Депутатите изпращат доклада за Авиоотряд 28 на главния прокурор
Правителственият самолет   
Източник: БГНЕС
275

Д окладът на временната анкетна комисия за ползването на "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната за периода август 2009 - март 2013 г. бе приет от Народното събрание и ще бъде изпратен на главния прокурор по компетентност за наказателно-правна преценка.

Документът беше приет с гласовете на 100 депутати от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", "против" бяха 80 народни представители - 79 от ГЕРБ и един от ДПС.

Председателят на анкетната комисия Венцислав Лаков информира, че изпълнените от авиоотряда полети за проучвания период са 443. С въздухоплавателните средства на правителствения авиотряд президентът е летял 75 пъти, вицепрезидентът - 6, председателят на НС - 24 пъти.

Полетите на премиера Бойко Борисов са 267 за над 1,663 млн. лв., летял е 366 дни, каза Лаков. За нуждите на министерства и ведомства са били извършени 71 полета за над 444 хил. лева.

Полетите с търговска цел, за които е платено, но са в нарушение на закона, защото авиотрядът няма такова право, са 9 (според справка от авиоотряда) и 124 по данни на РВД.

Венцислав Лаков добави, че не трябва да се пропуска и съсипването на материалната част и припомни, че наскоро сегашното правителство е платило близо 2 млн лв. за ремонт на фалкона. Работата на комисията беше успешна, защото извади наяве недъзите в законодателството, е оценката на председателя й.

Между институциите, които организират полетите на властта, цари пълен хаос, а документи за полетите не се пазят.

Това е един от основните изводи в доклада на временната анкетна комисия към Народното събрание, която проучва ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната не за цели на въоръжените сили за периода август 2009-март 2013.

Разходи за над 34 млн. лв. (колкото е издръжката му) е направил Авиоотряд 28 за периода от август 2009 до март 2013 г.

При използване на въздухоплавателните средства са изпращани и наземни дублиращи екипи на НСО, които е трябвало да посрещнат ВИП лицата на борда. Комисията обаче не е успяла да сметне колко пари са похарчени за това.

Има 67 полета със военни самолети и хеликоптери за над 800 хил. лв. - разходи главно за гориво. Много от полетите са извършени без списъци с лицата на борда, най-вече по вътрешни дестинации.

Комисията е констатирала, че за 144 полета на Борисов няма никаква документация кой го е придружавал. Като информация за пътниците е посочено „министър-председателят и придружаващите го лица".

По време на дебата се разменяха вече характерните за депутатите обидни квалификации и забележки

Антон Кутев от БСП каза, че не се знаело дали на борда на правителствения самолет не са пътували хора с криминално минало или "леки жени с тежки пороци".

Бившият транспорен министър Ивайло Московски отговори с думите, че "по-добре да са присъствали леки жени с тежки пороци, отколкото като по ваше време - леки мъже с тежки пороци".

Бившият културен министър Вежди Рашидов обяви, че се срамува от колегите си, защото не обсъждат истински важните за хората проблеми - бежанците и студентските протести. "Ти дори не си бил камериерка на Доган, когато аз го хранех с шкембе чорба", изстреля малко след това Рашидов по адрес на депутат от ДПС, докато го репликираше от място.

Нужни са законови мерки, за да няма безконтролно изразходване на средства и Авиоотряд 28 да не се използва като авиотакси за прищявки на хора, смятат депутатуте от комисията.

В изложението си Лаков подчерта, че бившият премиер Бойко Борисов, който като такъв е и принципал на Авиоотряда, не е приел и двете покани на комисията да обясни как са били използвани държавните въздухоплавателни средства.

Сред най-ярките нарушения, установени от анкетната комисия, са полети по нареждане на премиера с търговска цел. Авиоотрядът няма право да извършва такива полети, превозвани са футболни и волейболни отбори - "Бистришките тигри", "Чавдар" - Етрополе, както и за заснемане на филм, за наблюдение на телето Бойко, подарено на тогавашния министър-председател, изброи Лаков.

Комисията е изчислила, че тези търговски полети са за над 800 хил. лв., което е щета за бюджета, защото при извършването им не се начислява печалба, плаща се основно само гориво. Сред фрапиращите констатации на комисията, по думите на председателя й, са и че въздухоплавателни средства на ВВС са използвани с предизборни цели.

Така например на 27 октомври 2011 г. "Кугър" е летял по маршрут Асеновград-Пловдив-Плевен, на борда са били Бойко Борисов, Ивайло Московски (министър на транспорта тогава) и Христо Стоичков.

От справка в интернет излиза, посочи Венцислав Лаков, че Борисов е на предизборно събрание първо в Пловдив, а следобед в Плевен и за целта се използва военен хеликоптер.

В много от случаите няма никакви мотиви и не е ясно с каква цел са използвани военните и цивилни средства на Авиоотряд 28, отчете председателят на комисията. Проучването е установило, че

през лятото изключително натоварена е била дестинацията София - Варна, София -Бургас, предимно с министър-председателя на борда.

Според справка формално са се откривали детски градини и площадки, уточни Венцислав Лаков. Според него обаче става дума за "ходене на плаж". Имало и редица полети до "екзотични дестинации" като ловни стопанства, без да е ясно каква е била целесъобразността им.

Йордан Цонев допълни, че не е приумица на управляващото мнозинство да създаде тази комисия, а обществените очаквания, дебатите как и по какъв начин и регламент се използва "Авиоотряд 28".

Ивайло Московски пък огласи екзотични дестинации, по които са летели с правителствения авиоотряд от тройната коалиция - Бахрейн, Аржентина, Бразилия, Сингапур.От 2000 г. е практика авиоотрядът да се ползва от различни ведомства, освен президентството, Министерския съвет, парламента, отбеляза той и уточни, че и тогава са транспортирани "федерации, отбори, волейболисти, шахматисти". Колегата му Цветомир Михов съобщи, че сегашният вицепремиер Зинаида Златанова в проучвания период няколко пъти е пътувала с авиоотряда.

От ГЕРБ категорично отрекоха констатациите за полети с предизборни цели.

Владислав Горанов добави, че ГЕРБ предлага машините и авиоотрядът да преминат към Министерството на отбраната.

Цветан Цветанов припомни, че в края на мандата на правителството на БСП, ДПС и НДСВ се били купени два аеърбъса - втора употреба, за по 44 млн. долара. Кабинетът "Борисов" върна единия самолет и плати неустойка 10 млн. долара, но спести 34 млн. долара, аргументира се Цветанов и попита колко струва на данъкоплатеца анкетната комисия.

Разходите за комисията са по-малко, отколкото е струвал един полет на правителствения самолет, защити колегите си Волен Сидеров ("Атака"). Освен злоупотреба с власт, има злоупотреба с държавни средства при бившето управление, заяви той. "Атака" направи така, че да има парламент, да има разкрития, констатира лидерът на националистите.

Рамадан Аталай (ДПС) добави, че е добре и важно да се направи "Бяла книга" за управлението на ГЕРБ, а не да се раздава книгата на Сугарев. Жельо Бойчев от "Коалиция за България" заключи, че правителственият авиоотряд е управляван с устни разпореждания и по телефона.

Коментари 275
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

275 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 4 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 6 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 49 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"