8

М айка и двете ѝ деца бяха открити мъртви, след като тя бе прогонена в „колиба за менструация” в Непал.

Жената запалила огън, за да стопли двамата си сина – на 12 и на 9 години, в зимните температури. Според местните власти обаче димът задушил тримата.

Традиционната практика на изгонване на жени в менструация или току що родили от семейния дом е забранена в Непал, но все още се прилага широко в селските райони.

Обичаят, известен като „чхопади” дори е криминализиран през 2017 г., но все пак не е изкоренен. Има още случаи на задушени жени и поне един на момиче, починало след като било ухапано от змия в самотната колиба.

Според обичая, свързан с индуизма, жените в менструационен цикъл, както и непосредствено след раждане са нечисти и носители на лош късмет. Ето защо биват принудени да спят в отдалечени колиби или кошари.

На тях им се забранява да докосват добитък и мъже, както и достъп до общите тоалетни и някои храни и напитки. По време на тези периоди на принудително изгнание жените често стават жертви на студ и нападения. Девойките пък не могат да посещават училище.

Роднините, изгонили починалата жена, са заплашени от до 3 месеца затвор и глоба. Активисти обаче настояват за по-строги наказания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@