0

В априлския брой на сп. "Домът" Евгения Николова представя една сграда с по-различна концепция. Проектът е на еднофамилна къща в Колорадо, САЩ и е дело на арх. Радослав Иванов, който дълго време е живял и работил в Америка.

Сега той вече е в България и отдели от свемето си, за да обясни пред сп. "Домът" т.нар. "пасивен слънчев дизайн" - понятие, което е малко познато у нас.

Какво е по-различното на къща с пасивен соларен дизайн от друга, обикновена къща, какво представлява в същността си тази концепция, може ли да говорим за различна технология на проектиране и строителство, какво е развитието на архитектурната мисъл в посока екология и алтернативни енергийни източници... това бяха въпросите към арх. Иванов, на които той отговори.

Ето и неговия коментар:

"По принцип съвременните домове вървят в насока, в която технологията играе все по-голяма роля, поне така беше за последните 12-15 години.

От една къща, която в продължение на 30-40 години нямаше кой знае какъв напредък, през последните години - от 1985-86 г. насам докъм края на 90-те къщата се напълни с електроника, автоматика, климатични системи, системи за управление на осветлението, системи за сигурност и т.н. - неща, които преди това в доста дълъг период не само не са се предполагали и не е имало нужда от тях, но и не е имало възможност технологически да се изпълнят.

През последните пет-шест в световен мащаб се наблюдава рестроспекция, породена от факта, че все повече клиенти, архитекти и хора, свързани с тази индустрия, зависят от енергопотреблението.

Пасивната къща не е нова концепция. Това е нещо, което египтяни, римляни, дори и ескимосите, са правили, а и до ден-днешен хората, които живеят в арабските пустини, също правят.

Това е използване на материала на сградата в своя полза. В това отношение, ако погледнем египетска жилищна сграда, римска концепция или къща в древна Гърция (все региони, в които слънцето е много силно), ще видим, че там стените са дебели, къщите са бели, прозорците са малки и има вътрешен двор, който е засенчен.

Т.е. като цяло тази концепция, пренесена във времето, е абсолютно същата - само че днес не можем да си позволим да си направим еднометрови стени от камък, защото са много скъпи, защото са много тежки, защото няма суровина, защото сградите са високи, съобразяваме се със земетръс и куп други неща. За времето си това е било много напредничаво.



В днешно време се получава смесване на технологиите, които съвременността предлага, и концепциите, които древните са измислили.

Ако намерим материали, които проявяват същите качества като изолация, като акумулативност на енергията, като променливи във времето - и ги приложим правилно, със съвременни материали ще можем да постигнем същия ефект.

Общо взето това е скелетът на тази концепция.

Не само по отношение на материали, но и по отношение на дизайн, нещата също са много силни.

Започва да се обръща внимание на чисто проектански решения, които ще доведат до спестяване на енергия, на вода, на суровини по време на строителството или по време на поддръжката на къщата.

Ако се направи хубаво остъкляване в правилната посока, ако се направят начини това остъкляване да се засенчва, когато има проблем с топлината и да се отваря, когато има проблеми със студа - ето това е пасивно решение.

Ние можем да си отопляваме стаята само с един прозорец.

Още една стъпка по-далеч е това нещо да не става, като си дърпаме и отваряме щорите, ами да се осъществи със зелена стена, не вечнозелена, а през пролетта да се разлиства, докато през късна есен листата на растението да окапват.

Освен ефекта на зелената декорация, обогатяването с кислород, спирането на праха, тя ще играе роля и на "жива" щора, която никой не трябва да я мисли и да се грижи кога да се затвори или отвори.

Така решаваме проблем, който е целосезонен.

За справянето с него се използват също пергулите и стрехите на къщата.

Стрехите веднъж пазят фасадите от дъжд и второ - имат контрол върху ослънчаването на сградата.

Стреха на юг, където слънцето е по обяд и е на високо, има едно предназначение, стреха на изток или запад, където слънцето е ниско, има тотално различно предназначение.

Разработени са концепции и математически изследвания каква трябва да е пропорцията между дълбочината на стрехата или на съответната козирка, която ще засенчва прозорец или стена, в съответствие с посоките на света и с това на каква геграфска широчина е къщата, така че да се осигури ослънчаване през зимата и засенчване през лятото.

Потреблението на вода също се превръща в глобален световен проблем, защото въпреки че по-голямата част от планетата е вода, оказва се, че само 0,5-0,8% е сладка.

Използването на питейна вода за дворни и поливни нужди е нещо, което в никоя уважаваща себе си от екологична гледна точка държава или община, не е опция.

Какво се случва с покривните води? В общия случай те отиват в канализацията, където се свързват с отпадните води и цялото количество отива в пречиствателните станции, преди да се изхвърли в реките или в моретата.

Веднъж изграждаме системи, които водят тази вода на стотици километри, и втори път, че я смесваме с по-мръсна вода, за да я пречистим 100 км по-нататък.

Ако се направи най-обикновено езерце в двора, на което да се сложи мембрана, която не стува абсолютно нищо, и там се събират покривните води, то може да се използва за напояване, за тоалетни, може да се направи и двойна водопроводна мрежа, така че водата за тоалетните да идва от един източник, а питейната вода - от друг източник.

Проветряването също е нещо много важно за сградата. Когато проектираме една къща трябва да държим сметка от къде идва преобладаващия вятър, после така да разположим отворите по фасадите, че да има разлика в налягането.

Като отворим един прозорец на ослънчената и един на сенчестата фасада, да се създава веднага течение през къщата и да може проветряването да стане за пет минути, а не да стоят отворени прозорците цял ден или цяла нощ и всичко да се напълни с прах.

Всички тези неща са чисто проектански и зависят от човека, който се занимава с дизайна на къщата.

Повечето хора си мислят, че една икономична къща струва много повече да се построи.

Това в общия случай е точно обратното - тя не само че спестява пари по време на експлоатацията, но и в процеса на стоителство, в сравнение с къща, енергиен и суровинен вампир.

Икономическата страна на нещата е едно, но здравословният начин на живот е все пак крайната цел.

Това едно жилище да е правилно осветено и ослънчено, да е правилно проветрено, е от съществено значение за комфорта и здравето на неговите обитатели.

Всички тези неща теоретично не са нови, концептуално са хилядолетия стари, но по една или друга причина през последния век има други неща, които са взели превес над тях, и сега се наблюдава връщане към основите.

Това една къща да изглежда естетична и красива е чудесно, но за целта не е необходимо да е натруфена.

В повечето случаи истинската естетика се крие именно в простите форми, а това не е в противоречие с функционалността - да е правилна и да изразява функцията, за която е предназначена."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen