53

Н яколко свлачища в страната затвориха главния път Асеновград-Смолян и прекъснаха главния водопровод, от който се снабдяват хиляди жители на Кърджали, Момчилград и още 40 села.

Най-голямото свлачище е преди разклона на Юговско ханче – там са се срутили над 4000 тона скали, предаде БНР. Именно това свлачище блокира пътя на шофьорите по пътя за Смолян и курорта "Пампорово" рано тази сутрин. Мястото се разчиства с булдозери.

На този път има още две свлачища – едното на самия разклон за Лъки и в подножието на Асеновата крепост.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова координира лично разчистването.

Пътят ще остане затворен за движение най-малко 48 часа, обясни Павлова.

"Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно", заяви министърът.

Обходните маршрути за движение по направлението Смолян-Пловдив са: Смолян-Кричим-Девин или Смолян-Кърджали-Пловдив.

В разчистването ще бъде включена специализирана техника, която работи на автомагистрала "Марица". Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. Екип от професионалисти и алпинисти ще започнат утре обрушват скалните парчета. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището.

Източник: БГНЕС

Междувременно свлачище скъса магистралния водопровод, който захранва с питейна вода от язовир "Боровица" хиляди домакинства в района на Кърджали.

Аварията е станала тази сутрин в трудно достъпно място край село Пъдарци. Целият скат под селото се е свлякъл в язовир Кърджали. Тоновете земна маса са скъсали на няколко места дебелата стоманена тръба. Засегнатият участък е с дължина 100 метра. За да се поправи, ще се наложи да се копае на 4 метра дълбочина и то при продължаващо движение на земните пластове.

Свлечената земна маса е повлякла голям участък от водопровода. Повредата е на място, където преди половин година се активизира свлачище след проливните дъждове. В района на повредата вече работят дежурните екипи на ВиК.

Най-краткият срок, който специалистите дават за възстановяване на водоподаването, е 36 часа.

Работата на аварийните екипи се затруднява от недостъпното място на повредата. Дотам се ходи пеша три километра, силно пресеченият терен е затруднил достъпа дори на тежките багери. Над мястото на аварията преминава далекопровод, който също може да се скъса. Ще се работи денонощно, осигурено е осветление и генератори за ток.

От обяд вече няма вода в Кърджали, Момчилград и още около 40 села.

От ВиК посъветваха домакинствата да се запасят с необходимите количества вода. ВиК - Кърджали ще осигури водоноски за населените места, засегнати от аварията.

За свлачището, което прекъсна тръбата, се знае отдавна. Всяка година то се придвижвало с по няколко сантиметра, докато снощи не тръгнал целият склон.

Още четири критични участъка има по трасето на магистралния водопровод, строен преди повече от 50 години. Общината в Кърджали има планове за изграждането на нов, но за него трябват над 10 милиона лева, които не са по силите на местната управа.

Източник: БГНЕС

Обстановката в засегнатите от бедствието райони постепенно се нормализира.

През изминалата нощ няма нови валежи и въведени ограничения на територията на бедстващата Смолянска област. Продължава работата на екипите по възстановяване на електрозахранването в близо 70 селища и махали в планинския регион, обясни областният управител Недялко Славов, цитиран от БНР.

"За днес техниката, която е мобилизирана от вътрешността, продължава работа по републиканската и общинската пътна мрежа, като стремежът е всички пътни артерии да бъдат достъпни и оширени", заяви Славов.

Значителна част от пътищата са пробити и проходими, но остават още населени места, до които не е достигнато.

Отменено е бедственото положение в общините Крумовград, Кирково и Черноочене в област Кърджали. Извънредната ситуация остава в сила единствено за района на Ардино.

Все още без ток в областта са 89 населени места, 14 са без достъп.

През изминалото денонощие спасителните екипи са реагирали на 9 сигнала за произшествия.

Работи се по осигуряване на достъп до блокираните от преспи селища и по отстраняване на щетите по електропреносната мрежа. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за осигуряване до дни на 20 агрегата в малките села и махали, които все още са без ток.

В Пазарджишко продължава работата по отстраняване на щетите, причинени от високите нива на подпочвени води. Най-сериозна е ситуацията в село Мало Конаре, където има наводнени над 150 къщи и земеделски земи.

Екоминистерството предупреди, че заради снеготопенето е възможно покачване на речните нива в цялата страна.

С повишено внимание се следят реките Тунджа, Марица и Арда. Контролират се и нивата на язовирите.

Повече за прогнозата за времето може да видите на Sinoptik.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@