Кери: САЩ ще подкрепи силна и суверенна България
Джон Кери и Бойко Борисов в Министерския съвет   
Източник: БГНЕС
1500

А мерика е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България. 

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на пресконференция след срещата си с Бойко Борисов.

Той започна изказването си с думите: "Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин, че САЩ са абсолютно ангажирани с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим".

Член 5 от Вашингтонския договор, който е основополагащ за НАТО, гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече от държавите от съюза в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна ще предприеме незабавни действия, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

Кери посочи, че темата за енергийната сигурност е заела доста време на днешните разоговори заради важността й

Той подчерта значението на диверсификацията на енергийните източници и изграждане на връзки със съседните страни и заяви, че САЩ се ангажират да подкрепят България в това отношение.

Той съобщи и че са създадени четири работни групи за задълбочаване на партньорството между двете държави. 

САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения, за да защити бъдещето си, да се привлекат инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България, посочи Кери. Ще изпратим енергиен експерт в България, който да работи с Министерството на енергетиката, за да помогне за разработването на такъв план, информира той.

Кери обяви подкрепата на САЩ за готвената съдебна реформа в България и борбата с корупцията.

Кери отговори на журналистически въпрос относно възможността за безвизов режим със САЩ, че това би било много положително събитие и за двете страни. Той отбеляза, че програмата за безвизово пътуване е много специфична, има много строги критерии и че, за да се включи една страна в такава програма, процентът на отказаните визи трябва да е под 3%. Кери посочи, че за 2014 г. процентът на отказани визи за България е бил 15,2 на сто.

Попитан от американски журналист какво може да направи САЩ срещу евентуални действия на отмъщение в опитите на България да се откъсне от влиянието на Русия, Джон Кери изрази надежда разговорите, които се провеждат да доведат до резултати и до спазване на споразуменията, и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение.

"Дали Русия ще реши по някои свои причини да се занимава с отмъщение, това е нещо, върху което не можем да повлияем. Много е важно да бъде уважаван суверенитетът на България и нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от тези, които е демонстрирала до момента" заяви Кери.

Държавният секретар каза в отговор на въпрос, че е впечатлен от програмата и плановете на премиера. "Виждаме екип, който е решен да постигне напредък. Съзнаваме, че има много трудни въпроси пред премиера, но виждаме, че той знае, че е важно за България да има енергийна диверсификация, яснота по отношение на своя суверенитет и затова го поздравяваме - за трудните решения, които взима и предстои да взима, които изискват обратна връзка и помощ от страна на Европа.", посочи Джон Кери.

По думите му българските граждани трябва да усетят ползите от тези трудни решения и по тази причина той е тук днес, за да се обсъди как да работят заедно и да си партнират.

На срещата при нас беше препотвърдено стратегическото партньорство със САЩ, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга.

Обсъдени бяха регионалните и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона, каза министър-председателят.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и Съединените щати, съобщи Борисов.

Има мораториум върху проучванията за шистов газ до момента, в който се изнамери технология, която сто процента да гарантира чистотата на околната среда, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос.

Находищата, за които се говори, са в най-плодородната ни част на страната, отбеляза Борисов. Премиерът подчерта, че по тази тема позицията ни е много ясна и нашите партньори я знаят.

Той каза още, че "Уестингхаус" ще бъде инвеститор у нас. "Ще намерим финансово-икономическа схема, за да не бъде за сметка на дефицита ни", добави Борисов. По думите му газовият интерконектор с Гърция ще бъде изграден с европейски пари.

Цялата пресконференция на Джон Кери и Бойко Борисов вижте във видеото:

По-рано Кери се срещна с държавния глава Росен Плевнелиев, а след разговора им от президентството разпространиха обща позиция на двамата, в което се казва, че България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство.

Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността,

Източник: БГНЕС
Източник: БГНЕС

В рамките на визитата си Джон Кери се е срещнал и с министъра на външните работи Даниел Митов.

От Външно министерство съобщиха повече информация за работните групи, които ще развиват отношенията между България и САЩ в четири области.

Първата от тях ще бъде за сигурност и отбрана. България и САЩ са се споразумели да работят за повишаване на регионалната сигурност - включително чрез съвместни учения, изпълнение на Плана за готовност за действие на НАТО, действия за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. САЩ се ангажираха също да работят с България и други съюзници в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО, се посочва в съобщението.

Втората област е енергийна сигурност. България и САЩ са ангажирани да работят за подобряване на енергийната сигурност на България чрез по-голямо разнообразие на доставките и разпределението, в това число посредством повишена взаимна свързаност със съседните страни. България и САЩ ще работят заедно и с Европейския съюз за заздравяване на инвестиционния климат с оглед привличането на интереса на частния сектор, информират от пресцентъра на МВнР.

Третата област е върховенство на закона. САЩ приветстват решимостта на България да предприеме значителни реформи в областта на върховенството на закона, в съответствие и с глобалната инициатива Партньорство за открито управление, в това число реформа на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. България и САЩ ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност посредством професионален обмен и споделен опит.

Четвъртата област е образование и връзки между народите на България и САЩ. България и САЩ са ангажирани да подобрят взаимното разбиране и трайните връзки между двете страни посредством възможности за образователен и културен обмен по линия на програмата "Фулбрайт" и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

Депутати от Атака протестираха пред сградата на БНБ срещу посещението на държавния секретар на САЩ, предаде БГНЕС. От партията се оплакват, че депутатите не са били допуснати до сградата на Министерски съвет, за да изразят отношението си към посещението на Джон Кери у нас. В момента те са пред сградата на БНБ с плакати с различни послания.

Коментари 1500
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1500 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 53 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски