91

Докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме с членството, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след срещата 

"Ако сега бяхме в еврозоната, също щяхме да дадем пари за Гърция - по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично", добави той.

България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и като място за инвестиции, каза още премиерът.

Следващите години, ако българските политици бъдем мъдри, България ще бъде остров на стабилност, добави той. 

"Гръцкото правителство трябва да намери разумния изход. За България това е пример какво значи да не се спазва фискална дисциплина".

Министър-председателят беше категоричен, че са взети мерки, за да няма проблеми за хората, които имат депозити в гръцки банки в България.

"Направили сме системи, за да ги наблюдаваме, за да не се създаде паника. Нека хората, които имат пари в гръцките банки в България, знаят, че те са самостоятелни от майките си в Гърция и няма проблем за парите им. Направили сме всичко необходимо като мерки", добави Борисов.

Имаме проблеми с контрабандата от Гърция, добави министър-председателят. Той съобщи, че е поканил гръцкия си колега да посети България и да се запознае с начина, по който осъществяваме контрола по границата.

Премиерът Борисов изтъкна, че ако обединят усилията си в тази посока, България и Гърция ще могат да съберат и повече приходи. По отношение на ситуацията в самата Гърция, Борисов посочи, че пред европейските си колеги е потвърдил изразената вчера пред медиите позиция и е получил техните поздравления.

Борисов е настоял България да получи специален статут при бъдещото разпределение на бежанците в ЕС, предвид факта, че след предприетите мерки в Средиземно море целият миграционен натиск се пренасочва през сухопътната ни граница с Турция, съобщи още пресслужбата на МС.

"Благодаря на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че отбеляза, че България и Унгария ще влязат като държави с особен статут в разговорите", каза Борисов.

Пред журналисти в Брюксел той посочи, че след разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън е получил и тяхната подкрепа.

Министър-председателят уточни, че е останал принципът на доброволност, тъй като самата идея за демократична и хуманитарна Европа не предполага наличието на квоти или задължителност.

Премиерът Борисов коментира и актуалната ситуация по нашата граница във връзка с миграционния натиск. Той посочи, че само миналата седмица са задържани 3000 души при опит да излязат от България. "В Италия има 1000 души, които са на границата, и в България има 1000 души на границата дневно. Вече сме приели много бежанци и голяма част от тях са разселени в България. И в момента имаме достатъчно бежанци. Идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта", подчерта Борисов.

В отговор на журналистически въпрос относно протеста на бизнеса министър-председателят коментира, че не вижда основание за него.

"Работодателските организации бяха при мен, чуха аргументите ми, че правим всичко необходимо да изчистим енергийната система от течове и повече харчове и да направим така, че да не се вдига цената за потребителите и индустрията", каза Борисов. Той съобщи, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев са изпратили в КЕВР за проверка над 330 договора за ВЕИ-та, направени по програмата за селските райони, което означава - с държавни или европейски средства, а са заявили, че са собствени.

"Би могло регулаторът със стара дата да им събере парите, които са получили и съответно дори да наложи най-тежките санкции, но да изчакаме - това е работа на регулатора, не искам да се меся", коментира Борисов. Попитан за споразумението с Полша за ремонт на самолети, премиерът Борисов отбеляза, че би толерирал подписването му, ако е на финална фаза, защото ще даде възможност в дълъг хоризонт да пазим границата си. "С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3,6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", добави той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@