Снегът затвори всички пътища в Област Силистра
Източник: БГНЕС
9

О бстановката в Североизточна България се усложнява след падналия нов сняг.

В Силистренска област са затворени са всички пътища, заради невъзможност да бъдат своевременно почистени, съобщиха от областния кризисен щаб. Мярката се налага със заповед на областното пътно управление, съгласувана с ОД на МВР и областния управител на Силистра.

Със заповед на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов се

забранява движението на всякакви видове превозни средства,

с изключение на онези на специален режим, от 20,00 ч. до 6,00 ч. сутринта. На изходите на населените места ще бъдат поставени бариери и автомобилите ще бъдат връщани.

На много места по пътищата има големи навявания и преспи, движението на практика е невъзможно. Над 10 автомобила са блокирани по пътя Силистра-Добрич в района на депото за отпадъци. Спасителни екипи прибират хората с верижна техника. В две села – Босна и Слатина – няма ток.

Автобусните превозвачи спират работа до нормализиране на обстановката. Не работи автогарата в Силистра.

Засега пътуването по железницата от Силистра е нормално. В района на с. Калипетрово има навяване по железопътната линия и това може да затрудни движението. Отменено е обявеното в късния следобед бедствено положение в Кайнарджанската община на Силистренска област.

Тази вечер беше съобщено, че въпреки огласените ограничения за движение, има много аварирали автомобили на околовръстния път на Силистра край село Айдемир, в районите на селата Черник, Руйно, Правда, Черногор, Шуменци, Варненци, Ситово, Добротица. През деня помощ е оказана на бус с хора край град Главиница.

От автогарата в Добрич се спира движението на автобусите по всички направления

заради усложняване на зимната обстановка, съобщиха от областния съвет по сигурност. На територията на цялата област вали сняг, а натрупаната покривка вече е 33 см. Трийсет машини почистват настилките от републиканската пътна мрежа, информират от областното пътно управление (ОПУ).

Пътищата в Община Нови пазар са непроходими. По обед с тежка техника са прибирани учениците.

Продължава да е затворен пътят към Варна, като на шофьорите се препоръчва да използват обходен маршрут през Балчик-Кранево и курорта "Златни пясъци". На територията на ОПУ-Добрич е затворен за движение път II-27 - от областния град през село Владимирово до границата с ОПУ-Варна. Преустановено е движението и по път III-2702 - от село Одринци през Ведрина до границата с ОПУ-Варна.

Затворено е и пристанището в морската столица.

Пътят от Старо Оряхово към Бургас е затворен за тежки автомобили над 10 т, съобщиха от Областното пътно управление във Варна. Правилото важи и за отсечката между Провадия и Айтос. В региона осем пътища са затворени за движение на всички видове автомобили. Забраната важи за Варна-Добрич, Панорама-Кичево, Суворово-Ветрино, Добротич-Михалич-Вълчи дол, Арковна-Партизани, от границата на Шуменска област през с. Стефан Караджа до границата с Добричко, Ветрино- до границата с Добричко, Вълчи дол- до границата с Добричко.

Останалите пътища от републиканската мрежа в региона са проходими при зимни условия. С почистването им са ангажирани 64 машини.

Движението на товарни автомобили в района на община Карнобат е преустановено заради влошената метеорологична обстановка, съобщиха от ОД на МВР-Бургас. От там допълниха, че заради липсата на видимост, поради обилния снеговалеж и силния вятър има

колони от товарни автомобили в района на Ришкия и Айтоския проход.

Пътищата се почистват и опесъчават, но на места това е невъзможно заради снегонавявания и силни пориви на вятъра, каза Цветелина Рандева – говорител на полицията.

Затворени са пътищата на територията на община Айтос - за с. Карагеоргиево, Пещерско, Тополица и Мъглен; както и пътят Крумово градище-Венец-Церковски на територията на община Карнобат. От ОД на МВР-Бургас призовават да не се предприемат пътувания, а ако това се налага, да се тръгва на път с подходящи гуми и да се шофира със съобразена с условията скорост.

Кметът на Община Руен – Исмаил Осман, настани в сградата на кметството 52 души, които не успяха да стигнат до домовете си в следобните часове, след като бяха блокирани в автобус в снежните преспи в района. Автобусът е превозвал ученици и работници. До късно вечерта са направени няколко опита хората да бъдат извозени до домовете им в селата Добра поляна, Средна махала, Каменяк, Снягово. Опитите са се оказали безуспешни заради лошите метеорологични условия – нулева видимост, силен вятър и обилен снеговалеж. Бедстващите ще бъдат настанени в кабинетите на кметството и във ведомствени жилища.

В Община Руен от три дни е обявено бедствено положение.

За трети пореден ден 32 училища в Бургаска област са със затворени врати заради лошото време и минусови температури. Не се учи в общините Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат и др. Учебните занятия са преустановени с решение на кметовете. 

От утре часовете в част от училищата, които работят, ще започват по-късно - в 8,30, вместо в 7,30 ч.

От вчера във всички бургаски учебни заведения часовете са с намалено времетраене.

Утре ще бъде

неучебен ден за всички училища в град Шумен,

съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Причината е непрекъснатият снеговалеж и тежката зимна обстановка, поради която придвижването на учениците до училищата е сериозно затруднено, уточниха от общинския пресцентър.

Утре ще бъдат затворени и училищата в общините Велики Преслав, Венец, Каолиново, Смядово, Шумен и Каспичан.

В Русе

доброволци на БЧК раздаваха чай и храна на шофьори на камиони, които изчакваха да минат през ГКПП "Дунав мост"

следобед. Местната управа е поставила химически тоалетни на две места в участъка между град Мартен и Русе, където камионите изчакват.

В късния следобед в района на граничното съоръжение се образуваха отново големи опашки от тежкотоварни автомобили. Дълга колона от превозни средства има и по международния булевард "България".

От областната управа информираха, че към момента републиканските пътища в региона са проходими при зимни условия. През деня допълнително затруднение за движението са създали аварирали камиони в различни участъци край Русе. На територията на областта няма населени места без ток и вода.

Тази сутрин обаче

4446 домакинства в община Кюстендил останаха без ток

заради влошената метеорологична обстановка, съобщи Дарик радио.

Аварийните екипи на "ЧЕЗ Разпределение България" работеха по възстановяване на електрозахранването в 27 селища от общината. Компанията е в готовност да мобилизира допълнително екипи за извънредна работа.

Прекъснат бе далекопроводът в посока Гърляно и Гюешево. От компанията планират разделянето на този дълъг далекопровод на участъци, за да не се прекъсва захранването на толкова много населени места при авария. „Работим усилено и ще отстраним авариите във възможно най-кратки срокове. Във всички засегнати селища са насочени дежурни екипи. Колегите са подготвени за работа при зимни условия и работят бързо. Ще сведем неудобството на клиентите до минимум", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. ЧЕЗ припомня, че

сигнали за прекъснато електрозахранване могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия 0700 10 010, меню 3.

Село Звездица във Варненско беше без вода поради авария. По проблема работи ремонтна група. Няколко района във Варна също бяха с нарушено водоподаване до 17 ч.

Вчера в кърджалийското село Повет

76-годишен мъж е починал от измръзване,

съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали.

Тялото му е било открито във вторник, около 11,00 ч. на улица в селото. Дежурна оперативна група от Районно управление "Полиция”-Кърджали е извършила оглед. Улики за насилствена смърт не са открити.

Вижте десетдневна прогноза за времето и пълна информация за пътищата в страната на Sinoptik.bg.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 2 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 4 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 4 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче