1

М алийските власти публикуваха днес снимките на мъж и жена, за които казаха, че са участвали в планирането на нападението срещу луксозния хотел в Бамако в петък, съобщи Ройтерс. Снимките бяха показани от държавната телевизия.

Властите за пръв път съобщават, че издирват съучастници на ислямистките бойци, чието нападение срещу хотел „Радисън блу” завърши след щурм на малийски командоси. При нападението загинаха 19 души и две въоръжени лица.

Лицата от снимките са заподозрени във връзки с двамата терористи (които нападнаха хотела),

каза източник, близък до малийското министерство на сигурността.

Ръководещият разследването, главният прокурор Бубакар Сидики Самаке, заяви, че властите са открили предмети, които ще им помогнат да разберат как точно е планирана атаката. „Открихме телефони и картечни пистолети”, каза Самаке в ефира на държавното радио.

Фронтът за освобождение на Масина”, който преди е бил обвиняван за насилие в Южно Мали, вчера стана третата групировка, поела отговорност за нападението

след джихадистката групировка „Ал Мурабитун” и „Ал Каида в ислямския Магреб”.

В Мали от днес е в сила тридневен траур в памет на жертвите на атаката срещу хотела, като националните знамена са свалени наполовина, предаде Асошиейтед прес.

Екстремистката ислямистка групировка „Ал Мурабитун”, която първа пое отговорността за нападението, разпространи нов аудиозапис, разкриващ самоличността на двете въоръжени лица, съобщи мавританският информационен портал „Ал Акбар”, който често получава послания от малийски екстремисти.

Групировката посочва, че двамата са били единствените нападатели, участвали в атаката. Първоначалната информация от свидетели и официални източници сочеше, че те може да са били десет. На местопроизшествието бяха открити само две тела.

„Ал Мурабитун” двете въоръжени лица са назовани като Абдел Хаким ал Ансари и Моаз ал Ансари, става ясно от публикацията на „Ал Акбар”. Не се съобщават националностите им, въпреки че името „Ал Ансари” говори, че и двамата са малийци.

Вчерашното поемане на отговорност от „Фронта за освобождение на Масина”, за което съобщиха френските медии, показва ясно колко се менят съюзите и членовете на екстремистките групировки, които действат в Мали и съседните страни,

отбелязва Асошиейтед прес.

Фронтът е активен в Централно Мали и заяви, че е действал в сътрудничество с друга радикална група, „Ансар дин”. В твърденията му за поемане на отговорността за нападението се казва, че то е извършено в отмъщение за френската операция „Бархан” в региона срещу ислямските екстремисти, съобщи Радио „Франс ентернасионал”.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@