4

П резидентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф обяви извънредно положение заради разпространението на вируса eбола и заяви, че мащабите на епидемията са заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс. 

„Правителството и хората в Либерия настояват за

извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на живота на нашия народ.

В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни“, посочи тя. 

Санитарните власти в САЩ обявиха тревога първа степен,

съобщи Франс прес. 

„Това ни позволява да мобилизираме ресурсите в цялата агенция, за да отвърнем на кризата“, обясни Том Скинър, говорител на американските Центрове за контрол и превенция на болести. 

„За пръв път от 2009 г. се обявява най-високата степен на тревога. Тогава тя бе обявена заради пандемията от грипния вирус H1N1“, уточни той. 

Американският президент Барак Обама заяви, че липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната зараза и че първоначалният отговор трябва да бъде насочен към мерки в общественото здравеопазване за сдържане на вируса, съобщи Ройтерс. 

„Трябва да оставим на науката да ни води и

не мисля, че е налична цялата информация дали това лекарство помага“,

заяви Обама на пресконференция. 

„Знаем обаче, че вирусът ебола може да бъде спрян, ако разполагате със стабилно обществено здравеопазване“, каза Обама и допълни, че засегнатите страни трябва да признаят, че техните здравни системи са били изпреварени, тъй като не са били в състояние да идентифицират болестта и да изолират достатъчно бързо пациентите. 

Световната здравна организация съобщи за 932 починали от 1711 случая на заразени с ебола. 

Пациентът, приет в болница в Ню Йорк през тази седмица с треска и симптоми, подобни на тези на ебола,

не е заразен с вируса, предаде АФП.

Световната здравна организация е информирана за случая. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@