9

Н а този ден през 1965 година се ражда един от най-знаковите български артисти, които предопределят съдбата на алтернативната сцена у нас.

Неговата музика и текстовете, които е написал продължават да вълнуват и да бъдат пророчески oтвъд смъртта на музиканта, певеца, поета и артиста – Димитър Воев.

По думите на неговото семейство, той винаги е бил затворен, тих, скромен.

В тишината и мълчанието обаче, Воев отглежда текстове и музика, при това такива, които ще разтърсят всичко познато на музикалната сцена у нас.

Воев и групата му  донасят съвременно звучене, което се превръща в отдушник на цяло едно поколение.

Музиката на „Нова генерация“ се противопоставя на фалшивата приповдигнатост, подтиква към бунт, задава въпроси, на които няма правилни отговори.


"Страх ме е, когато нямам сили да летя.

Страх ме е да бъда сам във подлата игра."

Страх - Нова ГенерацияМузикалната кариера на Воев започва с експерименталния дует „Воцек и Чугра“. През 1985 година се сформира група „Парадокс“, където свири и Васил Гюров. По-късно към Воев и Гюров се присъединява Кирил Манчев и това е началото на група „Кале“.

Дебютът на бандата е направо оглушителен – на 15 май 1987 година по време на Първия софийски рок фестивал. На третата песен, която „Кале“ изпълняват – „Епитаф на Кале“, организаторите изключват микрофоните.

Въпреки че звукът е спрян, музиката и посланието намират благодатна почва в  публиката – и няма връщане назад.

„Кале“ се разпада през 1988 година, но под името „Нова Генерация“ се събират Димитър Воев, Кристиян Костов, Михаил Пешев и Алина Трингова.

През 1989 година заедно с „Контрол“ излиза първата им плоча.

Съставът на групата обаче отново се променя, тъй като в първите години след падането на комунистическия режим членовете на бандата емигрират в Канада, Люксембург и Германия.

През 1991 Нова Генерация свири в състав: Димитър Воев, Екатерина Атанасова, Георги Стоилов и Мони Воев.


"Който иска - да се маха! Ние с тебе ще вървим. Не е време за уплаха. С огън нека да горим!"

Само двама - Нова Генерация


Тогава излиза и първият самостоятелен албум „Forever“.

Групата вече е внесла една нова, непозната до този момент естетика. Текстовете на Нова Генерация са истински култ, а Димитър Воев все повече придобива статуса на жива легенда.

По спомени на колеги, близки и приятели, въпреки славата, той продължава да остава изключително земен и скромен.


"Някъде в мен останаха

мяукащи котки - лъжи.

Но античния вятър студен ми каза, че това си ти.

Скорпионите танцуват сами."

Скорпионите танцуват сами - Нова ГенерацияТретият албум, който Воев подготвя – „Отвъд смъртта“, за съжаление ще се окаже пророчески.

Той започва да изпитва ежедневни болки в главата. По думите на майката на Воев,  му правят всякакви изследвания, но не и от каквито има нужда.

Не го настаняват в болница, защото няма достатъчно легла.

На 5 септември 1992 година Димитър Воев си отива едва на 27 години.

След смъртта му е издаден албумът „Отвъд смъртта“, който включва последните записи на Воев.

За да си спомним за музиканта, текстописеца и поета Димитър Воев, Петър Миланов – основател на Фондация „Димитър Воев – Нова Генерация“, кани всички почитатели на текстовете и музиката на „Нова Генерация“ да си споделим какво е събудил и провокирал в нас досегът с творчеството на една от най-култовите групи у нас на събитието "Денят на Воев".

Вижте къде и как можете да присъствате на събитието. Входът е безплатен, а на живо ще можете да видите и чуете кавъри на млади музиканти и тяхната интерпретация на творчеството на Воев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@