0

Б ившият главен секретар на МВР генерал Илия Илиев е бил арестуван днес следобед за 72 часа.

Задържан е по обвинение за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение по искане на Софийската военноокръжна прокуратура. Щяло да му бъде отправено обвинение по чл. 387 от НК, който праедвижда до 3 години затвор.

Изнесъл е от министерството квалифицирана информация, съобщиха от прокуратурата.

Непосредствено преди ареста шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертев е бил на среща с главния прокурор Борис Велчев.

Вчера в продължение на шест часа във военната прокуратура бе разпитван бившият директор на Главната дирекция за борба срещу организираната престъпност (ГДБОП) Ваньо Танов.

В края на миналата година Илиев подаде оставка във връзка със скандала "Куйович". "Бях грозно подведен да подпиша документ за оперативна комбинация", каза той на 28 ноември 2007 г.

След това, в началото на 2008 г. Илия Илиев съобщи, че операцията, която е подписал и заради която е подал оставка, се е увенчала с успех, като при нея бяха задържани наркотици и самият балкански наркобос Будимир Куйович.

Но беше обвинен, че е разрешил издаване на истински паспорт на Куйович под чужда самоличност.

Предполага се, че и специалните разузнавателни средства, с които е подслушан бившият зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов са били разрешени от самия Илиев.

Утре Илиев трябваше да се яви на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност на тема борба с наркоразпространението и наркотрафика.

От десет дни в структурите на МВР лавинообразно нараства скандал, който доведе до задържането на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, обвинен във връзки със сенчестия бизнес.

Веднага след избирането му за министър, Румен Петков доведе от Плевен в София Илия Илиев и убеди президента Първанов да издаде указ за назначаването му за директор на Национална служба "Полиция" и за повишаването му в звание "генерал-майор".

Известно беше, че Петков и Илиев са близки още от времето, когато днешният министър е бил кмет на Плевен.

Самият Петков днес каза по този повод: "Винаги съм се опитвал да се разделям по един цивилизован начин със служители, които са дали част от живота си на МВР. Познавам Илиев от 15 години. Случилото се е твърде бозеннено, но имам волята да стигна докрай, тъй като този оздравителен процес е необходим за МВР и за държавата".

През г. Румен Петков предложи на Министерския съвет Илиев да стане главен секретар на МВР, а на мястото му да бъде назначен ген. Валентин Петров, който тогава оглавяваше Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП).

Министър Петков предложи също на Илиев и Петров да бъдат дадени звания "генерал-лейтенант".

Изрично беше подчертано, че предложенията са съгласувани с президента Георги Първанов.

При освобождаването на Илиев от МВР в края на ноември м.г. премиерът Станишев заяви, че трябва да продължи използването на неговия голям потенциал като служител на системата.

Илия Илиев е роден в гр. Тръстеник, Плевенско, на 7 август 1961 г. Завършва история във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", в системата на МВР постъпва през 1984 г. като сержант.

В кариерата напредва бързо, последователно заема постовете на старши полицейски командир за охрана на масови мероприятия, началник на полицейски участък "Сторгозия" в Плевен, а по-късно и шеф на I РПУ-Плевен. През 1998 г. става шеф на сектор "Гранична полиция" в Бургас.

През декември 2001 г. Илиев поема ръководството на РДВР-Плевен. От 2006 г. е вицепрезидент на Асоциацията на директорите на полицията на страните от Югоизточна Европа (SEPCA).

"Не можем да кажем, че престъпните групировки в страната са пет или шест, но в резултат на нашата съвместна работа с прокуратурата има раздвижване и промяна сред тях и те не са толкова силни, колкото бяха", коментира Илия Илиев, заяви малко преди да бъде отстранен от МВР.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@