Президентът очаква бюджетът за отбрана да бъде актуализиран през 2015 г.
Йенс Столтенберг   
Източник: БГНЕС
816

П резидентът Росен Плевнелиев очаква военният бюджет на страната да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Той заяви това на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас.

На срещата в Уелс беше постигнат политически ангажимент и пълен консенсус за увеличаване на инвестициите на съюзниците в изграждането на отбранителни способности.

Плевнелиев каза, че е информирал генералния секретар на Алианса, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година не е позволила в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото бяха отделени през 2014 година. Сумата е с около 30 млн. евро по-малка за тази година.

Йенс Столтенберг заяви, че страната ни е високо ценен съюзник в НАТО и благодари за силната ни ангажираност с Алианса, за приноса ни в операции на НАТО, за повишаване на колективната сигурност и за важната ни роля в стабилизирането на региона.

Той посочи, че е много важно всички съюзници да изпълняват своите ангажименти и обещания, които са дадени на срещата в Уелс - да спрат намаляването на бюджетите за отбрана и да започнат постепенно да ги увеличават. Столтенберг допълни, че в разговорите си днес е получил уверенията, че България действително ще направи това и ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен.

Президентът Плевнелиев посочи, че

България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване и технологична модернизация

на въоръжените ни сили.

Очевидна е необходимостта и това е приоритет на правителството, парламента и президента в България да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците в Алианса - това е национален приоритет и като държавен глава следя за неговото изпълнение, каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев и Йенс Столтенберг са обсъдили широк кръг от въпроси, свързани със средата за сигурност в региона на Югоизточна Европа и Черно море, с изпълнението на Плана за готовност за действие и поетите ангажименти на срещата на върха в Уелс, както и произтичащите от това действия за България.

Президентът отбеляза, че България работи за изпълнение на предвидените в Плана мерки, насочени към повишаване на отбранителния потенциал на НАТО в Югоизточна Европа и в региона на Черно море.

Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източни държави,

каза Столтенберг в отговор на въпрос дали предвид на кризата в Украйна и на зачестилите терористични заплахи е необходимо по-засилено присъствие на НАТО
у нас.

Той посочи, че са предприети мерки за даване на увереност, което предполага повече въоръжени сили на място на ротационен принцип, които да участват в учения и в маневри, и повече военноморски съдове. Всичко това увеличава военното присъствие на НАТО в източния фланг на Алианса, посочи Столтенберг, като добави, че всичко това е със защитно предназначение, част е от колективната отбрана.

Ще продължим да развиваме тази дейност, като изпълняваме Плана за готовност за действие, за да имаме високо подготвен контингент от въоръжени сили, които да бъдат дислоцирани за кратко време, заяви генералният секретар на НАТО.

Той каза, че

НАТО ще установи командно-контролни елементи поне в шест източноевропейски съюзници на Алианса - в трите балтийски републики, Полша,Румъния и България,

и допълни, че е обсъдил с президента как ще се осъществи това на практика.

По думите му се има предвид контролно-команден елемент, който ще черпи персонал от българските въоръжени сили, а също и от многонационален персонал на НАТО. Това ще бъде едно трайно присъствие на НАТО в България, което ще е много важно свързващо звено между националните въоръжени сили и силите на НАТО, посочи Йенс Столтенберг.

Той каза още, че ще се извършват съвместно планирани учения и те ще бъдат ключът за осигуряване на необходимата рамка за подсилване на фланга на НАТО, ако това е нужно.

Така че винаги ще правим това, което е нужно, за да можем да защитаваме всичките си съюзници срещу всякакви заплахи, каза Столтенберг и добави, че затова и се увеличава присъствието в източната част на Съюза.

Президентът Плевнелиев отбеляза, че България е солидарна със своите съюзници и ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и с терористичната групировка "Ислямска държава". Страната ни ще продължи да работи за успеха на инициативата "Интелигентна отбрана", като президентът посочи, че имаме потенциал да специализираме в областта на медицинските способности, киберсигурността, логистиката и разузнаването.

Споделяме обща позиция, че нарушаването на суверенитета на Украйна и на нейната териториална цялост създава заплаха за стабилността и мира в Европа, каза Плевнелиев и добави, че в рамките на подкрепата на Украйна България е водеща нация във фонда на НАТО за осигуряване на медицинска помощ и рехабилитация на ранени украйнски военнослужещи. Той отбеляза и че с оглед на променената среда в региона на Черно море се налагат повече и по-мащабни тренировки и учения, за което могат да се използват по-ефективно изградените съвместни военни съоръжения у нас.

Йенс Столтенберг се срещна по-рано днес и с премиера Бойко Борисов, с министъра на отбраната Николай Ненчев и с министъра на външните работи Даниел Митов.

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Government.bg

Междувременно депутати от „Атака“ начело с Волен Сидеров и стотина техни симпатизанти се събраха пред президентството на

протест срещу посещението на Столтенберг.

Те издигнаха плакати „НАТО, не ни въвличай във война с Русия!“ и „България вън от НАТО“.

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС

„Настояваме България да излезе от НАТО. Това е наша политика, заяви Сидеров. По думите му НАТО е агресивен военен блок, който заплашва сигурността на Европа. „НАТО се командва от САЩ, а не от Европа. Ние искаме това да се прекрати. Ако има някаква система за европейска сигурност, тя да бъде европейска, а не американска. Второ, не искаме България да става плацдарм за военни действия срещу Русия. Това е пряка опасност и съм убеден, че този господин, който е сега тук... ще вкара в такава военна ситуация България“, каза Сидеров.

Той добави, че „Атака“ настоява и да се проведе референдум за участие и в ЕС, „защото ние не виждаме ползи от това участие“.

„Ще поискаме изслушване на премиера, на военния министър и на външния министър в НС да кажат за какво си говориха с генералния секретар на НАТО. Президентът не можем да го призовем, макар че той ако иска, може да дойде също да бъде така любезен да отговори пред народното представителство какво всъщност иска генералният секретар на НАТО от нас? Аз не знам. Никой не знае. Моят колега Илиян Тодоров е питал преди малко военния министър: за какво ще си говорите, той е казал – не знам“, каза още Сидеров.

Протестът беше спрян от служителите на реда още пред БНБ.

Коментари 816
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

816 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 13 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща