15

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прехвърли на базираната в Австрия фирма "БТ Инвест" 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг" АД.

Прехвърлянето на акциите се извърши, след като купувачът преведе остатъка от 80% от покупната цена.

Това беше последното условие, предхождащо окончателното приключване на сделката.

Цената по договора е 100,1 млн. евро.

20% от сумата бе заплатена в деня на подписването на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването.

Финансовите постъпления от приватизацията на "Булгартабак Холдинг" АД ще влязат в централния бюджет, където по закон ще бъдат разпределени изцяло в полза на Сребърния фонд.

Купувачът - "БТ Инвест", е руска компания със 75,5% държавно участие, която е регистрирана в Австрия.

Не е ясно обаче кой точно седи зад дружеството

Макар то да е собственост индиректно на руската държавна банка ВТБ, чрез инвестиционното й звено, по-вероятно е банката да работи за свой клиент.

В дните след одобряването на сделката се появиха версии, че зад покупката стоят Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера".

Тази версия бе лансирана и от депутата на БСП Румен Овчаров, който поиска и спиране на сделката.

Днес обаче, на предизборен митинг в община Сатовча, Гоцеделчевско, зам.-председателят на ДПС Алиосман Иманов обвини правителството на ГЕРБ за съсипването на тютюнопроизводството в България и подчерта, че това е не само удар срещу хората, които го отглеждат, но и политика против националните интереси.

"Това е политика, която е против националните интереси, защото държавата ще загуби милиони. Единственият начин да съхраним този отрасъл е ГЕРБ да си отиде от власт", заяви Османов.

В края на септември министърът на икономиката Трайчо Трайков прогнозира, че е най-вероятно "БТ Инвест" да се опита да препродаде дяловете си в тютюневия холдинг.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@