Отново: Том Ханкс, Спилбърг и Втората световна
Една от баталните сцени в "Пасифик"   
Източник: HBO
2
Нс се случва често предпремиерата на нов сериал да е в Белия дом, а продуценти да са Стивън Спилбърг и Том Ханкс, едни от най-влиятелните фигури в Холивуд.

Двамата са работили заедно и по други сюжети от Втората световна война - "Спасяването на редник Райън" (1998 г.) и минисериала "Братя по оръжие" (2001), отличени с "Оскар", "Еми" и "Златен глобус".

Новият им съвместен проект е "Пасифик" и е на малкия екран в САЩ от тази неделя, а у нас идва само ден по-късно, от 15 март, по Ейч Би Оу, където ще върви всеки понеделник.

Както подсказва заглавието, този път арената на бойните действия е пренесена в тихоокеанския регион, а в основата са спомените на морски пехотинци.

По-конкретно, това са откъси от мемоарите на Робърт Леки Helmet for My Pillow (Каска вместо възглавница) и Юджийн Б. Следж With the Old Breed (Със Старата порода), който обяснява:

"Не е история и не е само моята история. Опитах се да бъда по-скоро говорител на другарите си, които бяха въвлечени с мен в бездната на войната."

Ханкс и третият изпълнителен продуцент Гари Гьоцман, които са съдружници в компанията "Плейтон", са реализирали и друг исторически минисериал за същата телевизия - "Джон Адамс", който през 2008 г. спечели "Еми" в рекордните 13 категории.

Новият проект на актьора стана повод сп. "Тайм" да го сложи на корицата си и да го провъзгласи за "върховен командващ на историците". Изданието припомня, че

баща му е служил във ВМС като механик по време на Втората световна - и то точно в Тихия океан

Еймъс Ханкс нямал героични разкази и хубави спомени от военноморските сили, напротив - ненавиждал ги, разказва синът му.

На младини Том нямал особен афинитет към историята, а се възползвал от роднинската си връзка с Нанси Ханкс Линкълн, майката на 16-ия президент, за която пишел едно и също есе всяка година.

Докато снимал "Спасяването на редник Райън", Нора Ефрон ("Безсъници в Сиатъл", "Имате поща") му изпратила два тома с 1882 страници американски репортажи за войната - откъдето се породил и по-нататъшният му интерес.

Кинозвездата е носител на актьорския "Оскар" в две последователни години - за главните си роли във "Филаделфия" (1993) и "Форест Гъмп" (1994), а "Братя по оръжие" е най-тиражното DVD от продукцията на Ейч Би Оу.

Медиите у нас го наричат галено "български зет" заради тъста му Асен Уилсън, който почина наскоро.

Миналата година го гледахме по кината в "Ангели и демони" по романа от Дан Браун "Шестото клеймо", а според филмографията му в IMDB към момента той има

над 10 нови проекта в развитие

Един от тях е за убийството на президента Джон Ф.Кенеди по книгата от Винсънт Бульози Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy, предизвикала противоречиви реакции.

Спилбърг пък напоследък екранизира в 3D белгийските комикси за приключенията на Тинтин. Първият филм е "Тайната на еднорога" и се чака в кината догодина.

Понастоящем режисьорът е изпълнителен продуцент на сериала "Съединени щати на Тара", а заедно с Ханкс - и на минисериалите "Отвлечени" и "На Запад".

Няколко дни преди тв премиерата двамата отидоха в Белия дом, за да покажат "Пасифик" на президента, съветника по въпросите на националната сигурност ген. Джим Джоунс, конгресмени, членове на Обединеното командване на армията и организацията "Жени на военна служба за Америка".

По-рано прожекция за ветерани имаше и в националния музей в Ню Орлиънс, посветен на Втората световна война - проект на покойния историк Стивън Амброуз, по чиято книга е заснет "Братя по оръжие".

Историята в "Пасифик"

В 10-те епизода се преплитат житейските преживелици на редниците Леки (Джеймс Бадж Дейл) и Следж (Джо Масело) и сержанта Джон Базилоне (Джон Седа).

Службата им в морската пехота на САЩ е проследена от първата им битка с японците на Гуадалканал през джунглите на Кейп Глостър и укрепленията на Пелелиу, по окървавените пясъци на Иво Джима, през ужаса на Окинава до триумфалното им, но нелеко завръщане у дома след капитулацията на Япония.



На 8 декември 1941 г., малко повече от денонощие след изненадващата атака над американската военноморска база в Пърл Харбър, Конгресът обявява формално война на японската империя.

В продължение на десетилетие напрежението между САЩ и Страната на изгряващото слънце расте, докато японците разширяват завоеванията си в голям район, включващ обширна част от Китай и Югоизточна Азия.

Като резултат от бомбардировката над Пърл Харбър американската страна влиза официално във Втората световна война, която се води вече трета година от съюзниците (Великобритания, Съветския съюз, Китай, Канада и Австралия) срещу държавите от Оста - Япония, Германия и Италия.

Много бързо мобилизационните щабове в страната се изпълват с хиляди американци, които бързат да се запишат във въоръжените сили.

Голяма част от младежите избират да се включат именно в морската пехота, чийто наличен състав след атаката над Пърл Харбър нараства над три пъти в продължение на половин година.


Докато "Братя по оръжие" проследява преживяното от рота десантчици в европейския район на бойните действия, "Пасифик" представя войната на другия край на света, в район, който включва Филипините, Холандска източна Индия, Нова Гвинея и Соломоновите острови.

Принудени да търпят крайни лишения и непоносим климат, докато воюват с брутален враг, който предпочита смъртта пред капитулацията, героите достигат ръба на човешките възможности.

С помощта на другарите си от морската пехота, флота, ВВС и цялата армия тяхната част е в първите редици на много от най-тежките бойни акции в Тихия океан през периода.

Тримата главни герои

служат в пехотна дивизия, която носи кодово име "Стара порода", защото е най-отдавнашната и голяма военна единица на активна служба в морската пехота на САЩ.

Леки е от Ню Джърси, отраснал в семейство с осем деца и започнал работа като спортен журналист във вестник, но след атаката над Пърл Харбър се преквалифицира като картечар.

Играе го Джеймс Бадж Дейл, който вече е ангажиран и за главната роля в очаквания нов сериал "Рубикон" - политически трилър за анализатор в нюйоркски институт. В хода на работата си той открива следи, които го насочват към световна конспирация...

Актьорът е син на покойната звезда от Бродуей, телевизията и киното Анита Морис и двукратния носител на наградата "Тони" Гроувър Дейл, режисьор и хореограф. Дебютира на сцената, а в киното най-забележителната му роля до днес е в "От другата страна" на Мартин Скорсезе, отличен с "Оскар". По телевизията се появява в ролята на Чейс Едмъндс - по-младия партньор на Кийфър Съдърланд в хитовия сериал "24", както и в друга тв поредица, "Спасете ме".

Базилоне е от същия щат, роден в семейство на италиански имигранти с 10 деца. През 1934 г., едва 18-годишен, постъпва в армията и служи три години на Филипините, където става шампион по бокс. След кратко завръщане в Ню Джърси постъпва в морската пехота през 1940 г., също като картечар.

Ролята му се изпълнява от Джо Масело, който сега се снима във филма на Дейвид Финчър The Social Network, където си партнира с Джъстин Тимбърлейк и Джеси Айзенберг. Наскоро завърши филмова школа и реализира като сценарист и режисьор късометражния филм Matters of Life and Death.

Актьорската му кариера започва на 7-годишна възраст, когато му възлагат ролята на Боби в Radio Flyer на режисьора Ричард Донър ("Супермен", "Смъртоносно оръжие"). Любопитен факт е, че е работил със Стивън Спилбърг още като дете, на 10 - в "Джурасик парк", а после и в продължението "Джурасик парк: Изгубеният свят". Като дете е партнирал на Мерил Стрийп в "Дивата река"; участвал е и в редица сериали, сред които "От местопрестъплението", "Безследно изчезнали" и "Провидънс".

Третият герой е родом от Алабама и произхожда от заможно семейство. Баща му е лекар, който е бил мобилизиран на фронта през Първата световна война. Следж-младши е навършил 18 месец преди САЩ да влязат във войната, но сърдечно заболяване отлага постъпването му в армията до декември 1942 г. Семейството му настоява да премине военно обучение за офицер, но той постъпва като доброволец и става артилерист.

В тази роля е Джон Седа - роден в Ню Джърси непрофесионален боксьор от пуерторикански произход, който окачва ръкавиците през 1992 г., когато дебютира на екрана като боец в "Гладиатор" от 1992-ра (не филма на Ридли Скот от 2000 г.). През 90-те звездата му изгрява благодарение на роли във филми като "Пътят на Карлито" и "12 маймуни", но Холивуд го забелязва едва с участието му в сериала "Отдел "Убийства".

През 1996 г. получава одобрителни отзиви от критиците на кинофестивала в Кан за The Sunchaser, където партнира на Уди Харелсън. След това се снима във филма с Дженифър Лопес "Селена", заснет по действителен случай. Тв участията му включват роли в "Кевин Хил" и "Шепот от отвъдното", както и епизодични появи в сериали като "Д-р Хаус", "От местопрестъплението: Маями", "Закон и ред".
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща