0
Сб бърно съкровище за около $20 хил. получи вчера Националният исторически музей. Лично министър Божидар Абрашев огледа безценната находка, която няма аналог на Балканите. Тя съдържа девет апликации от високопробно сребро с форма на клонки от финикова палма и контури на риба, използвани в религиозните практики през I-IV век след Христа. Находката е открита от иманяри в Северозападна България и е иззета от Центъра за опазване на културно-историческите ценности малко преди да бъде изнесена и продадена в Европа, информира "Новинар".

Разпродават картини на наши художници собственост на фалиралата Бизнесбанк, пише "Стандарт". Търгът се организира от Агенцията за държавни вземания. Наддаването ще бъде на 5 април. Ще бъдат продадени общо 36 картини и икони на художниците Бочо Донев Карловски, Манол Манолов, Пламен Бонев, Бисер Грънчаров и Павел Василев.

Рап тандемът Румънеца и Енчев ще възражда фестивала "Златният Орфей" с подкрепата на досегашната му организаторка Дариана Генова, научаваме от "Монитор". Певците смятат да модернизират музикалния форум, за да върнат отново стария му блясък. Засега изпълнителите на парчето "Пипни ме тук" ще работят безвъзмездно за фестивала. Двамата обаче не крият, че ако им предложат участие в журито, няма да откажат. Те си дават сметка, че няма да се справят сами и търсят солидна подкрепа сред хората на шоубизнеса. Румънеца и Енчев са привързани към "Златния Орфей" от 1999-а. Тогава те участваха на феста и взеха трета награда в раздела за млади изпълнители.

Три акварела на именития български художник Дечко Узунов, собственост на ХГ "Никола Маринов" в Търговище, издирва общината в града, съобщава "Стандарт". Според директора на галерията Димитър Чолаков картините са у племенника на художника - Пеню Вълчанов, който отказал да ги върне. Местната община купила общо 7 творби на майстора на четката през 80-те години за 3000 лева. Тогава те били включени в каталога на търговищката галерия.

Ясен Антов взе наградата "Чудомир", информира "Стандарт". Писателят Ясен Антов е носител на тазгодишната награда "Чудомир" за хумористичен разказ, съобщиха организаторите на Чудомировите празници, открити снощи в Казанлък. Жури с председател ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Боян Биолчев е оценило най-високо неговата творба "Горещ роман".

"Мигове от реставрацията" е озаглавила изложбата си Лозинка Койнова, наредена в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6, съобщава "Дневник". Художничката представя обекти, които е реставрирала - Боянската църква, гробницата край с. Свещари, Роженския манастир, картина на Златю Бояджиев и една от най-старите икони в България - Света Богородица Одигитрия от XII-XIII век. Това е първа самостоятелна изложба на реставрация у нас.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@