301

А ко изглежда така, сякаш никога няма да спре да вали, обвинете руснаците. Или дори севернокорейците.

Шефове в ЦРУ се опасяват, че враждебни нации се опитват да манипулират времето по света,

пише "Дейли Мейл".

Уважаван учен е заявил на конференция, че е получил мистериозно телефонно обаждане с въпрос дали чужди страни биха могли да предизвикат суша или наводнения.

Професор Алън Робок от университета в Ню Джърси заявил:

"Консултанти, работещи за ЦРУ ми звъннаха и казаха, че биха искали да знаят дали, ако някой контролира световния климат, ние ще знаем за това? Разбира се те също така искаха да знаят дали, ако ние контролираме нечий климат, другите ще разберат за това".

Професорът е един от много учени по света, които търсят начин за борба с климатичните промени в манипулирането на климата. Геоинженерните технологии варират от облак, който от самолет се напръсква с химикали, за да бъдат педизвикани валежи, до огледала в космоса, които да отразяват слънчевата светлина и да охлаждат Земята.

Алън Робок информирал обаждащият се, че всеки опит за намеса в климата в голям мащаб няма как да остане скрит.

На годишната конференция на Американската асоциация за напредък в науката в Сан Хосе професорът обаче заяви, че

в миналото времето е било използвано като оръжие.

По време на войната във Виетнам американски учени са опитвали да увеличат валежите, за да възпрепятстват напредъка на врага, като впръсквали частици в облаците.

Попитан как се е почувствал, когато е получил обаждането, ученият отговаря: "Изплашен. Научих много други неща, които ЦРУ е правило не по правилата и това не е начинът, по който бих искал да се харчат данъците ми.

Смятам, че такова изследване трябва да е открито и международно, за да не става въпрос да се използва за враждебни цели".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@