Пороите във Врачанско взеха жертва
Източник: Thinkstock/Guliver
33

П оройните дъждове в страната взеха жертва -  25-годишен пастир от село Тишевица е убит от мълния. По-рано от Спешния център във Враца съобщиха и за удавена възрастна жена в село Нивянин, но впоследствие стана ясно, че пострадалата е жива, настанена е в болница в състояние на хипотермия.

Центърът на селото е залят и спасителните екипи се придвижват с лодки.

Във врачанското село Голямо Пещене евакуират населението, защото е започнало преливане на язовира на село Мраморен.

Проливни дъждове се изляха снощи в районите на Враца, Монтана, София и Пловдив. Две реки край Враца преляха, като има наводнени къщи. До няколко населени места няма достъп.

Наводнени са и къщи в столичните квартали Орландовци и Бенковски. Бедствено е положението в 7 села на община Родопи, като най-тежко е положението в Храбрино. Там снощи се е срутила подпорна стена на реката и няма питейна вода.

Пет метра е била ударната вълна, която скъса 2 моста и отнесе 8-метрова подпорна стена на пътя в Храбрино, каза за Дарик кметът на селото Михаил Кръстанов.

"До Храбрино не може да стигне нито пожарна, нито линейка - откъснати сме от света", каза още кметът. Водопроводът на селото също е скъсан след вчерашните 5-часови валежи и няма питейна вода, а заради срутения път няма и как да се достави, обясни Кръстанов. По думите му пострадали хора в селото от бедствието няма. "Това е най-хубавото - има бедствие, но няма траурен ден", каза още кметът. Тази сутрин започна разчистването на района и описването на щетите.

Във Врачанска област паднаха около 50 литра дъжд на квадратен метър. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени 4 ТИР-а. Късно снощи беше почистено от чакъл и пясък Медковското дере. То беше затлачено и предизвика наводнения на входа на Враца на международен път Е-79 и по главни улици в града.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни. Изровени са огромни дупки по улиците и е унищожена уличната ограда. Аварийни екипи са евакуирали две деца и са извозили болен на хемодиализа.

Малко преди 11:30 ч. започнаха действията по евакуация на населението в с. Голямо Пещене, поради започнало преливане на язовира на с. Мраморен, съобщиха от Община Враца.

Всички пътища в община Враца са проходими с изключение на пътя между селата Три кладенци и Лесура, където шосето е наводнено от водата, която изтича от пропуканата язовирна стена на водоема в землището на Лесура. В региона няма населени места без електрозахранване.

Язовир "Чернила" край Монтана прелива, но няма опасност за населението, съобщават от областното управление за пожарна безопасност и защита на населението, цитирани от БТА. Язовирът е под постоянно наблюдение..

Непроходим е само пътят от село Лехчево до село Бели брод, тъй като 200 метра от него е залят от вода. Не се съобщава за пострадали хора и издавени животни.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов обяви бедствено положение в града, съобщава "Дарик".

Минаващата край града река Искър бързо покачва нивото си. Тази нощ, заради прелялата река Моравишка, са били изведени 18 човека от общежития в западната промишлена зона на града. До сутринта се били настанени в ритуалната зала на Мездра, вече са върнати по домовете им. Реката е заляла дворовете на предприятията "Нютекс" и "Леденика".

Бедствено положение е обявено в Мездра
Бедствено положение е обявено в Мездра Източник: Мирослав Геров, DarikNews.bg

Според Тодор Христов от Общинския щаб за бедствия и аварии в района има отнесени животни и покъщнина. От тази сутрин повишава нивото си и река Боденска бара. Придошлите води вече заляха 5 къщи на ул. "Александър Стамболийски". Наблюдава се и язовира в района, нивото му се покачва, но засега няма опасност за населението. Установено е, че преливникът му не е почистен, за което ще се търси отговорност на виновните лица.

Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге. Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге.

Река Лесковска, приток на река Искър, която обикновено е с ширина 3-4 метра, тази нощ се е превърнала в корито на водна стихия с ширина около 15-20 метра. Придошлите води са отнесли един тежкотоварен камион, който е бил паркиран в близост. Той е завлечен в средата на реката. В близост до ТИР-а водата е довлякла още един камион - за инертни материали и бракуван лек автомобил.

Водната стихия е отнесла и един стълб на намиращия се край Своге магистрален електропровод.

Пътят, който води към село Лесков дол, е затворен и по него има множество свлачища и опасни участъци, съобщи заместник-кметът на Своге Юлиан Асенов, цитиран от БНР.

10 души са блокирани във вилна зона в село Извор

заради отнесен път, съобщи за "Дарик" кметският наместник Илия Костов.

"В момента се строи импровизиран мост, за да може хората да излязат от домовете си", каза още Костов. По думите му до центъра в селото пътят е проходим, но 10 метра по-надолу пътната настилка е отнесена.

Дъждът в столицата продължи повече от 15 часа.

Досега е отреагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Сигналите са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район "Нови Искър" е извършено отводняване на ул. "Безименна". Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв."Орландовци". Има и наводнени къщи в квартала.

Градският транспорт се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул. "Христофор Колумб" и "Неделчо Бончев" поради завиряване в района на моста при гара "Искър". Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири. Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.

Снощи в Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб. Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Препоръчано бе се да бъдат ограничени всички пътувания в района на Искърското дефиле, до подобряване на метеорологичната обстановка.

Мълния е запалила вила в пернишкото село Кладница, през нощта, съобщи директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Емил Марков. Изгоряла е около 100 кв. м. покривна конструкция и таванският етаж на сградата. Къщата е нова и не е постоянно обитавана. "Уведомихме собствениците и те пристигнаха малко след пожара", каза Марков.

Над Западна и Централна България днес отново ще се развива купесто-дъждовна облачност

и на места ще има валежи и гръмотевици. В източната част от страната ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над югоизточните райони, съобщиха от НИМХ.

Ще духа слаб, в Източна България временно умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще са от 25° на места в западните райони, до 32-33° в Източна България. В София – около 25°.

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месец август.

Над масивите в Западна и Централна България отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен източен вятър, по върховете временно и силен от югоизток. Максимална температура на 1200 м.н.в около 21°, на 2000 метра - около 14°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Временно увеличение на облачността ще има по южното крайбрежие, където е възможно съвсем слабо да превали. Ще духа умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето до обяд ще бъде 2 бала, а след обяд ще се усили до 3 бала.

Подробна информация за времето вижте на Sinoptik.bg

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми