32

Данните за протестния потенциал показват мобилизация и висока степен на готовност за изразяване на гражданска позиция. Тезите за "гражданска умора" от протестите са силно преувеличени. Това са изводите от първото национално представително изследване на новата социологическа агенция "Екзакта Рисърч Груп", наследник на държавната НЦИОМ.

Изследването е проведено в периода 5-13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани, в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

Срещу правителството

В средата на декември, 55% от българите одобряват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад протестите застават най-често млади, образовани и заможни хора, както и такива живеещи в големите градове и в столицата.

За правителството

Контрапротестите в защита на правителството са подкрепяни от 29% от българите, предимно възрастни и бедни хора, както и жители на селата. Около и над 80% от избирателите на БСП и на ДПС подкрепят контрапротестите.

Срещу президента

Протестите срещу президента Росен Плевнелиев са неприемливи за 66% от българите, а 34% ги подкрепят. Срещу президента застават предимно хора живеещи в малки градове и села, както и политически изкушени избиратели симпатизиращи на Атака, на БСП, на ДПС и на "България без цензура".

На студентите

Студентските протести като цяло са подкрепяни от 60% от българите - предимно млади, образовани и живеещи в градовете респонденти.

Синдикалните протести, организирани от КНСБ получават подкрепата на 56% от българите. Такава позиция изразяват предимно хората на възраст между 40 и 50 години, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

За участието на полицията

Действията на полицията по време на протестите в София са тема, по която вече има изградено обществено мнение.

48% от жителите на страната не одобряват действията на полицията по време на протестите в столицата. Сред жителите на София неодобряващите действията на полицията възлизат на 55%.

Поведението на полицията по време на протестите е приемливо за 30% от българите и за също толкова от столичаните, участвали в проучването.

Именно заради действията на полицията по време на протестите, напоследък е налице спад на доверието към работата на МВР – с 13 пункта за последните четири месеца. Сега полицията е одобрявана от 34%, а неодобрението към нея е значително по-висок дял – 52%.

40% от българите отиват дори по-надалеч – според тях, у нас може да се говори за полицейщина. Така мислят преди всичко хора на възраст от 30 до 50 години, респонденти със стандарт на живот над средния и жители на столицата. Близо 70% от хората, които не одобряват действията на полицията по време на протестите, твърдят, че у нас има полицейщина.

36% от участвалите в изследването, предимно хора на възраст над 50 години, не смятат, че у нас има полицейщина.

За политическите репресии

Според 26% от българите напоследък у нас може да се говори за политически репресии. Най-често като обект на такива репресии хората привиждат няколко съвкупни образа - на опозицията, на протестиращите срещу кабинета, на българските студенти, на държавната администрация и на журналистите. Посочени са и конкретни имена на политици, сред които Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и др.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@