7

В тори американски хуманитарен работник, заразил се с вируса ебола в Западна Африка, се очаква да пристигне днес в САЩ в тежко състояние, а нюйоркска болница изследва и още един мъж със симптоми на смъртоносната болест, съобщи Ройтерс. 

Мъжът, който дошъл в спешното отделение вчера със силна треска и стомашни болки, е в добро състояние и резултатите от първите изследвания са показали, че той най-вероятно не е заразен с опасния вирус, казаха болнични служители. 

Пациентът наскоро се е върнал от страна в Западна Африка, в която има случаи на ебола, съобщават от болницата.

Мъжът, чиято самоличност и националност не се разкриват, е поставен в изолатор. 

От Либерия отпътува самолет с мисионерката Нанси Райтбол, която

трябва да пристигне в американския град Атланта, за да бъде лекувана от специалисти по заразни болести в специално изолирано отделение в местна болница. 

Специалисти от тази болница започнаха в събота да лекуват американския лекар Кент Брантли, който също се върна в САЩ, след като се зарази с ебола в Африка.

Според последните данни на Световната здравна организация жертви на епидемията на ебола в Западна Африка досега са станали 887 души – 358 в Гвинея, 255 в Либерия, 273 в Сиера Леоне и един в Нигерия, а 1603 души са заразени. 

Международни банки за развитие обявиха, че ще предоставят спешни заеми за 260 млн. долара

на три западноафрикански страни, засегнати от разпространението на смъртоносния вирус ебола, съобщи Ройтерс. 

Обявлението беше направено, след като във Вашингтон се събраха почти 50 африкански лидери на домакинстван от САЩ форум.

Световната банка каза, че ще отпусне 200 млн. долара в помощ на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Африканската банка за развитие също заяви, че ще предостави финансова помощ в размер на близо 60 млн. долара на трите държави, чиито здравни системи и ресурси са подложени на сериозно напрежение заради епидемията от ебола. 

Помощта е в отговор на плана за 100 млн. долара, обявен от Световната здравна организация за справяне с епидемията. 

САЩ също ще предоставят още помощ на засегнатите страни и на международните агенции, занимаващи се с борбата с епидемията, заяви Държавният департамент.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@