49

Д епутатите избраха Алиосман Имамов за зам.-председател на Народното събрание. 

"За" бяха 114, "против" - 103-ма, шестима се въздържаха. Изборът стана след като по точката нямаше очакваните дебати. 

Имамов заема мястото на подалия оставка Христо Бисеров, ДПС. 

Изразяваме отново безпокойство, че ПГ на ДПС се крие и не дава отговори на въпроси, които вълнуват българското общество, от това, че лидерите на БСП и ДПС не реагираха на най-големия срам - зам.-председател на българския Парламент и на партия да бъде разследван. 

Така Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни отрицателния си вот.

Парламентът избра Четин Казак за другия пост на Бисеров - председател на парламентарната комисия по правни въпроси

Предложението е направил председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан и беше прието със 108 гласа "за", 91 гласа "против", а 13 депутати се въздържаха. Досега председател на комисията беше Христо Бисеров (ДПС). По желание на Бисеров той беше освободен от всички партийни постове в Движението за права и свободи, замрази членството си в партията и напусна парламента.

Четин Казак беше освободен като заместник-председател и член на Комисията по отбрана. Депутатите избраха Димитър Кочков за член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Предложението е направено от ПГ на "Коалиция за България", чиито член е той. Като юрист не бих прибързвал с подобни оценки и квалификации по случая "Бисеров". Така новоизбраният председател на правната комисия Четин Казак (ДПС) отговори на журналистически въпрос кой трябва да понесе политическата отговорност за този скандал.

Няма повдигнато обвинение, има досъдебно производство, така че нека да изчакаме компетентните органи да си свършат работата, добави той. Отговорите, които като политическа сила дължахме, вече са дадени, останалото е в полето на институциите, посочи Четин Казак.

Попитан дали случаят с Христо Бисеров не е дал нова сила на протестите, той каза, че "протестите имат собствен сценарий и собствен ритъм, който се възползва, ако не от този случай, то от някой друг". Четин Казак посочи, че три мандата е бил член на правната комисия, два, от които като заместник-председател, така че работата не го плаши. Отговорността е голяма, но мисля, че с помощта на колегите ще се справим, добави той.

Христо Бисеров беше освободен от постовете си на 7 ноември. 

Дни след като Бисеров подаде оставка стана ясно, че той най-вероятно ще бъде обвинен за пране на пари, данъчни престъпления и документна измама

Докато все още е бил втори по ранг в ДПС, агенти на ДАНС са проверявали и него, и сина му. 

ЦИК пък ще обяви за народен представител в 30-ти Шуменски многомандатен изборен район Бюнямин Хюсеин Хасан от листата на ПП "Движение за права и свободи".

Бюнямин Хасан става депутат на мястото на Христо Бисеров. Решението предстои да бъде обнародвано в "Държавен вестник", уточняват от ЦИК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@