0

З дравните служби на страните-членки на ЕС - Швеция, Германия, Австрия, Финландия и Испания опровергават информация на българското Министерство на здравеопазването, в която се казва, че в страните-членки на ЕС, в които ваксините са препоръчителни, властите използват други механизми за постигане на висок имунизационен обхват.

По данни на МЗ тези механизми са недопускане постъпване в организиран колектив, училище, по-високи здравни вноски за неваксинирани и др. Няма никакви санкции за хората, които отказват имунизация в страни-членки на ЕС, където ваксините са препоръчителни. Това стана ясно от запитването, което БГНЕС отправи до здравните власти в страни-членки на ЕС - Швеция, Германия, Австрия, Финландия и Испания.
Поводът за запитването беше информацията, която съобщи Министерството на здравеопазването на България, че "в Германия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър плановите имунизации не са обявени като задължителни. По данни на министерството в тези държави властите са въвели други механизми за постигане на висок имунизационен обхват и предпазване на гражданите от заразни болести, различен от задължителността на имунизациите по закон – недопускане постъпване в организиран колектив, в училище и други извънкласни форми на обучение, невъзможност за достъп до социални фондове, значително по-високи здравно-осигурителни вноски за неимунизирани лица, които да покрият по-високия риск от евентуално заболяване и т.н.", се казва в справката, изпратена от МЗ по Закона за достъп до информация.
Оказва се, че всъщност единствените механизми, който здравните власти в страните в ЕС, където ваксините са препоръчителни, ползват, това са устно и писмено информиране за ползите и вредите преди медицинската интервенция. Обръща се внимание и на страничните ефекти, които могат да настъпят след поставяне на ваксина, докато в България на страничните ефекти не се обръща достатъчно внимание. Повечето педиатри само съветват да не се къпе детето след ваксината и ако случайно вдигне температура, да се даде температуропонижаващо средство.
Федералното министерство на здравеопазването в Германия (http://www.bmg.bund.de) заяви в отговор на въпросите, зададени от БГНЕС, че в Германия няма никакви санкции срещу неваксинираните лица. От Агенцията за обществено здраве в Швеция (Folkhälsomyndigheten - http://www.folkhalsomyndigheten.se/) заявиха, че "в Швеция няма никакви санкции относно родителите на деца, избрали да се откажат или да отложат ваксинирането, което се предлага в националната програма за ваксинация на детето. Швеция има дълга култура на автономни решения, когато става въпрос за личността, а в този случай това е решение на родителите за техните деца". От федералната служба по здравеопазване на Швейцария - Bundesamt für Gesundheit (http://www.bag.admin.ch) заявиха, че "никой не може да бъде ваксиниран против волята му. Това означава, че на никого не може да бъде поставяна ваксина по принуда и срещу волята му. Всеки гражданин решава сам дали да се ваксинира срещу определена болест или не. В Испания (http://msssi.es/) здравните служби дадоха аналогична информация, че никой не налага никакви санкции, било то да се плащат по-високи здравни високи или да не се допуска дете в училище, ако не му е поставена ваксина. Австрийските здравни власти (http://bmg.gv.at/) съобщиха, че няма никакви санкции за лицата, които не се ваксинират. В Австрия законът не предвижда задължителни имунизации. За работещите в сферата на здравеопазването има допълнителна препоръка за ваксини под формата на разширение на Австрийския ваксинационен план. Тази препоръка също не е задължителна. Ваксини могат да се поставят само със съгласието на персонала.
От финландското Министерство на социалните грижи и здравеопазването (http://www.stm.fi/etusivu) съобщиха, че "участието в националната програма за имунизация е доброволно във Финландия. Единствените изключения в нашето законодателство са ваксинирането по време на военна служба и в изключително тежка пандемична ситуация, когато приемът на ваксини може да бъде направен задължителен. Няма наказания или дискриминация, ако някой реши да не предприема ваксини".
БГНЕС получи изключително лесно информацията от властите на другите страни, част от отговорите дойдоха по електронен път за 2 работни дни, напълно безплатно (от МЗ искат 60 и няколко стотинки за справка по Закона за достъп до информация).
Относно задължителността на ваксините в страната ни България е ратифицирала със закон, приет от Народно събрание на 26 февруари 2003 г. Конвенция за правата на човека и биомедицината. В Глава 2, член 5 от конвенцията е записано:
"Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент." /БГНЕС /

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 6 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета