността на доставките на газ в дългосрочен план и второ - проектът можеше да осигури инвестиции като източник на стопанско оживление, допълнителни приходи и осигуряване на нови работни места, се посочва в позиция на заместник-председателя на Парламентарната група на Българския демократичен център Кънчо Филипов, съобщиха от групата.

Според Филипов решението на Москва за спиране на проекта е в резултат на продължително разнопосочно говорене на политическите сили. "Тъй като ситуацията е много сложна, всички трябва да преодолеем теснопартийните си и всякакви други интереси и България да има една позиция по проекта. Институциите не трябва да си позволяват да дават разнопосочни сигнали", допълни Филипов.

Според него има спешна необходимост да се диверсифицират енергийните източници за България и Европа. Осъществяването на такива проекти трябва да отговаря на европейското законодателство и на интересите на всяка отделна страна, казва той. "Новата ситуация налага Министерският съвет и Народното събрание спешно да приемат нова енергийна стратегия за следващите 20-30 години. Стратегия, приета с консенсус на всички политически сили, която да се реализира, независимо кой, кога и колко ще управлява", допълва Кънчо Филипов.

Коментари 100
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

100 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер